Gazeteci Aziz Oruç tahliye edildi

Gazeteci Aziz Oruç tahliye edildi

Yaklaşık 1 yıldır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç, tutuklu yargılandığı davanın 3'üncü duruşmasında tahliye edildi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınıp tutuklanan gazeteci Aziz Oruç, yargılandığı davanın bugün görülen 3. duruşmasında tahliye edildi.

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıldır Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan Oruç, Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınmıştı. Gözaltında iken Ermenistan polisinin şiddetine maruz kalan Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edilmişti. İran'da da iki gün boyunca işkenceye uğrayan Oruç, 10 Aralık'ı gecesi ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde tel örgülerin arasından Türkiye tarafına atılmıştı.

Oruç, 11 Aralık 2019 tarihinde gözaltına alındıktan sonra “terör örgütü üyeliği” ve "terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevine gönderilmişti.

DURUŞMAYA BASIN SOKULMADI

Gazeteci Aziz Oruç ile kendisine yardım ettikleri iddiasıyla tutuklanıp ilk mahkemede tahliye edilen Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’in yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Ağrı 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılananlar Muhammet İkram Müftüoğlu, Abdullah Elek, Dicle Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan katılmadı. Gazeteci Oruç ise tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nde Ses Görüntü ve Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) duruşmaya katıldı. Oruç’un avukatı Erhan Çiftçiler ile Medya ve Hukuk Çalışmalar Derneği’nden (MLSA) avukat Erselam Aktan da duruşmada hazır bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını gerekçesiyle basın emekçilerinin duruşmayı takip etmesine izin verilmedi. Duruşmada söz alan Oruç, önceki beyanlarını tekrarlayarak, herhangi bir örgüt ile irtibatlı olmadığını söyledi. Oruç, salgın nedeniyle yaşamsal riskle karşı karşıya bırakıldığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

'OLAY, BASİT BİR SINIR İHLALİ SUÇUDUR'

MLSA avukatı Erhan Çiftçiler ise İçişleri Bakanlığı’nın Oruç hakkında yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “Mahkemeyi baskı ve stres altında tutan, İçişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan duyurudur. Sonraki duruşmalarda da bu duyurunun altı doldurulmaya çalışıldı. Olay basit bir sınır ihlali suçudur” diyerek, Oruç’un tahliye edilmesini istedi.

Oruç’un tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 16 Nisan 2021’e erteledi.

DAHA FAZLA