Gazeteci Hayri Demir için basın açıklaması düzenlendi

Gazeteci Hayri Demir için basın açıklaması düzenlendi

“Basın yoluyla örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılanan Demir’in 32 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gazeteci Hayri Demir’in 32 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya ilişkin, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş’in çağrısıyla bugün bir basın açıklaması düzenlendi. DİSK Basın- İş Ankara Temsilciliği’de yapılan açıklamada, “Hayri Demir'i ne duruşma günü ne de sonra yalnız bırakmayacağız” denildi.

Hayri Demir hakkında, Suriye’nin kuzeyinde yaptığı haberler gerekçe gösterilerek “basın yoluyla örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dava açılmıştı. Demir’in 32 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 28 Eylül’de görülen duruşmasında mahkeme heyeti, dosyanın mütalaa aşamasına geldiğini belirtmişti.

DURUŞMA 4 EKİM’DE GÖRÜLECEK

Mahkeme heyetinin savcılık makamına bir sonraki celsede mütalaasını açıklamak üzere süre verilmesine karar verdiği duruşma 4 Ekim’e ertelenmişti.

Hayri Demir’in 32 yıla kadar hapsinin istendiği ve 4 Ekim’de duruşması görülecek olan dava hakkında, bugün DİSK Basın-İş Ankara temsilciliğinde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş söz aldı.

‘İKTİDAR, ÜZERİNE DÜŞENLERİ YAPANLARI İSTİYOR’

Özge Yurttaş’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Biz her ne kadar ‘Gazetecilik suç değildir’ desek de polisler gözaltına alınan gazetecilerin kameralarını suç aleti olarak teşhir ediyor bu ülkede. Savcılar yapılan haberleri suç sayıyor, mahkemeler ise gazetecileri yargılıyor ve mahkûm ediyor. İktidar, sadece kendi cenahında ‘üzerine düşeni yapanları’ istiyor.

Hayri Demir bir gazeteci olarak nerede haber varsa orada olmaya çalışıyor. Engellemelere, gözaltılara ve hakkında açılan davalara rağmen halkın haber alma hakkına erişebilmesi için haber vermeye uğraşıyor.

‘4 EKİM GÜNÜ HÂKİM KARŞISINA ÇIKACAK’

Suriye'de yaptığı haberler nedeniyle ‘basın yoluyla örgüt propagandası’ ve ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 4 Ekim günü Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha hâkim karşısına çıkacak ve hakkında kararın açıklanmasını bekleyecek.

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

Başta da söyledik, gazetecilik suç değildir, her ne kadar suç gibi göstermeye çalışsalar da zaman bizi haklı çıkaracak. Bu ülkede gazeteciler çok bedel ödedi, ödemeye devam ediyor. Biliyoruz ki, tek başına gazetecilerin mücadelesi ile değil, haber alma hakkına sahip çıkan herkesin mücadelesi ile buna son verebiliriz.

‘DEMİR, HABER ALMA HAKKINIZA SAHİP ÇIKTI’

Hayri Demir sizin haber alma hakkınıza sahip çıktı, siz de ona sahip çıkmalısınız. Biz DİSK Basın İş olarak Hayri Demir'i ne duruşma günü ne de sonra yalnız bırakmayacağız.”