Gazetecileri fişleyen SETA'ya tepkiler sürüyor

Gazetecileri fişleyen SETA'ya tepkiler sürüyor

Yayınladığı skandal raporla gazetecileri fişleyen SETA'ya tepkiler devam ediyor. 'Gazetecilik suç değildir' diyen basın örgütleri SETA'nın gazetecileri hedef haline getirdiğini belirtirken, sözde rapor için bugün suç duyurusunda bulunulacak.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı’nın (SETA); yayımladığı ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlıklı ‘raporda’, gazete ve gazetecileri hedef almasına yönelik tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş rapora tepki gösterdi.

'GAZETECİLER TEK TEK HEDEF GÖSTERİLİYOR'

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bu raporun hangi amaçla ve kimin talimatıyla hazırlandığını sordu. Raporda, Türkiye’de uluslararası medya kuruluşlarının yapılanmasından başlayıp, burada çalışan kişilerin sicillerinin döküldüğünü aktaran Durmuş, “Bu medya kuruluşlarında çalışan bütün meslektaşlarımız şuan bir hedeftir. Bunun sorumlu ise SETA Vakfıdır. SETA’nın durup dururken bu gazetecileri fişleyelim diyerek böyle bir şey yaptıklarını düşünmüyorum. Bunun bir yerden talimatı geldi.Medyanın yaklaşık yüzde 95i iktidarın kontrolüne geçti. Türkiye’de habere ihtiyaç duyulan bu dönemde bunun yapılması aslında biraz haberin halk ulaşmasının önüne geçmek olarak yorumluyorum.Bu Rapor direkt hükümete hizmet ediyor. Raporun genelinde ‘Büyüyen Türkiye’ ve ‘Gelişen Türkiye’ gibi ifadelerin aleyhinde haber yapıyorlar, gibi cümleler yer alıyor. Zaten kurumları 3 başlıkta incelemişler; 15 Temmuz’da, PKK/HDP konusunda ve mega projeler konusunda nasıl tavır alıyorlar. Bu gazetecilerin tamamı Türkiye düşmanı olarak tarif ediliyor. Raporda incelenen medya organlarının dışında BirGün, Cumhuriyet, Evrensel gibi gazeteleri de hedef gösteriyorlar. Bu gazeteleri hükümet karşıtı terör destekçisi bir konuma da sokuyor. Raporda birkaç tane suç işleniyor; birincisi yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin tek tek isimlerinin verilerek hedef göstermesi, ikincisi bu kişileri hedef göstermek için kullandıkları tweetleri gibi.”

TGS, bugün SETA hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Sendika, bugün saat 11’de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin C Kapısı’nda buluşma çağrısı yaptı.

'BU METNİN KENDİSİ BİR OPERASYON VE TEHDİT METNİ'

Bu metnin bir rapor olmadığını söyleyen DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “İlk andan itibaren hem meslek örgütleri hem de gazetecilerden gelen tepkilerle herkes ‘28 Şubat Andıç’larına benzetti. Bu yapılan şey alçakçadır. Batı basınının, Türkçe yayın yapan organlarında çalışan meslektaşlarımızı hedef haline getirdi” ifadelerini kullandı.

Basına yönelik yeni bir operasyon yapılır mı endişesini taşıdıklarını vurgulayan Eren, “Bu metnin kendisi bir operasyon ve tehdit metni. Medyanın büyük kısmını ele geçirdiler ama bu hiçbir işe yaramıyor. Ele geçirdikleri televizyon kanalları gazeteler vs. inandırıcılığı yok. Bu yüzden insanlar alternatif haber kaynaklarına yöneliyor. Bu metin birazda bunu itirafı” ifadelerini kullandı.

Eren sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir tehdit metni ve gerçek gazeteciler bulundukları her mecrada kamuoyuna gerçekleri aktarmaya devam edecek ve bu tehditlerin hiçbir karşılığı olmayacak. Bu metin tamamen AKP’ye ve Erdoğan’a muhalefet edip etmeme üzerine kurgulanmış. İnsanların mezun oldukları okullar ve attıkları tweetlerle gazete ve gazetecileri kriminalize etmeye çalışıyorlar. Türkiye’de basın üzerinde yıllardır bir baskı var ama gazetecilerin de onurlu bir direnişi var.”

'MESLEKTAŞLARIMIZIN BAŞINA BİR ŞEY GELİRSE BUNUN SORUMLUSU RAPORU HAZIRLAYANLARDIR'

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “SETA’nın hazırladığı rapora akademik bir çalışma değil, polisin yaptığı bir fişleme belgesi diyebiliriz. Meslektaşlarımızı sakıncalı ilan etmiş durumdalar. Raporun akademik bir çalışmaymış gibi sunulması da ayrıca bir talihsizlik. Biz daha fazla demokrasi gibi adım atılmasını beklerken iktidarın istediği gibi düşünmeyen ve yazmayan gazetecilerin hedef gösterilmesi tam anlamıyla bir darbe” dedi. Sözde raporu hazırlayanların gazeteciliği tek sesli bir anlayış olarak algıladıklarını ifade eden Güneş, “Evrensel gazetecilik değerlerinden uzak bir yaklaşımla meslektaşlarımızın ifadelerinin yargılandığını görüyoruz. Hedef gösterilen meslektaşlarımızın başına bir şey gelirse bunun sorumlusu bu raporu hazırlayan ve hazırlanmasını isteyen kişilerdir. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz” diye konuştu.

İSTANBUL BAROSU VE TGS'DEN SUÇ DUYURUSU

İstanbul Barosu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)  hükümete yakınlığıyla bilinen, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA); “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı ve gazetecilerin fişlendiği rapora ilişkin suç duyurusunda bulundu. Baro, SETA’nın hazırladığı raporun ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğu belirtti. 

TGS, suç duyurusunda bulunduklarını sosyal medya hesabından paylaştı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş adliye önünde yaptığı açıklamada,  "Rapor dedikleri şeydeki suçlamalarla saygın medya kuruluşlarını ve işini layıkıyla yapan gazetecileri kriminalize etmek istediler. Ama başaramayacaklar. Gerçek haber bu topluma ulaşacak" diye konuştu.