Garo Paylan: İçişleri Bakanı iç barışa en büyük tehdittir

Garo Paylan: İçişleri Bakanı iç barışa en büyük tehdittir

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Süleyman Soylu'nun HDP'li vekillere dönük sözlü saldırıda bulunmasının ardınan Garo Paylan bir açıklama yaptı. Paylan, "Türkiye’nin iç barışına en büyük tehdit Soylu’dur" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2019 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürerken Süleyman Soylu ve HDP'li vekiller arasında yaşanan tartışmanın ardından HDP'li Garo Paylan bir açıklama yaptı.

HDP Basın Bürosu tarafından yayınlanan açıklamada, "Türkiye’nin iç barışına en büyük tehdit Soylu’dur, bu dönemin devr-i sabıkı olacaktır" diyen Paylan, "Güvenlik özgürlük dengesini kurmak başlıca görevimiz. Bugün Türkiye’de ciddi bir umutsuzluk var. Sokaklara bakın, yüzü gülen insan göremiyorsunuz. Toplumun bir bölümü İçişleri Bakanı’nın yaptıklarına ‘bravo’ diyor. Bir bölümü de ‘arkadaş bu devlet neden zulmediyor bana’ diyor" dedi.

'ŞÖYLE VURDUK, BÖYLE ASTIK DİYOR'

Bakan Süleyman Soylu'yu sert ifadelerle eleştiren Paylan, şunları söyledi: "Güvenlikçi kalemler son 3 yılda yüzde 150’den fazla arttı. Bütçede herhangi bir kalem bunun yakınından geçemedi. Çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden babalar var, toprağını ekemeyen çiftçi var, çocuğuna harçlık veremeyen memur var. Bakın öğrenci burslarını yüzde 6 artırabilmişiz. O çocuklar için her 1 lira çok kıymetli. Ama milyarlarca lirayı silahlara harcıyoruz.Bunun çözümü ne? Sayın bakan da bugün 'şöyle vurduk, böyle astık' dedi sunumunda. Şu bakanın sunumunda insan haklarından, özgürlüklerden, anayasadan bahseden bir tek kelime var mı? Yok. Niye yok? Hep 'bitireceğiz, bitireceğiz' dendi.

'ÜÇÜNCÜ BÜYÜK PARTİNİN BAŞKANINI TELEFON AÇIP TEHDİT ETTİ'

"Biz Türkiye’’nin 3’üncü büyük partisiyiz. İçişleri Bakanı Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin eş genel başkanını telefon açıp tehdit ediyor. Bırakın demokratik bir ülkeyi bir kanun devletinde bunu nereye koyacaksınız? Neden biliyor musunuz? Cumartesi Anneleri 700 haftadır o meydanda oturuyordu. Bir vicdan abidesiydi. 90’larda da İçişleri Bakanı gibi muktedirler vardı, zulmediyorlardı topluma, Cumartesi Anneleri vicdan bariyeri olarak karşılarına dikildi. O günden bugüne faili meçhuller azaldı. O bariyer 700 hafta oturdu o meydanda, İçişleri Bakanı çıktı onlar terörist dedi, onlar paçoz dedi. Bakın birileri gene elini ovuşturuyor. Bütün dünya Cumartesi Annelerinin yerlerde sürüklendiğini gördü." ifadelerini kullanan Paylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ülke barışı için tehdit olduğunu söyledi.

"Ülkemizin iç barışına en büyük tehdit İçişleri Bakanı’nın tavrıdır. Cumartesi Anneleri’ni yerlerde sürüklemesidir, üçüncü havalimanı işçilerinin kapısını kırıp tutuklamasıdır, en büyük tehdit budur. Bakın işçiler ihbarda bulundu. 'Benim yattığım yerde tahta kurusu var, maaşım elden yatırılıyor' dedi. İçişleri Bakanı bu ihbarı değerlendireceğine bir hafta taşın üzerinde yatırdı işçileri. Rahip Brunson operasyonunu yaptılar. 2 yıl boyunca bu ülke neler çekti, sonra uçağa bindirilip gönderildi Rahip Brunson. Deniz Yücel 'haindi, teröristi' o da uçakla gönderildi. Af Örgütüne operasyon yaptı İçişleri Bakanı, 'haindi, teröristi, darbe planlıyorlardı' af örgütü çıktı gitti. Osman Kavala’yı aldı, 1 yıldır iddianame görmedi Osman Kavala. 4 Kasım 2016’da 4 ayrı şehirde eş genel başkanlarımız tutuklandı. 2 yıldır içerdeler neyle suçlandıkları belli değil. Yalnızca bu ülkenin barışı diyalogdan adaletten geçer dedikleri için içerideler."

'HİTLER DE NETANYAHU DA YOL YAPIYORDU'

"Yol yapmak, okul yapmak, hastane yapmak devletin görevidir. Netanyahu da yol yapıyor, Filistinlilerin hali nicedir. Hitler de Almanya’ya en büyük otobanları yaptı ama dünyayı kana buladı. Demokratik barışçıl yollardan yürümediğimiz sürece bu yolun sonu yol değil. Ünlü bir söz vardır, 'bir devletten adaleti çıkarırsanız devlet suç örgütüne dönüşür.' Biz devleti bu noktaya savurmamalıyız. Herşeyi demokratik yollarla çözmeliyiz." diyen Paylan, "Bu dönemin devr-i sabıkı İçişleri Bakanı’dır" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Bugün komisyonda yapılan görüşmeler sırasında, HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay söz almış ve Afrin'de yaşanan çocuk, kadın ölümlerine dikkat çekerek, Afrin'e yapılan operasyonla ilgili "işgal" ifadesini kullanmıştı. Bunun üzerine İçişleri Bakan Soylu HDP'li Günay'a ve diğer HDP'li vekillere parmak sallayarak sözlü saldırıda bulunmuştu.