Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinden Boğaziçi direnişi açıklaması: 'Özerk üniversite mücadelelerinde öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız'

Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinden Boğaziçi direnişi açıklaması: 'Özerk üniversite mücadelelerinde öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız'

Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri, kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı eylemlerini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin yanında olduklarını belirtirken, "Rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz" dedi.

İleri Haber

Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı direnişlerini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin yanlarında olduklarını açıkladı.

Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinin basın açıklamasında "Bilimsel özgürlük için şart olan özerk üniversite mücadelelerinde; öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız. Gözaltındaki ve tutuklanmış öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, üniversitelere dönük polis müdahalesinin sonlandırılmasını ve rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Bir üniversiteyi üniversite yapan, ne öğretim üyesi sayısı, ne öğrenci sayısı, ne de başka bir nicel kriterdir. Bugün dünyanın en saygın üniversitelerinin ortak özelliği özerk bir işleyişe sahip olmaları ve akademik özgürlüğe sınır koymamalarıdır" denilen basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Basına ve Kamuoyuna; 

Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanmasına karşı gelişen ve demokratik özerk üniversite taleplerini yükselten harekete yönelik saldırıyı ülkemizin geleceğine yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Bunun uzunca süredir üniversiteleri bir emir komuta zinciri halkası haline getirme çabasının parçası olduğunu düşünüyoruz. 

Bir üniversiteyi üniversite yapan, ne öğretim üyesi sayısı, ne öğrenci sayısı, ne de başka bir nicel kriterdir. Bugün dünyanın en saygın üniversitelerinin ortak özelliği özerk bir işleyişe sahip olmaları ve akademik özgürlüğe sınır koymamalarıdır. Bu atamaya karşı Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin, akademisyeniyle, öğrencisiyle, mezunuyla, idari personeliyle sergilediği kolektif direniş üniversite idealini ve demokrasiyi savunmak içindir. 

Bilimsel özgürlük için şart olan özerk üniversite mücadelelerinde; öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız. Gözaltındaki ve tutuklanmış öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, üniversitelere dönük polis müdahalesinin sonlandırılmasını ve rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyururuz. 

Galatasaray Üniversitesi'nden Akademisyenler"