Gazeteci Erdem Gül: Gökçek görüşmeden sonra görevden ayrılacak

Gazeteci Erdem Gül: Gökçek görüşmeden sonra görevden ayrılacak

Erdoğan ve Gökçek görüşmesine ilişkin İleri'ye değerlendirmelerde bulunan gazeteci Erdem Gül, “Gökçek zaman kazanmaya çalışıyordu ancak bugünkü görüşmeden sonra yarın mı olur, bugün mü olur bilmiyorum ama en kısa zamanda görevden ayrılacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Gökçek ve Erdoğan’ın yapacağı görüşme öncesi istifa iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gül, görüşmeden istifa sonucunu beklediğini ve Gökçek'in en kısa zamanda istifa edeceğini söyledi:

 “Tabi ki istifa bekliyorum. Bu görüşme Gökçek’in partisi tarafından uzaklaştırılmasıdır. Bu karar bence bugün alınmadı daha önce alındı. Yani Kadir Topbaş gittikten hemen sonra alındı. Bunun şimdi prosedürleri yerine getiriliyor. 

Gökçek direniyor mu? Onu anlamıyorum. Zaman kazanmanın yollarını arıyor, açık bir direniş olduğu kanısında değilim. Seçilmiş bir belediye başkanı direnecekse çıkar direnir. Dolayısıyla zaman kazanmak istediğini zannediyorum. 'İstifa etmiyorum, gel istiyorsan görevimden al beni başka yolları kullanarak' dediğini zannetmiyorum. 

Zaman kazanmaya çalışıyordu ancak bugünkü görüşmeden sonra yarın mı olur, bugün mü olur bilmiyorum ama en kısa zamanda görevden ayrılacağını düşünüyorum.”

"METAL YORGUNLUĞU DEĞİL HAYIR'IN SONUCU"

“Gökçek’in istifasının AKP içerinde yansıması nasıl olur?” sorumuz üzerine Gül şu değerlendirmeleri yaptı:

"Zaten kendileri metal yorgunluğu diyor. Bu görevden almalara ilişkin onları seçen kentli seçmenlere “şu sözü vermişti de yerine getirmedi, yolsuzluk yaptı ya da FETÖ’yle  ilişkisi vardı” gibi bir açıklama yapılmıyor. Kapalı kapılar ardında yapılıyor. Bence yansıması şudur: 

16 Nisan referandumunda Ankara ve İstanbul’da özellikle Hayır sonucu çıktı. Buralarda AKP belediye başkanları yönetimde ama Evet sonucu kaybetti. Dolayısıyla bence 2019’a giderken bunun hazırlığını yapıyor. Kaybetmeye tahammülü yok. Buraları kazanmak istiyor. Bence esas metal yorgunluğu dediği hayırla ortaya çıkan bir durumdur. Bunun önlemini almaya çalışıyor 2019’a giderken.

"KABİNE REVİZYONUNU İSTEDİĞİ ZAMAN YAPAR"

Gül, kabine revizyonuna ilişkin ddialarla ilgili ise şöyle konuştu:

"Kabine revizyonu olabileceği iddiaları bence biraz daha ileirye yönelik. Çok kolay istediği zaman yapabilir bunu. Zaten atadığı kabine de artık çok güçlü bir kabine değil. Hatta Binali Yıldırım'ın başbakan olmasıyla birlikte bir başbakanın bile düşük profilli olduğu bir sisteme geçildi. Tek isim var. Zeten 2019'daki seçimde de onu anayasal olarak tescil ettirmek istiyor. Onun dışında hiçkimse güçlü değil. Dolayısıyla onun belirlediği, onun patronluğunda bir sistem yürütülmek isteniyor. Bence kabine revizyonunu da istediği zaman yapar."

Diğer belediye başkanlarının istifasına ilişkin düşüncelerini sorduğumuz Gül, "Öyle anlaşılıyor ki Bursa da Balıkesir de istifa etmek istemedi. Geçen haftadan itibaren Erdoğan medya aracılığıyla kendilerine aslında görevden ayrılma kararının alınıdığını ve görevlerini terketmeleri gerektiği çağrısını medya üzerinden yaptı. Ama onlar buna uymadı. Ben şuna innamıyorum; direnmek başka bir şeydir. Çünkü seçilmiş başkan bunlar. Direneceklerse "biz partinin istemiyle istifa etmeyiz. Bizi halk seçti" derler. Ama demiyorlar. O halde ortada süreyi uzatmaktan başka bir yöntem yok" şeklinde konuştu.