Gazeteci Orhan Erinç son yolcuğuna uğurlandı

Gazeteci Orhan Erinç son yolcuğuna uğurlandı

Erinç için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde tören düzenlendi.

İleri Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, dün 87 yaşında hayatını kaybetti. 65 yıl boyunca gazetecilik yapan ve 2009 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ile Basın Şeref Kartı sahibi Orhan Erinç için sevenleri ve meslektaşları Cağaloğlu'ndaki TGC önünde düzenlenen törende bir araya geldi. 

TGC'deki törene, eski mesai arkadaşı Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da katıldı. Cumhuriyet gazetesi davasın yargılanan isimlerden Akın Atalay ve Murat Sabuncu'nun da katıldığı törende, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da yer aldı.

Erinç ailesi, Cumhuriyet gazetesi yönetiminden kimsenin törene katılmasını istemedi. 

'ONU ÇOK ÖZLEYECEĞİZ'

Törende konuşma yapan ve Cumhuriyet gazetesi davasından yargılanan isimler arasında yer alan Akın Atalay, "Orhan Erinç’in hayatının son 70 yıllık kesitine baktığınızda Türkiye’de basının ve adaletin serencamını görmüş oluyoruz. O bu dönemin değerli ve erdemli yönlerini kişiliğinde taşıyan, hemen herkesin sevgisini, saygısını kazanmış; iyilik timsali, hoşgörülü, tevazu sahibi, zarif bir insandı. Mesleki yaşamının son 30 yılında onunla birlikte çalışmış, son 7 yıllık döneminde de birlikte yargılanmış dostları olarak onu çok özleyeceğiz, yaşadığımız sürece de unutmayacağız" dedi.

'BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ'

Atalay, sözlerinin devamında, "Orhan abimiz Cumhuriyet gazetesi davası nedeniyle ilerleyen yaşlarında gazeteciliği savunmak, gazetesini ve gazeteci arkadaşlarını da korumak kollamak zorunda kaldı. 36 yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetici, 12 yıl başkanı olmuş birinin gazeteciliği nasıl savunması gerekiyorsa öyle dimdik durdu, kendi zarif ve bilgece davranışlarını da katarak. Çok sıkıntı çekti bir milim taviz vermedi, karşılığında büyük bedeller ödedi" ifadelerini kullandı.

TGC'deki törende konuşan Atalay, Orhan Erinç'in önümüzdeki günlerde yayımlanacağını belirttiği kitabından; Cumhuriyet gazetesi davasına ilişkin bir bölümü de okudu. 

MERDİVENKÖY MEZARLIĞI'NDA TOPRAĞA VERİLECEK

Orhan Erinç'in cenazesi, Şakirin Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından Merdivenköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ORHAN ERİNÇ KİMDİR?

4 Ocak 1936’da Balıkesir’de doğdu. Özel Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. Son Posta, Yeni Sabah, Cumhuriyet, Gece Postası, Türk Haberler Ajansı, Güneş gibi gazete ve ajanslarda muhabir, istihbarat şefi, sekreter ve yazı işleri müdürü, genel yayın müdürlüğü, köşe yazarı, araştırma müdürlüğü gibi görevler yaptı.

15 Şubat 1993’de Genel Yayın Danışmanı olarak Cumhuriyet gazetesine döndü. 3 Eylül 1994’de Genel Yayın Yönetmeliği’ne getirildi. 4 Ocak 2001’de köşe yazarı olarak görev yapmaya başladı.6 Temmuz 2010'da Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı'na seçildi ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahipliğine getirildi. 8 Eylül 2018 itibarıyla Cumhuriyet gazetesiyle ilişkisi kalmadı.

Aralarında haber, röportaj, inceleme dallarında olmak üzere pek çok gazetecilik ödülünün sahibi oldu.

2001-2013 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde başkanlık yaptı. 1989-1995 yılları arasında ise Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda Genel Başkanlık yaptı.