Gazeteci Rıfat Doğan’a 'Çorlu' davası

Gazeteci Rıfat Doğan’a 'Çorlu' davası

Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan, Çorlu tren faciası davası sırasında görüntü aldığı iddiasıyla 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Gazeteci Rıfat Doğan’a, Çorlu tren katliamı davasının ilk duruşmasında mahkeme salonundan görüntü aldığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Doğan, 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Çorlu tren katliamı davasının 3 Temmuz 2019’da görülen ilk duruşmasında yargılamayı takip eden Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan hakkında duruşma salonunda görüntü aldığı iddiasıyla dava açıldı.

Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatlı olarak görüldü.

Duruşmaya Doğan’ın yanı sıra avukatları Yalçın Deniz Özen ve Özgür Karaduman katıldı.

Kimlik tespitinin ardından geçilen yargılama safhasında Doğan iddianamede üzerine atılı suçu kabul etmedi. Duruşma salonunda fotoğraf ve video çekmediğini belirten Doğan, sadece eline geçen görüntüyü paylaştığını söyledi. Doğan ayrıca esas duruşmasında da savunma yapacağını aktardı.

ÖZEN: GAZETECİLİK MESLEĞİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİ

Doğan’ın ardından söz alan avukatı Özen “Söz konusu olay 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren faciasının ilk duruşmasıdır. Müvekkilim herhangi bir şekilde görüntü kaydı yapmamıştır. Her ne kadar yasada nakleden açısından suçun oluşacağı belirtilmişse de burada nakilden kastedilen anılan görüntülerin ilk kez umuma açık bir şekilde kamuya iletilmesidir. Müvekkilimiz açısından böyle bir durum oluşmamıştır. Daha önce sosyal medyada paylaşılmış olan görüntüler tekrar paylaşılmıştır. Diğer yandan müvekkili gazetecidir. Duruşma salonuna ailelerin alınmaması suç niteliğindedir. Müvekkilim bu suçüstü halini gösteren görüntülerin ve delillerin kaybolmaması için gazetecilik mesleğinin gereğini yerine getirmiştir. Bu durum basın ve ifade özgürlüğü kapsamı altındadır. Suçun unsurları oluşmamıştır. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum” diye konuştu.

Özen’in savunmasının ardından İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi duruşmayı bitirerek talimatla alınan savunmanın ikmalen Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne iadesine karar verdi.

Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma 28 Ocak'ta görülecek.

NE OLMUŞTU?

Çorlu Cumhuriyet Savcılığı Çorlu tren katliamıyla ilgili açılan davayı takip eden gazeteci Rıfat Doğan hakkında duruşma salonunda fotoğraf çektiği suçlamasıyla 30 Temmuz’da soruşturma açmıştı.

Savcılık, dosya kapsamında ifade veren gazeteciye 900 TL adli para cezası ödemesi durumunda dava açılmayacağını söylemiş, Doğan ön ödeme teklifini reddetmişti.

Doğan'a savcılık tarafından ulaştırılan tebligatta şu ifadeler yer almıştı:

"Suçu işlediğiniz anlaşıldığından bu suça temas eden yasa maddeleri uyarınca 900 TL adli para cezasının işbu ön ödeme ihtarının tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığımızdan alınan tahsilat fişi ile Maliye veznesine ödeyip vezne alındı makbuzunu Cumhuriyet Başsavcılığımıza ibraz ettiğiniz taktirde hakkınızda kamu davası açılamayacaktır.”

Doğan’ın ön ödemeyi reddetmesi üzerine Cumhuriyet Savcılığınca 22 Ekim’de iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede Doğan’ın Türk Ceza Kanunu (TCK) 286/1 ve 53/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması talep edilmişti. (Art

DAHA FAZLA