Gazeteci Emre Orman için basın toplantısı düzenlendi

Gazeteci Emre Orman için basın toplantısı düzenlendi

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan gazeteci Emre Orman için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Gazeteci Emre Orman, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı. Meslektaşları, Orman’ın serbest bırakılması ve gazetecilerin üzerindeki baskılara dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Özgür Basın Emekçileri ve HDP İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de katıldı.

Toplantıda ilk sözü Emre Orman’ın avukatı Kerem Karakurt aldı. Orman hakkındaki suçlamaların 2017-2018 yıllarına ait sosyal medya paylaşımları olduğunu söyleyen Karakurt, “Emniyette bize çok basit bir fezleke gösterildi, ancak ertesi gün adliyede savcılığa çıktığımızda mevzunun çok daha kapsamlı olduğunu gördük. Bu bağlamda bizim savunma hakkımızı kısıtladılar, görmediğimiz şeylere karşı beyanda bulunma hazırlığı yapamadık”

PUBG OYUNU DELİL SAYILDI

Karakurt konuşmasının devamında, Orman’ın sosyal medya hesabından PUBG adlı online oyundan bir ekran görüntüsü paylaşarak “dağlara taşlara tırmanıyoruz” yazısı yazdığı için örgüt propagandası yapmakla suçlandığını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Bir haber yapılıyor ve Emre paylaşıyor. Kendisine ait sözler değil ancak tutuklama gerekçesi olarak dosyaya konuyor. Asıl gerekçe ‘bir daha yazma, yapma. Basın özgürlüğü yok.’ diyorlar” dedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise tutuklanma gerekçelerinin şaka niteliğinde olduğunu belirtti. Ne bir hukuktan, ne bir anayasal haktan ne de uluslararası sözleşmelerden bahsedilemeyeceğini aktaran Gülüm “Yargı bu iktidarın talimatları doğrultusunda karar veriyor. Bu ülkede haktan, hukuktan, yasaya uygunluktan bahsedilemez hale gelindi” dedi.

GÜLÜM: NE BASIN EMEKÇİLERİ NE DE TOPLUMSAL MUHALEFET ASLA SUSMAYACAK

Türkiye'de iki tip basın olduğuna dikkat çeken Gülüm, "Eğer Özgür basındaysanız yaptığınız her şey suç ve anında yargı eliyle cezaevine tıklıyorsunuz. Çünkü bu ülkede gerçeklerin açığa çıkmasını istemeyen bir iktidar var. Çünkü gerçeklerin sonlarını getireceğini biliyorlar" ifadesini kullandı. Muhalefete yönelik saldırılardan basın emekçilerinin de payını aldığını vurgulayan Gülüm, şu sözleri söyledi:"Ama şunu herkes bilsin ki ne basın emekçileri ne de toplumsal muhalefet asla susmayacak. Hiçbir baskı ne basını ne de halkı susturmaya çak."

“GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Basın metnini gazeteci Buse Söğütlü okudu. “Ne Emre’nin tutukluluğunu ne de gazetecilerin mahkûm edilmeye çalışıldığı baskı, tehdit ve sansür koşullarını kabul ediyoruz” diyen Söğütlü, şu bilgileri paylaştı: “2019 yılının ilk 9 ayında; 52 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 32 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 15 gazeteci hakkında dava açıldı. 330 gazeteci yargılandı, 46 gazeteciye toplam 138 yıl, 7 ay, 18 gün hapis cezası verildi.”

Gazeteciliğine tanıklık ettikleri Orman’ın, yaptığı haberler nedeniyle hedef gösterildiğini ifade eden Söğütlü, “Hapishanelerin tutuklu gazetecilerle dolu olduğu Türkiye'de, biz özgür basın çalışanları olarak bir meslektaşımızın daha sessiz sedasız tutuklanmasını kabul etmediğimiz için sesimizi en geniş çevreye duyurmak istedik. Halkın bilgi edinme ve haber alma hakkı için çalışan arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizler fotoğraf makinelerinden, kameralarından ve kalemleri ellerinden alınmaya çalışılarak hapsedilen bütün meslektaşlarımızın bir an evvel kameralarına, fotoğraf makinelerine kavuşmaları için derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz” dedi.

'GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Özgür basının susturulamayacağını söyleyen Söğütlü, şu sözleri kaydetti: “Gazeteciler olarak yaşanan hak ihlallerine karşı sözümüzü söylemeye ve halktan gizlenmeye çalışılan gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Gerek haber takibi sırasında yaşadığımız polis şiddetine gerekse de haberlerimiz gerekçe gösterilerek hakkımızda açılan davalara karşı bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

DAHA FAZLA