'Gaziemir’de 100 bin ton radyoaktif atık ve tehlike var'

'Gaziemir’de 100 bin ton radyoaktif atık ve tehlike var'

Çevre Mühendisleri Odası'nın hazırladığı “2019 Dünya Çevre Günü Türkiye Raporu”na göre İzmir Gaziemir’de yaklaşık 100 bin ton radyoaktif ve tehlikeli atık var.

Çevre Mühendisleri Odası, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde hazırladığı “2019 Dünya Çevre Günü Türkiye Raporu”nu açıkladı. Raporda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, çöpten nükleere ve radyoaktif atıklara kadar büyük çevresel sorunların ortaya konmasına karşın Sıfır Atık Dairesi’ni mayıs ayında kapattığına dikkat çekildi.

Raporda, Gaziemir’deki radyoaktif tehlikeden Iğdır’a 16 kilometre mesafede olan nükleer santral tehdidine, tükenen su havzalarına ve ithal çöplere kadar birçok çevre sorunu da gözler önüne serildi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, raporda yer alan İzmir Gaziemir’deki çevre faciasını “İzmir Gaziemir’de yaklaşık 100 bin ton radyoaktif ve tehlikeli atık var. Çernobil neyse Gaziemir’de yaşanan da odur” diye özetledi. 

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre Bozoğlu, “2020 Dünya Çevre Günü’ne kadar hava kirliliğini azaltmaya yönelik sanayi tesisleri, yakıtların ve araçların denetimleri artırılmalı. Doğalgaz imkânı olan ve hava kirliliği yaşayan bütün belediyelerde kömür yardımı yerine doğalgaz yardımına geçilmeli” dedi.

DAHA FAZLA