GDA'dan ana akım medyaya Berat Albayrak tepkisi: 'Gazetecilik bu değil!'

GDA'dan ana akım medyaya Berat Albayrak tepkisi: 'Gazetecilik bu değil!'

Gazeteci Dayanışma Ağı'ndan yapılan açıklamada, Berat Albayrak'ın istifasını haber yapmayan ana akım medyaya tepki gösterilerek ''Bu kuruluşların varlığı, iktidar ile kurulmuş ticari ve siyasi ilişkilerin gazeteciliği bitirdiğini gözler önüne sermiştir'' denildi.

İleri Haber

Gazeteci Dayanışma Ağı (GDA); Türkiye'deki ekonomik yıkımın sorumlularından olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa ettiğini duyurmasının ardından yandaş ve ana akım medyanın yaklaşık 16 saat boyunca istifaya ilişkin hiçbir haber yapmamasına dair bir açıklama yaparak ''Gazetecilik bu değil!'' dedi.

Yandaş ve ana akım medya, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadının istifasının bakan ve vekiller tarafından teyit edilmesine rağmen 16 saat boyunca herhangi bir haber girmedi. Yeni Şafak’ın İngilizce sayfasında istifanın ilk dakikalarında girilen haber de daha sonra geri çekildi. Bugünün gazete manşetlerine bakıldığında da, istifa haberinin ardından üç maymunu oynayan iktidara yakın ve ana akım medyanın sessizliğini koruduğu görüldü.

Konuya ilişkin GDA tarafından yapılan açıklamada ''Bir bakanın sosyal medya hesabından istifa mektubunun paylaşılmış olmasında haber değeri görmeyen kuruluşların varlığı, iktidar ile kurulmuş ticari ve siyasi ilişkilerin gazeteciliği bitirdiğini gözler önüne sermiştir'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

GAZETECİLİK BU DEĞİL!

Mesleğimize duyduğumuz saygı ve etik ilkelerimiz gereği aşağıdaki açıklamayı yapma yükümlülüğü doğmuştur:

Gazeteciler olarak, Türkiye basın tarihine kara bir sayfa daha eklenmesine maalesef tanık oluyoruz.

Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir basın kuruluşunda haber olması gereken bir bilgi yaklaşık 16 saattir çok sayıda basın kuruluşu tarafından halktan gizlenmektedir. 

Bir bakanın sosyal medya hesabından istifa mektubunun paylaşılmış olmasında haber değeri görmeyen kuruluşların varlığı, iktidar ile kurulmuş ticari ve siyasi ilişkilerin gazeteciliği bitirdiğini gözler önüne sermiştir. 

Her gün onlarca sosyal medya paylaşımından haber yapan medya kuruluşlarının Bakan’ın onaylı resmi sosyal medya hesabından yapılan istifa açıklamasını 'teyit edilmemiş bilgi’ denilerek haber yapmamaları, kabul edilebilir bir savunma değildir.

Gazeteciler olarak tüm okurlarımıza çağrımızdır. 

İktidarın nasıl tepki vereceğini bilmedikleri için veya ticari çıkarları uğruna gazeteciliğin en temel ilkelerini ayaklar altına almaktan çekinmeyen bu kuruluşlara bundan sonra da “haber kuruluşu” payesi verilmemeli, itibar edilmemelidir.