Gazeteci Tugay Candan hakkında dava

Gazeteci Tugay Candan hakkında dava

Candan, duruşmadaki ifadesinde haberinin 'basın özgürlüğü' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İleri Haber

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’ndeki, Eğitim-Bir-Sen kuşatmasını ortaya çıkaran İleri Haber editörü Tugay Candan hakkında “iftira” suçlamasıyla dava açıldı. Edirne Adliyesi’nde bugün duruşması görülen dava, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için 11 Ocak 2022’ye ertelendi.

İleri Haber’de 7 Temmuz 2020 tarihinde Tugay Candan imzasıyla yayınlanan “Fen lisesine yandaş Eğitim-Bir-Sen kuşatması: ‘Namus mesafesi’, darp, ‘din sohbetleri’…” başlıklı haberde Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde, Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) kadrolaşmasıyla öğrencilere yönelik gerici baskıların arttığı, kız ve erkek öğrenciler arasındaki en ufak temasın “namus mesafesi” gibi gerekçelerle yaptırım sebebi sayıldığı, tepki gösteren öğrencilerin ise mimlendiği iddia edilmişti. Haberde, bu öğrencilerden birinin, müdür yardımcısının eşi ve aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkan Yardımcısı olan Matematik Öğretmeni Murat Olgun tarafından darp edildiği belirtilmişti.

Darp olayıyla ilgili Edirne 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Murat Olgun hakkında dava açılmış ve Olgun’a “kasten yaralama” suçundan ceza veren mahkeme, suçun “Kamu görevinin getirdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlendiğine” hükmetmişti. 180 gün ceza alan Olgun’un cezası, yapılan indirimlerle 84 günlük para cezasına düşmüş ve ertelenmişti.

Ayrıca, okul müdürü ve aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkanı Erdinç Dalgıç’ın eşi Fatma Dalgıç’ın şikayetiyle İleri Haber editörü Tugay Candan hakkında soruşturma başlatılmıştı. Dalgıç, haberde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını, okul yönetimi ve üyesi olduğu Eğitim-Bir-Sen’i karalama amacı güttüğünü öne sürerek, Candan hakkında “iftira” suçlamasıyla şikayetçi olmuştu.

CANDAN HAKKINDA DAVA

Tamamlanan soruşturma süreci sonrasında Candan hakkında TCK 267/1 (Basit iftira) suçlamasıyla Edirne 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın 2. duruşması bugün görüldü. İlk duruşmaya katılamayan Candan, avukatı Ahmet Ekim ile bugünkü duruşmada hazır bulundu.

‘HABERİM BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’

Candan duruşmadaki beyanında, yaptığı haberin doğru olduğunu ve “iftira” suçunu içermediğini, ayrıca basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, beraatini talep etti. Avukat Ahmet Ekim de haberde yer alan birtakım iddiaların yargı makamlarınca doğrulandığını hatırlattı. “İftira” suçunun şartlarının oluşmadığını dile getiren Ekim, müvekkilinin beraatini talep etti.

11 OCAK’A ERTELENDİ

Savcı, dosyadaki eksiklerin giderilmesini isterken, mahkeme ise çeşitli kurumlara müzekkereler yazılmasına karar verdi. Dava 11 Ocak 2022’ye ertelendi.

DAHA FAZLA