Gazeteci Remzi Akkaya'ya 15 yıla kadar hapis istemi

Gazeteci Remzi Akkaya'ya 15 yıla kadar hapis istemi

Gazeteci Remzi Akkaya hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır merkezli 21 ilde yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan 2023'te gözaltına alınarak tutuklanan kameraman Remzi Akkaya hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Akkaya'ya "terör örgütü üyeliği" suçlaması yöneltildi.

MA'nın haberine göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Akkaya’nın kameramanlık öncesi açtığı oto yıkama iş yerinin “örgüt üyelerinin buluşma yeri” olduğu iddia edildi.

Etkin pişmanlık kapsamında 22 Aralık 2021’de ifade veren “Armanç” kod adlı tanığın iddiaları iddianamede yer aldı. Yine bir tanığın, "örgüt üyesi" dediği MEBYA-DER yöneticisi Yıldız D.'nin, kendisine, "Akkaya'nın yaşamını yitiren kızıyla görüştüğünü" söylediği de iddianamede yer aldı.

Tanık beyanları yanı sıra Akkaya’nın bir defa Habur Sınır Kapısı’ndan giriş çıkış yapmasına da iddianamede yer verildi.

‘YILDIZ D. YILLARDIR KOMŞUM’

Akkaya ise tanıkların iddia ettikleri gibi açtığı oto yıkama dükkânının içinde “cam bir dükkân” bulunmadığını, "örgüt üyesi" olduğu iddia edilen Cengiz S.’nin müşterisi olduğunu, bir samimiyetinin bulunmadığını belirtti.

Akkaya, “örgüt üyesi” deilen Yıldız D.’nin yıllardır komşusu olduğunu belirterek, yurt dışına gidip gelmesinin de iş amaçlı olduğunu söyledi.

İLK DURUŞMA 18 EYLÜL'DE

İddianamede Akkaya’nın "örgüt talimatları doğrultusunda hareket ettiği" öne sürüldü ve hakkında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianameyi kabul eden Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için 18 Eylül Pazartesi gününe tarih verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Nisan'da 21 ilde çok sayıda eve baskın düzenlenmiş, aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. 14 Mayıs seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşen operasyona tepkiler yükselmişti.