Galata Kulesi'nde restorasyon skandalının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bilim kurulu istifa etti

Galata Kulesi'nde restorasyon skandalının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bilim kurulu istifa etti

Galata Kulesi'ndeki restorasyon skandalının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde, bu proje için kurulan bilim kurulunun istifa ettiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilen tarihi Galata Kulesi’nin beden duvarlarının darbeli matkapla delinmesinin ardından, söz konusu proje için Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan bilim kurulunun istifa ettiği ortaya çıktı. 

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, tarihi kulenin beden duvarlarını darbeli matkapla delindiğini gösteren görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşmıştı. İBB yetkilileri, görüntülerin ardından alana giderek tarihi kulede incelemeler yapmak istemiş fakat içeri alınmamıştı.

Tarihi kulede onaylı restorasyon projesi olmaksızın başlayan restorasyon çalışması için İBB, Cumhuriyet Savcılığı’na ve İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ardından ise restorasyonu yapan şirketin genel müdürlüğünü eski AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Sevilay Tuncer Uludağ’ın yaptığı ortaya çıkmıştı.

'KİM İZAH EDEBİLİR?'

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihi kule için kurduğu bilim kurulunun üyesi mimar Sinan Genim, kurulun önceki gün istifa ettiğini açıkladı. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'a konuşan Genim, “Olacak iş değil. Bizim restorasyon projesinde imzamız yok. Bilim kurulu olarak restorasyon projesini inceledik” dedi. Projeyi üstlenen müteahhide tepki gösteren Genim, “Bunun bilimsel bir tarafı mı var? Yapılanı kim izah edebilir? Bu büyük bir tahribata yol açmış değil ama yapım yöntemi kötü” diye konuştu.

 

DAHA FAZLA