Gazeteci İdris Sayılğan’a hapis cezası

Gazeteci İdris Sayılğan’a hapis cezası

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlaması ile yargılanan gazeteci İdris Sayılğan 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

26 Eylül 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan, örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapma iddiasıyla çıkarıldığı Muş 2. Ağır Mahkemesi’nce 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sayılğan’ın avukatıyla birlikte katıldığı duruşmayı gazeteciler de izledi.

Savunmasında Trabzon Cezaevi’nden Patnos ve Muş cezaevine getirilirken, cezaevine giriş sırasında çıplak arama ve işkence gördüğünü belirten gazeteci Sayılğan, konu hakkında mahkeme heyeti aracılığıyla suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

‘GAZETECİLİK FALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPTIKLARIMIN SUÇ SAYILMASINI KABUL ETMİYORUM’

Hakkındaki iddianamenin kopyala/yapıştır iddianame olduğunu ifade eden Sayılğan "2015 yılında gazetecilik yapmaya başladım. Muş'ta 10 ay çalıştıktan sonra Van'a oradan Ağrı'ya geçtim. Muş ve Van’da çalışmalarımda telefon dinleme takibi yapılmazken Ağrı'da iken hukuksuz bir şekilde telefonlarım dinlenildi. Telefon dinlemeleri ile birlikte haber kaynaklarım deşifre edildi. Basın hukukunda bulunan haber kaynağının saklı kalma ilkesi hukuka aykırı bir şekilde çiğnenmiştir. İddianamede bana yönelik suçlamalar gerçeği yansıtmıyor. Gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde yaptıklarımın suç sayılmasını kabul etmiyorum. Bundan dolayı beraatımı talep ediyorum" diye konuştu.

Ardından savunma yapan avukatları ise çıplak arama ve işkence ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, müvekkilleri hakkında yönetilen suçlamalarla ilgili somut delil olmadığını söyleyerek, beraatını talep etti.

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti hükmü açıkladı. Mahkeme, Sayılğan’a örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

DAHA FAZLA