Gar davasında Emniyet mahkemenin sorusuna cevap veremedi

Gar davasında Emniyet mahkemenin sorusuna cevap veremedi

Ankara Gar katliamı davasında Emniyet, Yakup Şahin’in katliamdan önce neden gözaltına alınmadığı, bağlantılarının ortaya çıkarılmadığı ve IŞİD hücresinin çökertilmediği sorularını yanıtsız bıraktı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, Ankara Tren Garı katliamdan 10 gün önce IŞİD üyesi Yakup Şahin’in Nizip’te patlayıcı madde yapımında kullanılan gübre temin etmeye çalıştığına ilişkin ihbar üzerine, o dönem yapılan işlemleri soran Ankara’daki mahkemeye yanıt veremedi. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 100 kişinin öldüğü gar katliamının firari sanıkları yönünden süren davanın 21 Kasım 2019’da görülen duruşmasında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne kritik bir soru sorulmasına karar verdi. Mahkemenin Emniyet’e gönderdiği yazıda, “davanın tutuklu sanıklarından Yakup Şahin’in katliamdan 10 gün önce bir gübre bayisinden 2 ton gübre almak istediği ve satıcı tarafından satış yapılmadığı” olayıyla ilgili gerekli araştırmanın yapılmasına ilişkin ihbar evreklarının akıbetinin ve Emniyet’in yaptığı işlemler konusunda bilgi verilmesi istendi. 

EMNİYET TUTANAKLARI GÖNDERMEKLE YETİNDİ

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği yazıda, ihbardan sonra Yakup Şahin’in o dönem kimliğinin tespit edilmesine ilişkin mahkeme dosyasında da olan tutanakları gönderdi. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği tutanakların üst yazısında, Yakup Şahin’in ihbardan sonra neden yakalanmadığı sorusuna yanıt vermezken şunları kaydetti:

“30 Eylül 2015 tarihinde yapılan ihbarla ilgili olarak Nizip Terörle Mücadele Büro Amirliği görevlileri tarafından Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı’na aynı gün, yani 30 Eylül 2015 tarihinde konu iletilmiş, yapılan görüşmede ihbarın araştırılması yönünde talimat alınmıştır. Yapılan ihbarla ilgili olarak kamera, plaka tanıma sistemi, sistemsel sorgu ve yapılan diğer çalışmalar neticesinde bahse konu şahsın Yakup Şahin isimli şahıs olduğunun tespitinin yapıldığı, akabinde Nizip Terörle Mücadele ve İstihbarat Büro amirliklerinin koordineli çalışmalarının devam ettiğinin bildirildiği anlaşılmıştır.”