GDA: Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün

GDA: Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün

GDA, "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini paylaştı.

İleri Haber

Gazeteci Dayanışma Ağı (GDA) "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Bildirgede “Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün!” denildi.

GDA, 18 Eylül Pazar günü İstanbul Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı” düzenlemişti.  Çalıştayda “Sosyal Medya Yasası”, “Bağımsız Gazetecilik ve Medya Finansmanı”, “Özlük Hakları ve Çalışma Koşulları”, “Etik ve Medyada Irkçılık” gibi başlıklarda, alanlarında uzman birçok gazeteci ve avukat söz almıştı. Çalıştayda Türkiye’de gazeteciliğin geldiği noktaya ilişkin fikir alışverişinde bulunulurken, gelecek dönemin de yol haritası belirlenmişti.

GDA, sosyal medya hesaplarından "Basın Özgürlüğünün Türkiye Sorunu Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini yayınladı. Gazetecilerin bildirgesinde “Daha iyi bir gazetecilik, dayanışma ile mümkün!” denildi.

Bildirgeye göre çalıştayda ortaklaşılan temel başlıklar şöyle:

1. “Sansür Yasası” olarak ifade ettiğimiz Dezenformasyon Yasası teklifi ve finansal sorunlar da dahil olmak üzere, basın özgürlüğünü kısıtlayan tüm engellere rağmen, evrensel ilkelere ve etik değerlere uygun olarak iyi haberciliğin gereğini yerine getirmenin yollarını aramak.

2. Gazeteciliğin mahkûm edilmeye çalışıldığı yıpratıcı rekabet ve yalnızlaştırma yerine sendikalaşmayı ve diğer örgütlülükleri çoğaltmak.

3. Medyanın etik kodlarını yeniden oluşturmak ve bu konuda güncel ve evrensel birikimden istifade edecek bir etik normlar bütünü oluşturmak.

4. Özgür medyanın finansmanı için alternatif yöntemler ve araçlar yaratmanın yollarını aramak.  

5. “Haberin pahalı, habercinin ise değerli olduğu” kabulüyle, habere verilen emeğin karşılığının hakkıylaalınması konusunda bir telif ve fikri eser mevzuatının ve kültürünün oluşması için çalışma yapmak.

6. Yeni medya modelleri ile artan serbest gazetecilik modelinin emek sömürüsüne dönüşmemesi için mücadele etmek.

7. Toplumun habere ve haberciğe güvenini artırıcı adımlarla, muteber bir gazeteciliği yeniden mümkün kılmak için bir yol haritası hazırlamak. 

“NASIL BİR GAZETECİLİK EĞİTİMİ" DÜZENLENECEK

GDA’nın bildirgesinde ayrıca önümüzdeki süreçte “Nasıl Bir Gazetecilik Eğitimi” başlıklı ikinci bir çalıştayın daha düzenleneceği belirtildi. Bildirgede “Günün koşul ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir gazetecilik eğitiminin nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda gerek akademinin gerekse medya temsilcilerinin katılımı ile yapılacak çalıştayda bu konuda çalışma yapan ya da yapacak kurumlara rehber niteliğinde bir çalışmanın temellerini ortaya koymak bir sonraki çalıştayımızın konusu olacaktır” denildi.

GAZETECİLERE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Öte yandan bildirgede gazetecilerin dayanışma içinde olması gerektiğine vurgu yapılırken, “Dayanışarak güçlenmeye katkı sunmayı amaçlayan ve evrensel ilkeleri benimseyen basın emekçilerinin desteğini bekliyor, tüm meslektaşlarımızı GDA’nın bir üyesi olmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.