Gazetecilerden İletişim Başkanlığı önünde eylem: 'Gazetecilik karta sığmaz'

Gazetecilerden İletişim Başkanlığı önünde eylem: 'Gazetecilik karta sığmaz'

İletişim Başkanlığı önünde bir araya gelen gazeteciler, son günlerde yaşanan basın kartı skandalını protesto etti. TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak'ın yaptığı açıklamada da "Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan halkın haber alma hakkını korumak istiyoruz” denildi.

Fotoğraf: Tunahan Turhan

TGS Ankara Şubesi üyeleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında “Gazetecilik karta sığmaz” dedi.

Cumhuriyet, Evrensel ve BirGün çalışanlarının basın kartları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından geçen hafta iptal edilmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da dün bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ‘geri adım attığını’, iptal edilen kartların ise yeniden kullanıma açıldığını duyurmuş ve bugün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde basın açıklaması yapacağını ilan etmişti.

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’ın aktardığına göre, Başkanlık önünde bir araya gelen önünde bir araya gelen gazetecilerin basın açıklaması yapmasına polis önce izin vermedi. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamaya TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Cumuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Mehmet Rüştü Tiryaki ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı.  

TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yüzlerce gazetecinin basın kartını Anayasa'ya aykırı bir şekilde iptal ettiğini, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atarak iptal ettiği sarı basın kartlarını yeniden kullanıma açtığını hatırlattı. 

‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELE BİR KEZ DAHA KAZANDI’

“Görünen o ki İletişim Başkanlığı yaptığı hatadan dönme yolunu seçti. Örgütlü mücadele bir kez daha kazandı” diyen Koçak, 2015’den itibaren sarı basın kartı almanın zorlaştığını, 2018 yılında da Basın Kartı Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, gazeteci meslek örgütü temsilcilerinin komisyondan çıkarıldığını hatırlattı. 

Koçak, son olarak yaşanan basın kartlarının iptal edilmesi sürecini şöyle anlattı:

“2019’da sarı basın kartı turkuaz rengine çevrildi ve tüm kartların yenilenmesi için başvuru yapılması istendi. Aradan geçen bir yıl içinde yüzlerce gazetecinin kartı yenilenmedi. Eski kartlarını hâlâ kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise 23 Ocak itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi. İletişim Başkanlığı'nın bu sessizliği 26 Ocak akşamına kadar devam etti. Sisteme giren meslektaşlarımız sarı basın kartlarının yeniden kullanıma açıldığını gördü.” 

‘İKTİDARIN GAZETECİSİYSEN VARSIN, YOKSA YOKSUN’

“Basın kartları iptal edilmedi” açıklaması yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını konuya açıklık getirmeye çağıran Koçak, “Bizler iktidarın gazetecisiysen varsın, yoksa yoksun dayatmasını kabul etmedik, etmiyoruz. Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan halkın haber alma hakkını korumak istiyoruz” dedi. 

Koçak, İletişim Başkanlığına bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden verilmeyen turkuaz kartların da bir an önce verilmesi çağrısı yaptı.