Gazeteci İdris Sayılğan’a 4 yıl hapis cezası
Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılğan’a, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle açılan davada 4 yıl hapis cezası verildi.
01-02-2021 12:49

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri İdris Sayılğan, hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davada 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Sayılğan hakkında Ağustos 2015-Mart 2016 tarihleri arasında Facebook hesabından yaptığı yedi paylaşım gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması yapıldı.
Sayılğan, Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına katılmadı. Gazeteci Sayılğan’ın avukatı Erselan Aktan ise Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.
Duruşmanın sonucunda kararı açıklayan mahkeme heyeti, Sayılğan’a “zincirleme bir şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 4 yıl hapis cezası verdi.
İLGİLİ HABERLER
AYM'den İletişim Başkanlığı'nın AA üzerindeki yetkisine iptal kararı
CHP'nin AYM başvurusunun ardından AYM, İletişim Başkanlığı'nın Anadolu Ajansı üzerindeki yetkisinin iptal edilmesine karar verdi.
24-02-2021 14:16

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın (AA) “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerindeki denetim yetkisini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 14. No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İletişim Başkanlığı’nın yetkileri belirlendi. Kararnamenin 14. Maddesinde Anadolu Ajansı başlığı altında şu düzenleme getirildi:
“Bakanlık her yıl kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündeki ödeneği aşmamak üzere Anadolu Ajansı ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili olup; Anadolu Ajansının faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi üzerinde denetime de sahiptir. Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir. Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir.”
CHP, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle AYM’ye başvurdu.
'ANAYASA'YA AYKIRI' KARARI
Alican Uludağ'ın ankaragazetecisi.com'daki haberine göre Yüksek Mahkeme, düzenlemedeki İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerinde “denetim” yapma yetkisini Anayasa'ya aykırı buldu. Mahkeme, “Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir” şeklindeki ikinci cümle ile “Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir” ibareli üçüncü cümlenin de iptaline arar verdi.
'YAYINLARIN TARAFSIZLIĞINI ETKİLER'
Kararın gerekçesinde Anayasa'nın 133. Maddesinde devlet tarafından kamu tüzelkişiliği olarak kurulan haber ajanslarının özerk ve yayınlarının tarafsız olduğuna ilişkin düzenlemeye işaret edildi. Kararda, şöyle denildi:
“Kuralın birinci cümlesinde ajansın bütçesinin yanı sıra faaliyeti, örgütlenmesi ve insan kaynakları yönetimi üzerindeki denetimin de merkezi idare tarafından yapılması öngörülmektedir. Ajansın şirket olarak temel amacı, yurt içinde ya yurt dışındaki olaylarla ilgili doğru, çabuk, tarafsız, çağdaş haber ve fotoğraf, görüntü ve multimedya istihbaratı yaparak bilgiyi basın ve yayın abonelerine ulaştırmaktır. Bu itibarla ajansın faaliyetlerinin yürütmenin içinde yer alan ve Cumhurbaşkanlığına bağlı olan başkanlıkça denetlenmesi, ajansın özerkliğiyle bağdaşmadığı gibi yayınlarının tarafsızlığını da etkileme ihtimalini barındırmaktadır.
Öte yandan Ajansın örgütlenmesi ve insan kaynakları yönetimi üzerinde Başkanlığın denetim yetkisine sahip olması da Ajansın kendi faaliyetlerine ilişkin kararları alma ve uygulama konusundaki serbestisini ortadan kaldırdığından Anayasanın 133. Maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ilkesiyle bağdaşmamaktadır.”
'YETKİNİN BAŞKA BİR İDARİ İŞLEME BIRAKILMASI MÜMKÜN DEĞİL'
Kararda, Ajansın denetimine ilişkin temel ilkeler ortaya konulmadan ve çerçeve çizilmeden Başkanlığa sınırları belirsiz bir alanı düzenleme yetkisinin verilmesinin, anayasanın Cumhurbaşkanına tanıdığı düzenleme yetkisinin idareye bırakılması sonucunu doğurduğu kaydedildi. Kararda, “Anayasa koyucu tarafından CBK’ya tanınan asli bir yetkinin, başka bir idari işleme bırakılması mümkün değildir” denildi.
'İLETİŞİM BAŞKANLIĞI YÖNETİCİ ATAMA YOLLARINI BELİRLEYEMEZ'
Anayasa'nın 133. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenen haber ajanslarının özerkliğinin, Ajansın kendi yönetim ve örgütlenmesine ilişkin kararları alma ve uygulama konusunda gerekli yetkiyle donatılmış olmasını ve Ajansın dış etkilere karşı korunmasını güvence altına aldığına işaret edilen kararda, “Bu itibarla Ajansın yöneticilerinin atama yollarının her yıl yenilenen sözleşme ile belirlenmesi, Ajansın, Anayasa’nın anılan maddesi gereğince sahip olduğu özerkliği anlamsız kılmaktadır” hükmüne yer verildi.
Twitter 'manipülasyon politikalarını ihlal eden' 373 hesabı kapattı
Twitter, Rusya, İran ve Ermenistan ile bağlantılı 373 hesabı Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapattığını duyurdu.
24-02-2021 11:49

ABD merkezli sosyal paylaşım platformu Twitter, ‘'manipülasyon politikalarını ihlal ettiği’' gerekçesiyle Rusya, İran ve Ermenistan ile bağlantılı 373 hesabı kapattığını duyurdu.
Twitter’a ait blogdan yapılan açıklamada, İran’da faaliyet gösteren 238 hesap ile ‘NATO’ya karşı güveni zedeleyen, ABD ve Avrupa Birliğini hedef alan’ Rusya merkezli 100 hesabın kapatıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca Azerbaycan’ı hedef almak için oluşturulan Ermenistan ile bağlantılı 35 hesabın da kaldırıldığı kaydedildi.
24. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı
İlki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yıl 24.'sü düzenleniyor. Yarışma başvuruları 14 Mart'a kadar sürecek.
23-02-2021 13:57

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı. Yarışma, Haber (Yazılı Haber-Görüntülü Haber), Fotoğraf ve Yerel Gazetecilik olmak üzere üç dalda düzenleniyor.
Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı.
İlki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yıl 24’üncüsü düzenleniyor.
ÖDÜL JÜRİSİ
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nde kazananları belirleyecek olan jüri bu yıl şu isimlerden oluşuyor: Ceren Sözeri, Celal Başlangıç, Ferhat Çelik, Güray Öz, Kumru Başer, Nazım Alpman, Özlem Akarsu Çelik, Sevda Karaca.
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Yarışma, Haber (Yazılı Haber-Görüntülü Haber), Fotoğraf ve Yerel Gazetecilik olmak üzere üç dalda düzenleniyor.
Yarışmaya, 10 Mart 2020 ile 10 Mart 2021 tarihleri arasında yayımlanmış olan ürünler katılabiliyor.
Yarışmaya katılacak ürünlerin, yazılı basında yayımlanmış olanların PDF formatında, görüntülü haberlerin ise wetransfer yoluyla gönderilmesi gerekiyor.
İnternet medyasında yayımlanmış haberler de haber kategorisinde değerlendirilecek. İnternet medyasında yayımlanan haberlerin linkinin de gönderilmesi gerekiyor.
Fotoğraf dalında yarışmaya katılacak adayların da yine mail üzerinden gönderecekleri fotoğraflarıyla birlikte ürünün adını, çekildiği yeri ve tarihini yazmaları gerekiyor.
Yarışmaya katılacak adayların ürünlerini kısa öz geçmişleri, iletişim bilgileri ve bir fotoğrafları ile birlikte goktepegazetecilikodulleri@gmail.com adresine mail olarak 14 Mart 2021 tarihine kadar göndermeleri gerekiyor.
Kazananlara ödülleri Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan 2021 tarihinde verilecek. (Evrensel)
Halk TV’de 5 gazeteci işten çıkarıldı!
Halk TV’de web sitesi çalışanı 5 gazeteci işten çıkarıldı.
22-02-2021 20:33

İleri Haber
Halk TV web sitesi halktv.com.tr'de çalışan 5 gazeteciye bugün ücretsiz izne çıkarıldıkları bildirildi. Kanalın patronu Cafer Mahiroğlu’nun bir gazeteciyi ücretsiz izne çıkarma kararına, çalışanların itiraz etmesinin ardından gazetecilerle kanal yönetimi arasında tartışma yaşandığı öğrenildi. Yaşanan gerilimde patronun gazetecilere hakaret ettiği, ardından korumasını çalışanların bulunduğu kata gönderdiği iddia edildi. İleri Haber’e konuşan kaynaklar, korumayla gazeteciler arasında da gerilim yaşandığını aktardı.
İHD, Eren Keskin için verilen hapis cezasına tepki gösterdi:'İnsan hakları savunuculuğu suç değildir'
İHD, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem ana davasında terör örgütü üyeliği iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verilen insan hakları savunucu Eren Keskin hakkında açıklama yaptı: “Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu suç değildir''
16-02-2021 22:27

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem ana davasında terör örgütü üyeliği iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verilen insan hakları savunucu Eren Keskin hakkında açıklama yaptı. İHD açıklamasında, “Emire Eren Keskin dayanışma amacı ile sembolik olan 2014-2015 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmüştür. Gazetecilik ve insan hakları savunuculuğu suç değildir: İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin suç işlememiştir” denildi.
İHD yaptığı yazılı açıklamada, “Eş Genel Başkanımız Emire Eren Keskin dayanışma amacı ile sembolik olan 2014-2015 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmüştür. Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik barış ve çözüm sürecinde açılmayan soruşturma ve davalar bu süreç sona erdikten sonra 2016 yılı ile birlikte açılmış ve adeta Türkiye’deki ifade özgürlüğünün nasıl cezalandırıldığının sembolü olmuştur. Konjüktürel olarak zaman bakımından suç sayılmayan açıklama ve yayınlar konjüktür değiştiğinden suç sayılıyor ise o ülkede ifade özgürlüğü güvence altında değildir. Türkiye’de olup biten de bundan ibarettir. Türkiye’deki haklar siyasi iktidarın izin verdiği ölçüde kullanılmakta, izin vermediği zamanlarda ise yargı yolu ile cezalandırılmaktadır” dedi.
Açıklamanın devamında gazetecilere ''gazetecilik'' yaptığı için ceza verildiğine dikkat çekilerek, “Emire Eren Keskin, Türkiye ve dünyada tanınan ve bilinen bir insan hakları savunucusudur. Dayanışma amaçlı olarak ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Ceza verilen diğer kişiler gazetecidir. İnsan hakları savunuculuğu ve gazetecilik suç değildir. Arkadaşlarımıza verilen cezanın istinaf veya temyiz aşamasında bozulması için adalet mücadelemiz sürecektir” ifadeleri kullanıldı.
Fen lisesinde yandaş Eğitim Bir-Sen kuşatmasını ortaya çıkaran İleri Haber editörü Tugay Candan hakkında soruşturma
Candan ifadesinde, haberi yaparken habercilik ilkelerinin dışına çıkmadığını, haberde yer alan bazı iddialarla ilgili şu an yargı sürecinin devam ettiğini ve haberin basın özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.
12-02-2021 12:27

İleri Haber
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’ndeki yandaş Eğitim Bir-Sen kuşatmasını ortaya çıkaran İleri Haber editörü Tugay Candan hakkında soruşturma açıldı. Candan, bugün soruşturma kapsamında ifade verdi.
İleri Hatırlatıyor
İleri Haber’de 7 Temmuz 2020 tarihinde Tugay Candan imzasıyla yayınlanan “Fen lisesine yandaş Eğitim-Bir-Sen kuşatması: ‘Namus mesafesi’, darp, ‘din sohbetleri’…” başlıklı haberde Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde yandaş Eğitim-Bir-Sen’in kadrolaşmasıyla öğrencilere yönelik gerici baskılar arttığı, kız ve erkek öğrenciler arasındaki en ufak temasın “namus mesafesi” gibi gerekçelerle yaptırım sebebi sayıldığı, tepki gösteren öğrencilerin ise mimlendiği iddia edilmişti. Haberde, bu öğrencilerden birinin, müdür yardımcısının eşi ve aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkan Yardımcısı olan Matematik Öğretmeni Murat Olgun tarafından darp edildiği belirtilmişti.
GAZETECİYE SORUŞTURMA
Konuyla ilgili Murat Olgun hakkında açılan davada 2. duruşma geride kalırken, Okul Müdürü ve aynı zamanda Eğitim Bir-Sen Edirne Şube Başkanı Erdinç Dalgıç’ın eşi Fatma Dalgıç’ın şikayetiyle İleri Haber editörü Tugay Candan hakkında soruşturma başlatıldı.
Fatma Dalgıç, haberde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını, okul yönetimi ve üyesi olduğu Eğitim-Bir-Sen’i karalama amacı güttüğünü öne sürerek, Candan hakkında “iftira” suçlamasıyla şikayetçi oldu.
‘HABERİM BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’
Candan ifadesinde, haberi yaparken habercilik ilkelerinin dışına çıkmadığını, haberde yer alan bazı iddialarla ilgili şu an yargı sürecinin devam ettiğini ve haberin basın özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.