G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu: Meslektaşlarımız infaz yasasının dışında bırakıldı
G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle yaptığı açıklamada hırsızlık, gasp, rüşvet, yaralama, kadına şiddet, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve çeşitli uyuşturucu suçlarından ceza alanların ya affedildiği ya da geçici olarak cezaevinden salıverildiği vurgulandı.
20-05-2020 19:25

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle bir açıklama yaptı.
G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması için açıklama yaptı. Açıklamada, "Anayasa Mahkemesi, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alarak ülkeyi bu utançtan kurtarmalıdır" denildi.
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)'nin bulunduğu G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, Meclis'te kabul edilen infaz yasasının eşitsiz bir düzenleme olduğunu belirterek cezaevinde tutulan gazetecilerin bu uygulamanın dışında bırakılmasına tepki gösterdi.
'DÜZENLEME KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK MADDESİNE AYKIRI'
"Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen infaz yasası, bazı suçlar yönünden cezaevinde geçirilen sürelerin kısalmasını, bazı suçlar yönünden ise uzamasını öngören, eşitsiz bir düzenleme olarak yürürlüğe girerken, gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde tutulan meslektaşlarımız kapsam dışı bırakılmıştır.
İlgili düzenlemenin Anayasa’nın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10’uncu maddesine aykırı olduğu teklifin yasalaşma sürecinde ve yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda anayasa hukukçusu tarafından gündeme getirilmişti. Kanunu, gazetecilik mesleğini ilgilendiren boyutuyla değerlendirdiğimizde, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü hakkını kullanan gazeteci ve yazarların, adeta özel kasıt güdülerek dışarıda tutulduğu görülmektedir. Meslektaşlarımızın mesleklerini yaparken yargılandıkları Türk Ceza Kanunu’nun örgüt üyeliği ve propagandası, Terörle Mücadele Kanunu ya da MİT Kanunu’na muhalefet gibi suçlamalar kapsam dışına çıkartılırken, ölümcül Covid-19 riski gerekçesiyle cezaevlerinden çıkmaları da engellenmiştir. Buna karşın hırsızlık, gasp, rüşvet, yaralama, kadına şiddet, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve çeşitli uyuşturucu suçlarından ceza alanlar ya affedilmiş ya da geçici olarak cezaevinden salıverilmiştir.
'KARARIN VERİLECEĞİ YER AYM'DİR'
Düzenlemenin af niteliğinde olduğu gerekçesiyle iptal istemli usul yönünden Anayasa Mahkemesi’ne sunulmuş bir dilekçe söz konusudur. Kanuna ilişkin esas yönünden bir başvurunun yapılması da gündemdedir.
Hazırlanışı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki safhalarında ilgili taraflarla kamuoyunun hassasiyetleri göz önüne alınmaksızın yasalaştırılan düzenlemende, Anayasa’ya uygunluk denetimi aşamasına gelinmiştir. Bu kararının verileceği yer Anayasa Mahkemesi’dir.
Anayasa Mahkemesi’nin, bu haliyle toplumsal vicdanda ciddi yaralar açan düzenlemeyi; sadece haber yazdığı, halkın haber alma hakkı doğrultusunda görev yaptığı için cezaevinde bulunan meslektaşlarımız açısından ‘eşitlik ilkesi’ni esas alıp, tahliyelerin yolunu açmasını beklemekteyiz. Anayasa Mahkemesi’nin, gazete yazıları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yerel mahkemelerce verilen tutuklamalara ilişkin ‘ifade ve basın özgürlüğünün ihlali’ yönündeki önceki kararları da meslektaşlarımızın tahliyesini gerekli kılmaktadır.
'AYM EVRENSEL HUKUK İLKELERİNE UYMALI'
Anayasa Mahkemesi’nin kararının bu çerçevede olacağına inancımızı yitirmek istemiyoruz!
Zaten cezaevinde bulunmaması gereken; gazetecilik yapan, haber yazan düşünce insanlarının, bir de eşitlik ilkesi ihlal edilerek cezaevinde tutulmaya devam edilmesi, Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından yaşanan utancın katmerlenmesi anlamı taşıyacaktır. Anayasa Mahkemesi, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alarak ülkeyi bu utançtan kurtarmalıdır."
İLGİLİ HABERLER
HDP'li Siirt Belediye Meclis Üyesi Mehmet Zekeriya Çığır yaşamını yitirdi
Siirt Belediyesi'nin HDP’li Meclis Üyesi Mehmet Zekeriya Çığır, kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
25-01-2021 23:43

İleri Haber
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Zekeriya Çığır, geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Geçmişte İlerici Gençler Derneği (İGD) ve Türkiye Komünist Partisi’nde mücadele veren Çığır, 12 Eylül Darbesi’nde Diyarbakır Cezaevi’nde de direnişini sürdürdü. Çığır, Türkiye İşçi Partisi’nin çağırıcıları arasındaydı.
Yavru köpeklere tecavüz ettiği iddia edilen erkek gözaltına alındı
Edirne’de metruk bir binada yavru köpeklere tecavüz ettiği öne sürülen S.A gözaltına alındı. Şüphelinin yaşadığı evde bulunan 3 yavru köpek, muayene edilmek üzere Edirne Belediyesi Geçice Hayvan Bakımevi'ne götürüldü.
25-01-2021 22:11

Edirne’nin Talatpaşa Mahallesinin Hacımestan Sokağında yaşayan vatandaşlar, sokak üzerindeki metruk bir binada yalnız yaşayan S.A.’nın bakma bahanesiyle binaya aldığı yavru köpeklere tecavüzde bulunduğunu öne sürerek polise ihbarda bulundu.
İhbar üzerine mahalleye intikal eden Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekipleri içeriye girdiğinde kendilerini gören S.A.’yı pantolonunu toplamaya çalışırken yakaladı.
S.A., gözaltına alınırken, evde bulunan 3 yavru köpek muayenelerinin yapılması için Edirne Belediyesi Geçice Hayvan Bakımevi’ne götürüldü.
Gözaltına alınan ve daha önceden birçok suçtan kaydı bulunduğu öğrenilen S.A. ile ilgili soruşturma sürüyor.
‘Hoca’ cenazesinde sosyal mesafe hiçe sayıldı
‘Hoca’ olarak hitap edilen emekli bir din görevlisinin, vali, belediye başkanı ve milletvekillerinin de katıldığı cenazesinde izdiham yaşandı.
25-01-2021 21:56

Karadeniz Bölgesi'nde ‘hoca’ olarak tanınan Nuri Genç isimli emekli din görevlisi, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Genç, Covid-19 nedeniyle bir süre önce Ordu'dan Ankara Şehir Hastanesi'ne sevk edilmişti.
Sözcü'de yer alan habere göre, Nuri Genç için memleketi Giresun'un Bulancak ilçesindeki Sarayburnu Camisi’nde cenaze namazı kılındı. Genç'in cenazesinde virüs tedbirleri hiçe sayıldı. Valiler, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve binlerce vatandaş sosyal mesafe kurallarına uymadan törene akın etti. Bütün uyarılara rağmen özellikle ön saflarda sosyal mesafe kuralının unutulduğunu cenaze töreninin ardından Genç’in naaşı Piraziz ilçesine bağlı Tepeköy köyünde toprağa verildi.
Cenaze namazına AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da katıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın 1 Aralık 2020’de yayınladığı genelge ile, cenaze namazları, defnedilecek kişinin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile sınırlandırılmıştı. Bu sınırlamanın kaldırıldığına ilişkin İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmadı.
THY İsrail ile uçuşları durdurdu
Türk Hava Yolları (THY), 26 Ocak'tan 31 Ocak tarihine kadar İsrail çıkışlı ve varışlı tüm uluslararası uçuşların durdurulduğunu açıkladı.
25-01-2021 21:08

Yetkili makamların aldığı karar doğrultusunda, Türk Hava Yolları İsrail çıkışlı ve varışlı tüm uluslararası uçuşların 26 Ocak’tan başlayarak, 31 Ocak 2021 tarihine kadar geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında tüm uluslararası yolcu uçuşlarının askıya alındığını belirterek, “Ülkeyi sımsıkı bir şekilde izole ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Yalova'da Alevi ailelerin evleri işaretlendi
Yalova'da Alevi ailelerin yaşadığı evler kimliği belirsiz kişi veya kişilerce işaretlendi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir, sürecin takipçisi olacakalarını belirtti.
25-01-2021 21:08

Türkiye’nin birçok yerinde yıllardır Alevi ailelerin evleri kimliği henüz belirlenmeyen şahıslarca çarpı işaretiyle konulup nefret yazıları yazılıyor. Bu işaretlemenin bir benzeri de Yalova’da yaşayan Alevi ailelerin kapısına yapıldı.
Yalova’da Bağlarbaşı Mahallesi'nde bulunan Alevilere ait 5 eve çarpı işareti konularak, duvarlara ‘Alevi’ yazıldı. Ailelerin işaretlemeyi fark etmesinin ardından mahalleye gelen polisler soruşturma başlattı.
Konuya ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şube Başkanı Fikret Demir, saldırıyı kınayarak, “Toplumun sinir uçları ile oynanıyor. Alevileri kışkırtan bu ırkçılığa karşıyız. Bu sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.
2019 yılında 23 kamu işletmesi zarar etti
Kamu işletmelerini inceleyen Sayıştay denetim raporu yayınlandı.
25-01-2021 20:33

Kamu işletmelerini mercek altına alan Sayıştay denetim raporunu web sitesinde yayınladı. Buna göre, 2019 yılında 23 kamu işletmesi zarar etti. En fazla zarar BOTAŞ ve TCDD'de görülürken, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işletmelerinin tamamının zarar yazdığı belirlendi.
Sayıştay’ın 2019 yılı Kamu İşletmeleri Genel Raporu yayınlandı. 81 kamu kamu işletmesinin (Mali kuruluşlar hariç) 2018 yılında 13,8 milyar lira olan dönem kârı 2019 yılında 7.6 milyar liraya düştü.
Kamu işletmelerinden 23 adedi 2019 yılında zarar ederken diğerleri kâr elde etti.
En çok kâr elde eden kuruluşlar ise TOKİ (7,6 milyar TL), DHMİ (4,2 milyar TL) TEİAŞ (2,1 milyar TL), TPAO (1,2 milyar TL), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (2,8 milyar TL) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (1 milyar TL) oldu.
2019 yılında zarar eden kamu kuruluşları ise şöyle:
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü 34.6 milyon lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 15.1 milyon lira
BOTAŞ 5.6 milyar lira
ÇAY-KUR 635 milyon lira
Devlet Demir Yolları 2.5 milyar lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra 99 milyon lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk 138 milyon lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon 381 milyon lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu 262 milyon lira
Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez 213 milyon lira
TÜDEMSAŞ 101 milyon lira
TCDD Taşımacılık 1 milyar lira
TEDAŞ 389 milyon lira
Sümer Holding 30 milyon lira
Şeker Fabrikaları 968 milyon lira
Doğusan Boru 2.8 milyon lira
PTT 1.2 milyar lira
PTT Para Lojistik 9.8 milyon lira
RAYSİMAŞ 5.3 milyon lira
Sofra Kurumsal 397 bin lira
ASFAT 109 bin lira
Vakıf İnşaat 2.2 milyon lira
Arıcak Turizm 8.1 milyon lira
PERSONEL SAYISI ARTTI
Kamu işletmeleri, 2019 yılsonu itibarıyla 384,7 milyar TL'si öz kaynak, 1.4 trilyon TL'si de yabancı kaynak olmak üzere toplam 1,8 trilyon TL kaynak kullanıldı. 2017-2019 dönemindeki öz kaynaklar yüzde 13,4 oranında artarken, yabancı kaynaklar yüzde 22,2 oranında artmış ve toplam kaynak artış oranı yüzde 20,2 olarak gerçekleşti.
2019 yılsonu itibarıyla toplam varlıkların yüzde 21,2'si oranında 385 milyar TL'si, öz kaynaklar, yüzde 78,8'i oranında 1,4 trilyon TL'si de yabancı kaynak tarafından karşılandı.
Kamu işletmelerinde istihdam edilen personel sayısı 2018 yılında 186 bin 785 kişiden 2019 yılsonunda 192 bin 852 kişiye yükseldi. Diğer yandan personele yapılan harcamalar 21,7 milyar TL'den 25,7 milyar TL'ye yükselmiştir. Personel sayısı, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ve mali kuruluşlarda azalırken; personel giderleri özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar dışındaki gruplarda arttı.