Gazeteci Yusuf Yavuz'un sitesine erişim engeli getirildi

Gazeteci Yusuf Yavuz'un sitesine erişim engeli getirildi

Yavuz, kararın "yetkili bir Türk makamı"nın isteğiyle alındığını açıkladı.

İleri Haber

Çevre haberleriyle bilinen gazeteci Yusuf Yavuz'un sitesine erişim engeli getirildi. Herhangi bir yargı kararı olmadan "yetkili bir Türk makamı"nın isteğiyle karar alınırken, Yavuz kararı sansür politikası olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin dört bir yanında rant ve talan politikaları ekolojik yıkıma neden olurken, çevre ve doğa haberleriyle bilinen gazeteci Yusuf Yavuz'un yazı ve haberlerinin büyük bir kısmının yer aldığı arşiv niteliğindeki kişisel web sitesine erişim engeli getirildi. Erişim engeli kararının hangi kurumun isteğiyle alındığı bilinmezken, yapılan açıklamada "yetkili bir Türk makamı"nın isteği doğrultusunda kararın alındığı kaydedildi.

Yavuz, erişim engeli kararını sosyal medya hesaplarından duyurdu. Twitter'dan yaptığı açıklamada "Yazı ve haber arşivimin önemli bir kısmının bulunduğu kişisel web sitem, adı verilmeyen "Yetkili bir Türk makam"ın talebiyle engellenmiş" diyen Yavuz, okuyucuların siteye erişemediğini belirtti. Açıklamasında "sansür" politikasını Fahrenheit 451'e atıfla eleştiren Yavuz, Facebook hesabından da detaylı bir açıklama yayımladı.

'BASKININ VE KISITLAMANIN FARKLI YOLLARI DEVREYE SOKULUYOR'

Baskıcı bir dünyada kitapların yakıldığı bir evreni anlatan 1966 yapımı Fahrenheit 451 filminde yer alan bir diyaloğu aktararak açıklamalarına başlayan Yavuz, "Faşist yönetimlerin toplumu baskılamada kullandıkları en yaygın yöntemlerden biri olan kitap yakma günümüzde çok uygulanmasa da bugünün dijital dünyasında baskının ve kısıtlamanın farklı yolları devreye sokuluyor" dedi.

'BİRÇOK KEZ SİYASİLERİN, ŞİRKETLERİN HEDEFİ OLDUM'

Yılladır suyun ve toprağın hakkını savunmaya gayret ettiğini belirten Yavuz, bugüne kadar pek çok kez hedef haline geldiğini belirterek şunları kaydetti:

"Yıllardır sürdürdüğüm yazıp-çizme eyleminde hep bağımsız kalmaya ve Anadolu’nun dört bir yanında sesi soluğu duyulmayan insanlarla, dağın taşın, kurdun kuşun, ağacın kuşun, suyun ve toprağın hakkını savunmaya çalıştım. En büyük üzüntülerimden biri de, bunca yoğunlaşan yıkımlar karşısında her yere zamanında yetişemiyor olmak. Yetişmek de mümkün değil elbette…

Gözünüz gibi sevdiğiniz, üzerine titrediğiniz bir canın hoyratlığın ayakları altında çiğnenmesi karşısında ne hissediyorsanız bu da öyle bir duygu işte.

Bu süre içinde birçok kez yargıyı baskı aracı olarak kullanan siyasilerin ve yıkımdan beslenen şirketlerin hedefinde kaldığım da oldu. Bakanlardan muhtarlara kadar yazıp çizdiklerimle kiminin hedefinde oldum, kiminin de gönlünde…"

'YARGI KARARI YOK'

Konuya ilişkin İleri Haber'e de açıklamalarda bulunan gazeteci Yusuf Yavuz, web sitesine erişimin yetkili Türk makamlarından gelen talep ile engellendiğini ancak detaylı bir bilgiye erişemediğini belirtti. Yaşananların bir sansür politikası olduğunu vurgulayan Yavuz, UYAP üzerinden de kontrol ettiğini ancak herhangi bir yargı kararı bulunmadığını da söyledi.

Alan sağlayıcı ile de görüştüğünü belirten Yavuz, kendisine henüz bilgi ya da yargı kararı ulaştırılmadığını vurguladı.

Yalnızca bir içeriğe değil sitede yer alan tüm içeriğe erişimin engellendiğini hatırlatan Yavuz, son yapılan düzenlemeler ile bu uygulamanın daha da yaygınlaşabileceği endişesini dile getirirken, her şeye rağmen gazetecilik yapmaya devam edeceğini de belirtti.

DAHA FAZLA