G20 protestocularına ev baskını

G20 protestocularına ev baskını

Hamburg’da Temmuz’da gerçekleştirilen G20 protestolarına katılanların evleri bu sabah basıldı. Bazı şehirlerde eylemciler ve polis arasında çatışmalar yaşandı.

İleri-Dış Haberler

Hamburg’da düzenlenen G-20 Zirvesi’nden yaklaşık beş ay sonra zirveyi protesto eden sol görüşlü eylemcilere karşı Almanya çapında bu sabah polis baskını düzenlendi. 

Alman Polisi’nin bildirdiğine göre bugün sabah saat 06.00’dan itibaren birçok eyalette başlatılan geniş kapsamlı bir operasyon ile çok sayıda konutta arama yapılırken, sayısız eşya da inceleme altına alındı. 

Almanya’da yayın yapan NDR adlı televizyon kanalının aktardığı bilgiye göre ise Alman Polisi sabahtan beri toplam 24 konutu ararken, ağırlıklı olarak sol grupların ikamet ettikleri semtlere geniş çaplı baskınlar düzenledi. 

ÇATIŞMA ÇIKTI

Die Welt gazetesinin haberine göre ise Köln’de, Bonn’da ve Stuttgart’da direniş gösteren sol gruplar ile polis arasında çatışmalar çıktı. Polis düzenlenen operasyonlar için G-20 Zirvesi karşıtı eylemcilerin ülkede barış ve huzuru bozmak suçunu işlediklerini gerekçe olarak gösteriyor. Savcılık ise G-20 Zirvesi esnasında Hamburg’un işlek bir caddesinde düzenlenmiş olan bir yürüyüşe katılan 21 eylemcinin polise karşı oldukça sert şiddet uyguladığını iddia ediyor. Yine savcılığa göre G-20 eylemcilerinin büyük bir çoğunluğu Almanya dışından gelen Avrupalı göstericilerken, Alman eylemciler organizasyon ve lojistik faaliyetlerde yer aldılar.

NE OLMUŞTU?

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin katımıyla düzenlenen G-20 Zirvesi’ne bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde 7 ve 8 Temmuz’da yapıldı. Almanya’da zirveden aylar önce başlayan tartışmalarda geçmişe dayanan bir sol geleneğe sahip Hamburg’un G-20 gibi bir zirve için uygun bir kent olmadığı savunulmuştu. Hatta Alman Hükümeti’nin yer seçimini eleştiren bazı çevreler de bunun sol grupları provoke etmek anlamına gelebileceğini eleştirerek, uyarılarda bulunmuşlardı. Tüm bu uyarılara rağmen Hamburg’da düzenlenen zirvede polisin ilk müdahalesinden sonra eylemciler ve polis arasında arbede yaşandı. Gerek eylemciler gerekse de gazeteciler polisin orantısız güç kullandığını bildirdiler. Öte yandan Almanya Federal Kriminal Dairesi’nin eylemler esnasında 32 gazetecinin akreditasyonunu iptal etmiş olması da büyük eleştirilere neden olmuştu.