Gazeteci Aslı Ceren Aslan evine gelen polisler tarafından tehdit edildi
Gazeteci Aslı Ceren Aslan, evine gelen polisler tarafından tehdit edildi. Aslan'ı tehdit eden polisler sicil numaralarını vermek istemedi.
16-09-2019 19:18

Özgür Gelecek çalışanı Aslı Ceren Aslan’ı İstanbul AtaÅŸehir ilçesinde bulunan evine giderek AtaÅŸehir İlçe Emniyet MüdürlüÄŸü TEM ÅŸubeden geldiÄŸini belirten 2 sivil polis tehdit etti. Eve gelen polislerin, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen ay serbest bırakılan gazeteci Aslan’ı “Senin hala örgütle baÄŸlantın var mı diye sık sık kontrol edeceÄŸiz. Düzenli aralıklarla seni kontrol edeceÄŸiz” ÅŸeklinde tehdit ettiÄŸi öÄŸrenildi.
Bunun üzerine avukatını arayan Aslan, yaÅŸanan durumu paylaÅŸtı. Telefon üzerinden polis ile konuÅŸan Aslan’ın avukatı yapılan uygulamanın yasal hiçbir gerekçesinin olmadığını söyleyerek polislerin “Sicil” numarasını istedi. Sicil numaralarını vermeyen polisler evden ayrıldı.
İLGİLİ HABERLER
Türkiye ‘gazeteci hapishanesi’
Gazetecileri Koruma Komitesi 2019 raporuna göre Türkiye, cezaevindeki gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke.
11-12-2019 15:31

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2019 yılı raporuna göre, mesleki faaliyetlerinden dolayı dünya genelinde 250 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Bugün açıklanan raporda, cezaevindeki gazetecilerin sayısının en yüksek olduÄŸu ülkelerin Çin, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır olduÄŸu belirtildi. Bu ülkeleri Eritre, Vietnam ve İran izliyor. CPJ’ye göre Türkiye’de 47 gazeteci hapiste. Ancak bu sayı Türkiye’deki basın örgütlerine göre 140’ı aÅŸkın.
Raporda geçen yıl hapishanedeki gazetecilerin sayısı 68 olarak kaydedilmiÅŸti. Cezaevindeki gazetecilerin sayısının düÅŸmesinin, Türkiye’nin “dört yıldır ilk kez dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olmadığını” göstermesine raÄŸmen, Türkiye’de “medyanın durumunun iyileÅŸmediÄŸi” vurgulandı
TÜRKİYE’YE ELEÅžTİRİ
Raporda, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan hükümetinin 100’ün üzerinde haber kurumunu kapattığı ve çalışanlarından çoÄŸunun “terörizmle suçlandığı” belirtilerek, “bağımsız habercilik ve eleÅŸtirinin yok edilmeye” çalışıldığı ifade edildi.
Türkiye’de kapatılan veya el deÄŸiÅŸtiren yayın kuruluÅŸlarının “içinin boÅŸaltılmasının” yanı sıra birçok gazetecinin zorunlu olarak ülke dışında yaÅŸadığı, iÅŸsiz kaldığı veya otosansür uyguladığı dile getirildi. Raporda, Türkiye’den halen cezaevinde bulunmayan birçok gazetecinin de yargılandığı veya temyizden çıkacak sonucu beklediÄŸi belirtilerek, cezaevine girme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.
EN YÜKSEK SAYI ÇİN’DE
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin “Cezaevindeki gazetecilerin kaydını tutmaya baÅŸladığı 1990’lı yıllarından başından beri Türkiye’nin dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olma konusunda Çin ile yarıştığı” ifade edildi. 2019 yılı raporunda Çin’deki cezaevlerinde 48 gazetecinin bulunduÄŸu kaydedildi. Geçen yıl ise bu sayı 47 olarak tespit edilmiÅŸti. Raporda, Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping’in göreve geldiÄŸi 2012 yılından sonra, medya üzerindeki baskıyı artırmasıyla bu sayının da yükseldiÄŸi ifade edildi. Son olarak Hong Kong’daki gösteriler hakkında yazan bir gazetecinin gözaltına alındığı belirtilirken, Sincan’da çok sayıda Uygur gazetecinin tutuklandığı kaydedildi.
Rapora göre, Suudi Arabistan ve Mısır’da ise 26 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda ayrıca cezaevinde bulunan gazetecilerin yüzde 98’inin kendi ülkeleri hakkında haber yaptığı ve siyasi, insan hakları ve yolsuzluk konularında yazdıkları tespit edildi. Rapora göre, cezaevinde bulunan gazetecilerin yüzde 8’ini kadın gazeteciler, yarısından fazlasını ise internet gazetecileri oluÅŸturuyor.
BirGün: Basın İlan Kurumu gazetemize ilan ve reklam akışını durdurdu
BirGün, BİK’in üç ayı aşkın bir süredir gazetelerine ilan ve reklam akışını durdurduğunu açıkladı.
11-12-2019 10:05

BirGün gazetesi internet sitesinden Basın İlan Kurumu’nun (BİK) üç ayı aÅŸkın bir süredir gazetelerine ilan ve reklam akışını durdurduÄŸunu açıkladı.
‘Okurlarımızın bilgisine’ baÅŸlığıyla yayımlanan açıklamada “Sadece hakkımız olanı istiyoruz. BİK yönetiminin gazetemize yönelik tutunduÄŸu tavra karşı tüm yasal yolları kullanacağımızı da kamuoyuna bildiririz” denildi.
Açıklamanın tamamı ÅŸu ÅŸekilde:
BİK’in ilanları durdurmasının ilk gerekçesi, elektronik ortamda tutulması zorunlu olan “Baskı ve Bayi-İade Defterleri”nin gecikmeli olarak tutulduÄŸu iddiasıydı.
BİK tarafından gazetemize ulaÅŸtırılan 2/12/2019 tarihli tebligatta da belirtildiÄŸi gibi, sorun 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle giderildi ve gerekçe ortadan kalktı. BİK bu kez de ilan durdurmak için, “Bazı haberlerde yayın kaynağının kullanılmaması” ÅŸeklinde ikinci bir gerekçe ortaya koydu. BİK bu gerekçeye dayanarak, üç ayı aÅŸkın bir süredir uygulamakta olduÄŸu yasaÄŸa ‘devam’ kararı verdi.
Gazetemiz, Türkiye’nin en yaygın üç haber ve bir fotoÄŸraf ajansına abone olmakla birlikte, ajanslardan birebir aldığı tüm haberlerle ilgili kaynak belirtmektedir. Ancak BİK, yönetmeliÄŸi zorlayarak-bizden baÅŸka hiçbir gazeteden bu yorumun gereklerini talep etmeden-tüm haber ve fotoÄŸraflara imza ve kaynak istiyor. Bunu gerekçe göstererek de ilan ambargosunu sürdürüyor.
Ne var ki günlük gazetelerin basit bir taraması yapılsa dahi, BirGün’e haksız bir dayatma uygulandığı tüm çıplaklığıyla görülecektir. BİK yönetimi tarafından BirGün’e uygulanan diÄŸer bir yaptırım da haberlerimiz gerekçe gösterilerek 2 ila 15 gün arasında deÄŸiÅŸen basın-ilan kesme cezaları oldu.
Son 3 ay içerisinde haber içeriklerinin gerekçe gösterildiÄŸi toplam 49 günlük cezaya muhatap olduk. BİK’in sorunlu gördüÄŸü, bu nedenle önce savunma isteyip sonra ceza kestiÄŸi haberlerle ilgili, bırakın dava açılmasını, herhangi bir düzeltme dahi gelmediÄŸinin de altını çizmek isteriz.
Sürecin tüm ayrıntılarının okurlarımız tarafından bilinmesi gerektiÄŸine inanıyoruz.
BirGün gazetesi olarak sadece hakkımız olanı istiyoruz. BİK yönetiminin gazetemize yönelik tutunduÄŸu tavra karşı tüm yasal yolları kullanacağımızı da kamuoyuna bildiririz
Sabah ‘gazete’si çığır açtı: Bir yandaş, bir yalanı günde en fazla kaç kez söyleyebilir?
‘Çukur’ medyası trajedisi…
09-12-2019 14:35

İleri Haber
AKP’nin yayın organı Sabah gazetesi yalan haber konusunda çığır açmaya devam ediyor. ‘Gazete’de bugün, AKP'li Bayındır Belediyesi CHP'li gibi gösterilerek, “CHP’li belediyeden AKP’ye oy veren vatandaÅŸlara hizmet yok” ÅŸeklinde bir haber yayınlandı.
YandaÅŸ Sabah gazetesinde bugün Ceyhan Torlak imzasıyla “CHP’li belediyeden skandal icraat: AK Parti’ye oy verene asfalt yok” baÅŸlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, İzmir’in ‘CHP’li’ Bayındır Belediyesi’nin, Kızıloba Mahallesi’nin yollarını, ‘mahalleli AKP’ye oy vermediÄŸi’ gerekçesiyle yapmadığı iddia edildi.
BELEDİYE AKP'Lİ
Habere ilk bakışta dikkat çeken nokta ise Bayındır Belediyesi’nin ‘CHP’li’ gibi verilmesi oldu. Oysa Bayındır’da 31 Mart seçimlerini AKP’nin belediye baÅŸkan adayı UÄŸur Demirezen kazanmıştı.
HIZINI ALAMADILAR
Sabah’ın internet sitesinde ise haber bu defa CHP’li İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi üzerinden verildi. Gazetedeki haberin yalanın ortaya çıkmasından sonra deÄŸiÅŸtirildiÄŸi anlaşılan haberde, sözde “CHP’li Bayındır Belediyesi”ne yapılan suçlamaların tümü İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’ne yöneltildi.
TUNCAY ÖZKAN’DAN TEPKİ
CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise gazetenin yalan haberine sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Özkan, “SABAH YALANCILIKTA ÇIÄžIR AÇTI! YandaÅŸ Sabah gazetesi, AKP’ye ait olan Bayındır Belediyesini CHP’li gibi gösterip ‘CHP'li belediyeden AKP’ye oy veren vatandaÅŸlara hizmet yok’ diye haber yaptı. Allah yandaşın da zekisini versin! YandaÅŸlığı bile beceremiyorlar” dedi.
Basın emekçilerinden tutuklanan gazeteciler için eylem
Gazeteciler Sadiye Eser, Sadık Topaloğlu ve Hacı Yusuf Topaloğlu’nun tutuklanmasına tepki gösteren basın çalışanları, gerçekleri yazmaya devam edeceklerini vurguladı.
07-12-2019 15:19

Özgür basın çalışanları, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık TopaloÄŸlu ile Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf TopaloÄŸlu’nun tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla İnsan Hakları DerneÄŸi (İHD) İstanbul Åžubesi önünde basın açıklaması yaptı.
“Özgür Basın susturulamaz, gazetecilik suç deÄŸildir” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Susma haykır özgür basın vardır” ve “Gazetecilik yapmak suç deÄŸil onurdur” sloganları atıldı. Açıklamaya gazetecilerin yanı sıra tutuklanan gazetecilerin yakınları, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) baÄŸlı Basın-İş Sendikası temsilcileri katıldı.
‘ZULÜMLE BİR YERE VARILAMAZ’
Açıklamada konuÅŸan Sadiye Eser’in yengesi Cemale Eser, Kürt halkına yönelik baskıların sürdürüldüÄŸüne dikkati çekerek, “Bu baskıları yazan gazetecilerimizi tutuklayıp cezaevine atıyorlar. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz. Baskı ve zulümle bir yere varılmaz. Gazeteciler serbest bırakılsın. Onlar sadece gazetecilik yapıyor” dedi.
‘HALKA KARÅžI SORUMLULUÄžUMUZDUR’
Tutuklamalarla özgür basın çalışanlarına mesaj verilmek ve susturulmak istendiÄŸini dile getiren Mezopotamya Ajansı muhabiri ErdoÄŸan Alayumat, “Biz Apê Musa’ların geleneÄŸinden geliyoruz. Hiçbir zaman susmadık. Gazetecilik yapmaya, halka gerçekleri ulaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz. Gerçekleri onların gözünün içine sokmak, halka karşı sorumluluÄŸumuzdur” diye konuÅŸtu.
‘GERÇEĞİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Özgür Gelecek Gazetesi’nden Taylan ÖztaÅŸ, özgür basın çalışanlarının sokakları terk etmeyeceÄŸini söyledi. ÖztaÅŸ, “Dün bombaların hedefinde olan özgür basın emekçileri, bugün gözaltı, tutuklamalar ve soruÅŸturmalarla susturulmak isteniyor. GerçeÄŸi yazmaya, hakikatin peÅŸinden gitmeye devam edeceÄŸiz. Cumartesi Annelerini, yıkılan Sur’u, yok edilen Hasankeyf’i, eril ve ataerkil yargı sistemini, ‘panzer çarptı’ diye ölen çocukları yazmaya, anlatmaya, görüntülerini kamuoyuna ulaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz” diye belirtti.
‘YILMIYORUZ, BIKMIYORUZ’
Gazetecilerin tutuklanmasının özgür basına yönelik saldırı olduÄŸunun altını çizen ÖztaÅŸ, “Yılmıyoruz, bıkmıyoruz. Hem gazeteciliÄŸimizi yapmaya hem de meslektaÅŸlarımızı, mesleÄŸimizi savunmaya devam edeceÄŸiz. Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın” edi.
Konda’dan medya raporu: Türkiye’nin yüzde 74’ü gazete okumuyor
Medya kullanımına ilişkin araştırma yapan Konda yeni bir rapor hazırladı. Raporda kamuoyunun medyayı nasıl kullandığına dair istatistikler paylaşıldı.
06-12-2019 09:42

Konda AraÅŸtırma, kamuoyunun medya kullanım alışkanlıklarına iliÅŸkin rapor hazırladı. ‘İnternete ve sosyal medya araçlarına güvenin arttığı’ belirtilen raporda, ülkenin yüzde 74'ünün gazete okumadığına dikkat çekildi.
Türkiye'de kamuoyu yoklama ve danışmanlık konusunda araÅŸtırmalar yapan Konda’nın raporuna göre 2011 yılında Türkiye genelinde her 10 kiÅŸiden ancak dördü internet kullanırken bugün her 10 kiÅŸiden sekizinin internet kullandığı ifade ediliyor.
Ayrıca raporda “Farklı sosyal medya mecraları kısılan muhalif seslerin ve ötelenen toplumsal ve siyasal kimliklerin temsiliyeti için gittikçe önem kazanmaktadır. Habercilik alanında açılan bireysel YouTube kanalları, farklı iÅŸ modelleri deneyerek ana akım medyaya alternatif üretmeye çalışan bağımsız haber ve analiz platformları, anlık sanal haberleÅŸme aÄŸları Türkiye’nin medya evrenine çeÅŸitlilik ve derinlik getirmektedir” denildi.
HABERLER TELEVİZYONDAN TAKİP EDİLMİYOR
Raporda kanalın izleyici kitlelerine iliÅŸkin bilgiler de yer alıyor. Haber için tercih edilen televizyon kanallarının yıllar içinde deÄŸiÅŸtiÄŸi ifade edilen raporda, aynı zamanda haberleri televizyondan takip etmeyen kitlenin hızla artmaya baÅŸladığı belirtildi.
GENÇLER CNN İZLEMİYOR
Raporda, Demirören Grubu’nun satın aldığı CNN Türk’ün son 10 yıllık döneminde gençlerin izleme oranının yüzde 43’ten yüzde 26’ya kadar gerilediÄŸi saptandı. Raporda “Orta yaÅŸ grubunun izleyiciler arasındaki oranı bu dönemde aynı düzeyde kalırken, üst yaÅŸ grubunun oranı ise neredeyse iki katına ulaÅŸmış durumda. Bugün her 10 CNN Türk takipçisinin yaklaşık üç gençlerden, dördü orta yaÅŸ grubundan, üçü ise üst yaÅŸ grubundan oluÅŸuyor” deniyor.
FOX İZLEYEN KÜRT YURTTAÅž SAYISI ARTTI
Fox TV açısından önemli bir demografik deÄŸiÅŸime dikkat çekiyor. Kanal izleyicilerinin etnik kökenlerinde deÄŸiÅŸiklik olduÄŸu belirtilen raporda, “2017 yılına dek düÅŸük düzeylerde kalan Kürt izleyiciler, bugün her beÅŸ Fox TV izleyicisinin birini temsil ediyor” ifadeleri yer alıyor.
Gazeteci Işıl Özgentürk'ün 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor!
İlk duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, yazar Özgentürk hakkında "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
05-12-2019 19:28

Gazeteci Işıl Özgentürk'ün 4 yıl önce Twitter'da yaptığı bazı paylaşımlara ÅŸikayet üzerine dava açıldı. Savcı, Özgentürk'ün 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis istedi
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, Twitter hesabındaki bazı paylaşımlara iliÅŸkin olarak "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan hakim karşısına çıktı. İlk duruÅŸmada mütalaasını açıklayan savcı, yazar Özgentürk hakkında "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruÅŸmaya sanık Işıl Özgentürk katıldı. Sanık avukatları da salonda hazır bulundu.
‘BEN BARIÅžSEVERİM, ÜLKESİNİ SEVEN BİR GAZETECİYİM’
DuruÅŸmada Işıl Özgentürk savunma yaparak, "YaÅŸamım boyunca kitap yazmış, film cevirmiÅŸ, film atölyeleri iÅŸletmiÅŸ ve ömrümün 50 yılından beri Cumhuriyet Gazetesi'nde röportaj muhabiri ve köÅŸe yazarı olarak çalışan biriyim. Beni ihbar edenin ne yazdıklarımdan ne de kitaplarımdan, filmlerimden haberi var. Sadece ihbar etmiÅŸ. Ben dünyanın ve Türkiye'nin her yerine gittim. Gördüklerimi yaÅŸadıklarımı gerek gazetemde gerekse kitaplarımda anlattım. Ben bir barışseverim. Ben ülkesini seven bir gazeteciyim. Dava konusu paylaşımlarım suç deÄŸildir" dedi.
DuruÅŸmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Twitter hesabından 6 Eylül 2015 ve 4 Nisan 2015 tarihlerinde yaptığı paylaşımları nedeniyle, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gazeteci, yazar Işıl Özgentürk'e 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Savcının mütalaası üzerine söz alan gazeteci yazar Işıl Özgentürk, "Mütalaayı dinlediÄŸimde ben kendimi korkutucu bir insan gibi gördüm. Paylaşımlarım çarpıtılıyor, mütalaayı kabul etmiyorum. Terör örgütü propagandası yapmadım. Hayatım boyunca terör örgütlerinin karşısında oldum. Beraatımı istiyorum" dedi.
Sanık avukatları savcının mütalaası üzerine esas hakkında yazılı savunma yapabilmek için süre talep etti.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esas hakkında savunma yapabilmek için süre verdi. Sanık gazeteci yazar Işıl Özgentürk'ün duruÅŸmalardan vareste tutulmasına karar veren heyet, duruÅŸmayı erteledi.