Gazeteci Meryem Yıldırım'a paylaşım başına bir yıl iki ay hapis

Gazeteci Meryem Yıldırım'a paylaşım başına bir yıl iki ay hapis

İki yıl önce, sosyal medya hesabından iki paylaşım yapan gazeteci Meryem Yıldırım’a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verildi.

İki yıl önce sosyal medya hesabından iki paylaşım yapan gazeteci Meryem Yıldırım’a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verildi.

Cumhuriyet'ten Tuğba Özer'in haberine göre, Yıldırım’a iyi hal indirimi uygulanmadığı gibi hapis cezası üst sınırdan verildi. Yıldırım, cezanın istinaf mahkemesinde onanması durumunda attığı “tweet” başına 1 yıl 2 ay hapiste kalacak.

Gazeteci Meryem Yıldırım geçen aylarda, iki yıl önce yazmış olduğu iki “tweet” nedeniyle “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı. Yıldırım, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada yaptığı savunmada “İddianameye konu paylaşımlar üzerinden 2 yıl geçmiştir. Bu paylaşımları yaptığımı hatırlamıyorum. Ben terör örgütlerinin cebir şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini tasvip etmiyorum. Bu nedenle beraatimi talep ediyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme heyeti Yıldırım’a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verdi. Üst sınırdan verilen hapis cezasında, duruşma esnasında “herhangi bir pişmanlığının gözlemlenmemiş olması” gerekçesiyle iyi hal indirimi uygulanmazken, hükmün açıklanması da geri bırakılmadı. 

Karara tepki gösteren Yıldırım’ın avukatı Veyse Ok, “Mahkeme, Meryem cezaevine girsin diye cezayı üst sınırdan verdi ve ertelemeye tabi tutamadı. Yani iki yıldan yüksek hapis cezası alsın ve hükmün açıklanması geri bırakılmasın diye üst sınırdan bir karar verildi. Meryem’in attığı tweet’ler tamamen adalet çağrısı içeren tweet’lerdi. Mahkeme de maalesef kendi yetkisini kullanarak bir gazetecinin cezaevine girmesi için elinden gelen her gayreti sergiledi. Şu anda dosya istinaf sürecinde. Eğer onanırsa maalesef Meryem cezaevine girmek zorunda kalacak. Eğer ceza onanmazsa tekrar yargılanacak. Mahkeme ‘duruşmadaki tavırlarında pişmanlık göstermiyor’ demiş. Meryem’in mahkemede saygısız bir tavrı olmadı” dedi.

DAHA FAZLA