Gabriel Boric kabinesi tanıtıldı

Gabriel Boric kabinesi tanıtıldı

Şili'nin yeni devlet başkanı Gabriel Boric'in kabinesi tanıtıldı.

Şili'de, 11 Mart'ta göreve başlayacak  Gabriel Boric, kabinesini açıkladı.

Ülke tarihinin en genç devlet başkanı olarak 11 Mart'ta göreve başlayacak olan Gabriel Boric kabinesini tanıttı. 14'ü kadın 10'u erkek 24 kişiden oluşan kabinenin yaş ortalaması 49 oldu. 

ALLANDE'NİN TORUNU SAVUNMA BAKANI OLDU

Boric'in kabinesinde en kritik ve simgesel görevlerden biri 1973'te askeri darbeyle devrilen sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'nin torunu Maya Fernandez'e verildi. Savunma Bakanı olarak atanan Maya Fernandez, Allende'yi deviren ordunun başına geçmiş oldu. 

ÖĞRENCİ LİDERİ VALLEJO, HÜKÜMET SÖZCÜSÜ OLDU

Devlet Başkanı Boric gibi öğrenci lideri olarak öne çıkan Komünist Parti Milletvekili Camila Vallejo da hükümet sözcüsü oldu. Kasım 2010'da "Şili Üniversitesi Öğrenci Kurulu" başkanlığına seçilen Vallejo, 2011’deki büyük öğrenci eylemlerinde temsilci olarak seçildi ve öne çıktı. 1988 doğumlu Vallejo 7 Kasım 2013'te Şili Komünist Partisi'nden milletvekili seçildi.

İLK LEZBİYEN BAKAN

Yeni kabinede Spor Bakanı olan 45 yaşındaki Alexandra Benado ise eski bir milli futbolcu. Devrimci Sol Hareket üyesi annesi katledilen Benado, Şili tarihinde lezbiyen olduğunu açıklamış ilk bakan olacak. Benado, Pinochet'nin gizli polisi DINA'nın işkence ve infaz merkezi olarak bilinen bir konakta kurulmuş olan Londres 38 anıtının koordinatörü.

DÜNYA BANKASI VE OECD'DE ÇALIŞMIŞ MALİYE BAKANI

Maliye Bakanı, Merkez Bankası Başkanı Sosyalist Partili Mario Marcel oldu. Marcel, daha önce Dünya Bankası ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) çalışmıştı. 

İLK KADIN İÇİŞLERİ BAKANI

Şili'nin ilk kadın İçişleri Bakanı da Ulusal Tabipler Birliği’nin başkanı Dr. Izkia Siches olacak.

EN GENÇ BAKAN

Kabinenin en genç üyesi ise 32 yaşındaki Antonia Orellana, yeni kurulan Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanlığını üstlenecek.