Futbolun Spartaküs'ü Metin Kurt 7 yıl önce aramızdan ayrıldı

Futbolun Spartaküs'ü Metin Kurt 7 yıl önce aramızdan ayrıldı

Galatasaray'ın efsane futbolcularından, futbolun Spartaküs'ü olarak da bilinen 'Çizgi Metin' lakaplı sosyalist futbolcu Metin Kurt 7 yıl önce aramızdan ayrıldı.

İleri Haber

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt'un aramızdan ayrılışının yedinci yıl dönümü. Galatasaray ve Milli Takım formaları giyen 'Çizgi Metin' lakaplı Metin Kurt, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın da kurucusuydu.

FUTBOLDA SENDİKALAŞMA MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜYDÜ

Futbol'a İstanbul'un amatör spor kulüplerinde başlayıp İzmir'in Altay takımında profesyonelliğe ilk adımını atan Metin Kurt, futbol yaşamında en başarılı yıllarını Galataray'da geçirdi. Galatasaray'da uzun yıllar sahaya çıkan Kurt, sendikalaşmanın önemine ve örgütlenmeye dikkat çektiği için 5 arkadaşıyla birlikte kadro dışı bırakıldı. Galatasaray'dan uzaklaştırıldıktan sonra Kayserispor'a giden Kurt, 1979 yılında profesyonel futbol oyunculuğunu bıraktı ve bir süre teknik direktörlük yaptı.

Galatasaray'da ve milli takımda birçok kez forma giyen Metin Kurt, "Çizgi Metin" lakabıyla anılıyordu. Kurt bu lakabı bir mülakatında şöyle değerlendirmişti, "Halka en yakın yer neresi? Çizgi. Ben de çizgide beklerdim. Antrenör ve idarecilerin olduğu tarafta oynamayı sevmiyorum. Kapalının önünde oynamamak için bir devre sağ açık, bir devre de sol açık oynardım". 

KOMÜNİST HAREKETİN PARÇASI OLDU

Aktif futbol yaşamını sonlandırdıktan sonra spor emekçilerinin hakları için mücadeleye devam eden Metin Kurt, 2009’da Spor Emekçileri Sendikası’nın (Spor-Sen); 2010’da da Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kurulmasına öncülük etti. 

2011 Genel Seçimleri'nde Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP) İstanbul milletvekili adayı olan Kurt, futbola bakışını "biz futbolun arsada oynananını sevdik, borsadakini değil" sözleriyle özetlemişti. 

Mücadele dolu yaşamının son yıllarında gırtlak kanseri tedavisi gören Metin Kurt, kalp yetmezliği sebebiyle 24 Ağustos 2012 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

İleri Haber ailesi olarak, 'Futbolun Spartaküs'ü' Metin Kurt'u özlemle anıyoruz.

DAHA FAZLA