Fuat Sevimay: Desteklenen kalem, hırsızlığı yazamaz!

Kültür Bakanlığı’nın “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi” yönetmeliği edebiyat dünyamızda tartışılıyor. Öykücü Fuat Sevimay, İleri Haber'in soruşturma dosyasına verdiği yanıtta “Desteklenen bir kalem, hırsızlığı, emek sömürüsünü, ölümleri yazabilir mi?” diye sordu.

Fuat Sevimay (Öykücü)

(İleri - Kültür Sanat) Öykücü Fuat Sevimay, İleri Haber'in “Edebiyat'a devlet teşviği” dosyasına verdiği yanıtta; “Desteklenen bir kalem, hırsızlığı, emek sömürüsünü, ölümleri yazabilir mi? Yoksa aman bulaşmayayım, deyip, lalelerden, sümbülden, şanlı tarihimizden, olmadı ruhsal bunalımlarından mı bahseder? Nerede kaldı özgürlük!” dedi. Sevimay'ın soruşturmamıza verdiği yanıtlar şöyle:

-Sizce devlet, edebiyatçıları ücret karşılığında desteklemeli midir?
Hayır, edebiyat ne satılık bir üründür ne de devlet tarafından başı okşanması gereken bir yavru kedi. Edebi metinlerin niteliğini değil de parayı konuşuyor olmamız dahi yapılan işin saçmalığını gösterir. Bu, her şeyi kapitale indirgemenin bir başka uygulamasıdır ki aklı başında her sanatçının karşı çıkması gerekir.

- Siz Kültür Bakanlığı’nın  Edebiyat Eserlerini Destek Projesine başvurur muydunuz?
Projeden haberdardım ve asla düşünmedim. Bir yazarın, emeğinin karşılığını almasını beklemesi başka bir şeydir – ki çok da makul bir beklentidir – ortaya koyacağı eseri satılık bir ürün, paraya tahvil edilecek bir malzeme olarak görmesi, hele bunu iktidardan umması bambaşka bir şeydir.

- Sizce bu durum edebiyatçının özgünlüğüne ve yazma özgürlüğüne bir müdahale olarak yorumlanabilir mi?
Şimdi şunu ayırt etmek lazım; böyle bir meblağ beklentisi olan kişiyi ‘edebiyatçı’ diye nitelemek doğru mudur? Dolayısıyla böyle bir edebiyatçının, özgünlüğünden ve özgürlüğünden bahsedebilir miyiz? Desteklenen bir kalem, hırsızlığı, emek sömürüsünü, ölümleri yazabilir mi? Yoksa, aman bulaşmayayım, deyip, lalelerden, sümbülden, şanlı tarihimizden, olmadı ruhsal bunalımlarından mı bahseder? Nerede kaldı özgürlük! 

- Sizce Edebiyat Eserlerini Destek Projesi verili hükümetin kültür/edebiyat alanına bir müdahalesi olarak okunabilir mi?
Müdahale çabası olarak değerlendirilebilir. Her şeye el koyduk, edebiyatın başı kel mi, onu da kontrol edelim, diye düşünmüşlerdir muhtemelen ama böyle bir girişimden beslenecek sözde yazarların tırışkadan eserleri ne kültür hayatımızı etkileyecek ve ne de geleceğe taşınacaktır. Yani, birilerinin cebine para koymanın dışında bir anlam ifade etmez böylesi saçmalıklar ve gelip geçicidir.

- Sizce böylesi büyük parasal teşviklerden yararlanmak yazarlığın doğasına ve etiğine ne kadar uygundur?
Edebiyat, doğası gereği muhalif olmalıdır. Mevcut iktidarla herhangi bir ilişkiye giren yazarın ahlakından, dahası edebiyatçılığından bahsedemeyiz. Abdocan’ın, Reyhanlı’nın, Soma’nın, Uludere’nin, Suriye’nin kanı eline bulaşmış bir hükümetin ulufesini kabule hazır kişilerin, hangi ahlakını konuşacağız?

İleri'nin 'edebiyata bakanlık desteği' dosyası

İleri, edebiyata bakanlık desteği dosyasını açıyor: Edebiyata "örtülü ödenek" mi?

Pelin Buzluk: Bu düzen bir zaman sonra sizi esir alır

Ahmet Cemal: Edebiyatçıyı satın alma denemesidir

Semih Çelenk: Ülkemizde destek "inayet"e dönüyor

Cihan Demirci: Bu iktidarın desteği edebiyatçı için utanç vericidir

Bülent Kılıç: Tanrı bizi Elif Şafaklara benzetmesin

Mustafa Köz: Özgürlükçü yazarlar bu oyuna gelmemeli

Prof. McNamara: Sorun politik ayrımcılık

 

DAHA FAZLA