Gazi Üniversitesinde yıkım tartışması büyüyor

Gazi Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi Eğitim Kooperatifi arasında Kız Öğrenci Misafirhanesi kavgası büyüyor. Üniversite yönetiminin “depreme dayanıksız” diyerek boşalttığı bina için kooperatif “bir çatlak bile yok” yanıtı verdi. Misafirhaneyi yıkmayı planlayan üniversite yönetiminin bütün eşyaları sattığı belirtilirken yıkılan binanın TOKİ eliyle yaptırılacağı iddia edildi.

(İleri - Haber Merkezi) Gazi Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi Eğitim Kooperatifi arasında Beşevler'de bulunan Kız Öğrenci Misafirhanesi kavgası büyüyor. Üniversite yönetiminin “depreme dayanıksız” diyerek boşalttığı bina için kooperatif bir çatlak bile yok” yanıtı verdi. Misafirhaneyi boşaltan üniversite yönetiminin bütün eşyaları sattığı belirtilirken yıkılan binanın TOKİ eliyle yaptırılacağı iddia edildi.

Üniversite Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın misafirhaneyle ilgili “riskli bina” kararının bulunduğunu belirtmiş ve 30 Ağustos'ta binanın tamamını boşaltmıştı.

Konuya ilişkin İleri'ye açıklama yapan ve misafirhaneyi işleten Gazi Üniversitesi Eğitim Kooperatifi, üniversite yönetiminin misafirhaneyi boşalttırdığı gece misafirhane bekçisinin darp edildiğini ve kayıt yapan 120 kız öğrencisinin eşyalarıyla dışarıya atıldığını belirtti. Misafirhane eşyalarının dahi satıldığını belirten kooperatif “Kararla ilgili Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nden ihtiyatı tedbir kararı almalarına rağmen boşaltmaya ilişkin geriye dönük bir işlemin yapılmadığını ve üniversite yönetiminin binayı TOKİ'ye yaptıracağı yönünde iddiaların da bulunduğunu ifade etti.

Kooperatif, yıkılacak misafirhane binasının da 15 yıllık olduğunu ve duvarında bir çatlak bile bulunmadığını belirterek, bu karara karşı da dava açtıklarını ve ilk duruşmanın 17 Ekim'de görüleceğini kaydetti. 120 kız öğrencisi kaydı yaptıklarını ve en çok onların bu durumdan mağdur olduklarını belirten kooperatif, öğrencilerin dışarda kaldığını belirtti.

Konuya ilişkin aradığımız üniversite ise gerekli açıklamayı daha önce yaptıklarını belirterek yeni bir açıklama yapmayacaklarını kaydetti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Uzman görüşleri Gazi Kız öğrenci yurdu için depreme dayanıklı derken; Gazi Rektörü tarafından üniversite akademik personeline hazırlatılan rapor ne anlama gelmektedir, Gazi Kız öğrenci yurdu için meslek odaları ve ODTÜ gibi kurumlara hazırlatılan depreme duyarlılık bilirkişi raporları var mıdır, TOKİ bağlantılı bir emlakçılık işi, üniversitenin asli görevi midir, özellikle okulların açıldığı dönemde ve kayıtların yapıldığı bir tarihte, bir gece baskını ile öğrencilerin eşyalarının toplatılması, eğitim - öğretim faaliyetlerinin aksatılması bağlamında, bu konu YÖK kanunu ile bağdaşır mı, Rektöre bu konuda özel bir görev mi verilmiştir. Mahkeme kararları uygulanacak mıdır” sorularını yöneltti.