Fuat Oktay: 685 gazetecinin basın kartı iptal edildi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 685 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini söyledi.
30-11-2019 10:07

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CumhurbaÅŸkanlığı’nın 2020 yılı bütçesi görüÅŸüldüÄŸü sırada basın kartlarının iptaliyle ilgili soruları da yanıtlayarak 685 basın emekçisinin basın kartının iptal edildiÄŸini söyledi.
Oktay, genel kart deÄŸiÅŸiminin amacının "usulsüz ve sahte kart kullanımının önüne geçilmesi, basın kartının prestijini artırarak basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaÅŸtırmak" olduÄŸunu iddia etti.
Basın, Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸü'nün kapatılarak İletiÅŸim BaÅŸkanlığı'nın kurulduÄŸunu hatırlatan Oktay, tüm basın kartlarının güncellenmesi ihtiyacı doÄŸduÄŸunu öne sürdü.
Basın kartı iptalleriyle ilgili de bilgi veren Oktay, ÅŸunları söyledi:
"Türkiye’de yerleÅŸik uluslararası basın mensuplarına verilen basın kartı sayısı 2019 yılı itibarıyla 343’tür. BaÅŸkanlık tarafından yerel basına yönelik yerel medya özendirme yarışmaları, eÄŸitimler ve bilgilendirme toplantıları yapılmakta, ayrıca basın kartı, hizmet damgalı pasaport ve benzeri konularda kolaylık saÄŸlanmaktadır. 15 Temmuz hain darbe giriÅŸimi sonrası süreçte milli güvenliÄŸe tehdit oluÅŸturan yapılarla aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduÄŸu deÄŸerlendirilen medya kuruluÅŸlarında çalışan veya irtibat ya da iltisak düzeyinde iliÅŸkisi bulunduÄŸu deÄŸerlendirilen 685 basın mensubunun basın kartı ilgili yönetmelik uyarınca iptal edilmiÅŸtir."
İLGİLİ HABERLER
Sabah ‘gazete’si çığır açtı: Bir yandaş, bir yalanı günde en fazla kaç kez söyleyebilir?
‘Çukur’ medyası trajedisi…
09-12-2019 14:35

İleri Haber
AKP’nin yayın organı Sabah gazetesi yalan haber konusunda çığır açmaya devam ediyor. ‘Gazete’de bugün, AKP'li Bayındır Belediyesi CHP'li gibi gösterilerek, “CHP’li belediyeden AKP’ye oy veren vatandaÅŸlara hizmet yok” ÅŸeklinde bir haber yayınlandı.
YandaÅŸ Sabah gazetesinde bugün Ceyhan Torlak imzasıyla “CHP’li belediyeden skandal icraat: AK Parti’ye oy verene asfalt yok” baÅŸlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, İzmir’in ‘CHP’li’ Bayındır Belediyesi’nin, Kızıloba Mahallesi’nin yollarını, ‘mahalleli AKP’ye oy vermediÄŸi’ gerekçesiyle yapmadığı iddia edildi.
BELEDİYE AKP'Lİ
Habere ilk bakışta dikkat çeken nokta ise Bayındır Belediyesi’nin ‘CHP’li’ gibi verilmesi oldu. Oysa Bayındır’da 31 Mart seçimlerini AKP’nin belediye baÅŸkan adayı UÄŸur Demirezen kazanmıştı.
HIZINI ALAMADILAR
Sabah’ın internet sitesinde ise haber bu defa CHP’li İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi üzerinden verildi. Gazetedeki haberin yalanın ortaya çıkmasından sonra deÄŸiÅŸtirildiÄŸi anlaşılan haberde, sözde “CHP’li Bayındır Belediyesi”ne yapılan suçlamaların tümü İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’ne yöneltildi.
TUNCAY ÖZKAN’DAN TEPKİ
CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise gazetenin yalan haberine sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Özkan, “SABAH YALANCILIKTA ÇIÄžIR AÇTI! YandaÅŸ Sabah gazetesi, AKP’ye ait olan Bayındır Belediyesini CHP’li gibi gösterip ‘CHP'li belediyeden AKP’ye oy veren vatandaÅŸlara hizmet yok’ diye haber yaptı. Allah yandaşın da zekisini versin! YandaÅŸlığı bile beceremiyorlar” dedi.
Basın emekçilerinden tutuklanan gazeteciler için eylem
Gazeteciler Sadiye Eser, Sadık Topaloğlu ve Hacı Yusuf Topaloğlu’nun tutuklanmasına tepki gösteren basın çalışanları, gerçekleri yazmaya devam edeceklerini vurguladı.
07-12-2019 15:19

Özgür basın çalışanları, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık TopaloÄŸlu ile Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf TopaloÄŸlu’nun tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla İnsan Hakları DerneÄŸi (İHD) İstanbul Åžubesi önünde basın açıklaması yaptı.
“Özgür Basın susturulamaz, gazetecilik suç deÄŸildir” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Susma haykır özgür basın vardır” ve “Gazetecilik yapmak suç deÄŸil onurdur” sloganları atıldı. Açıklamaya gazetecilerin yanı sıra tutuklanan gazetecilerin yakınları, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) baÄŸlı Basın-İş Sendikası temsilcileri katıldı.
‘ZULÜMLE BİR YERE VARILAMAZ’
Açıklamada konuÅŸan Sadiye Eser’in yengesi Cemale Eser, Kürt halkına yönelik baskıların sürdürüldüÄŸüne dikkati çekerek, “Bu baskıları yazan gazetecilerimizi tutuklayıp cezaevine atıyorlar. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz. Baskı ve zulümle bir yere varılmaz. Gazeteciler serbest bırakılsın. Onlar sadece gazetecilik yapıyor” dedi.
‘HALKA KARÅžI SORUMLULUÄžUMUZDUR’
Tutuklamalarla özgür basın çalışanlarına mesaj verilmek ve susturulmak istendiÄŸini dile getiren Mezopotamya Ajansı muhabiri ErdoÄŸan Alayumat, “Biz Apê Musa’ların geleneÄŸinden geliyoruz. Hiçbir zaman susmadık. Gazetecilik yapmaya, halka gerçekleri ulaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz. Gerçekleri onların gözünün içine sokmak, halka karşı sorumluluÄŸumuzdur” diye konuÅŸtu.
‘GERÇEĞİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, gazeteciler adına basın açıklamasını okuyan Özgür Gelecek Gazetesi’nden Taylan ÖztaÅŸ, özgür basın çalışanlarının sokakları terk etmeyeceÄŸini söyledi. ÖztaÅŸ, “Dün bombaların hedefinde olan özgür basın emekçileri, bugün gözaltı, tutuklamalar ve soruÅŸturmalarla susturulmak isteniyor. GerçeÄŸi yazmaya, hakikatin peÅŸinden gitmeye devam edeceÄŸiz. Cumartesi Annelerini, yıkılan Sur’u, yok edilen Hasankeyf’i, eril ve ataerkil yargı sistemini, ‘panzer çarptı’ diye ölen çocukları yazmaya, anlatmaya, görüntülerini kamuoyuna ulaÅŸtırmaya devam edeceÄŸiz” diye belirtti.
‘YILMIYORUZ, BIKMIYORUZ’
Gazetecilerin tutuklanmasının özgür basına yönelik saldırı olduÄŸunun altını çizen ÖztaÅŸ, “Yılmıyoruz, bıkmıyoruz. Hem gazeteciliÄŸimizi yapmaya hem de meslektaÅŸlarımızı, mesleÄŸimizi savunmaya devam edeceÄŸiz. Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın” edi.
Konda’dan medya raporu: Türkiye’nin yüzde 74’ü gazete okumuyor
Medya kullanımına ilişkin araştırma yapan Konda yeni bir rapor hazırladı. Raporda kamuoyunun medyayı nasıl kullandığına dair istatistikler paylaşıldı.
06-12-2019 09:42

Konda AraÅŸtırma, kamuoyunun medya kullanım alışkanlıklarına iliÅŸkin rapor hazırladı. ‘İnternete ve sosyal medya araçlarına güvenin arttığı’ belirtilen raporda, ülkenin yüzde 74'ünün gazete okumadığına dikkat çekildi.
Türkiye'de kamuoyu yoklama ve danışmanlık konusunda araÅŸtırmalar yapan Konda’nın raporuna göre 2011 yılında Türkiye genelinde her 10 kiÅŸiden ancak dördü internet kullanırken bugün her 10 kiÅŸiden sekizinin internet kullandığı ifade ediliyor.
Ayrıca raporda “Farklı sosyal medya mecraları kısılan muhalif seslerin ve ötelenen toplumsal ve siyasal kimliklerin temsiliyeti için gittikçe önem kazanmaktadır. Habercilik alanında açılan bireysel YouTube kanalları, farklı iÅŸ modelleri deneyerek ana akım medyaya alternatif üretmeye çalışan bağımsız haber ve analiz platformları, anlık sanal haberleÅŸme aÄŸları Türkiye’nin medya evrenine çeÅŸitlilik ve derinlik getirmektedir” denildi.
HABERLER TELEVİZYONDAN TAKİP EDİLMİYOR
Raporda kanalın izleyici kitlelerine iliÅŸkin bilgiler de yer alıyor. Haber için tercih edilen televizyon kanallarının yıllar içinde deÄŸiÅŸtiÄŸi ifade edilen raporda, aynı zamanda haberleri televizyondan takip etmeyen kitlenin hızla artmaya baÅŸladığı belirtildi.
GENÇLER CNN İZLEMİYOR
Raporda, Demirören Grubu’nun satın aldığı CNN Türk’ün son 10 yıllık döneminde gençlerin izleme oranının yüzde 43’ten yüzde 26’ya kadar gerilediÄŸi saptandı. Raporda “Orta yaÅŸ grubunun izleyiciler arasındaki oranı bu dönemde aynı düzeyde kalırken, üst yaÅŸ grubunun oranı ise neredeyse iki katına ulaÅŸmış durumda. Bugün her 10 CNN Türk takipçisinin yaklaşık üç gençlerden, dördü orta yaÅŸ grubundan, üçü ise üst yaÅŸ grubundan oluÅŸuyor” deniyor.
FOX İZLEYEN KÜRT YURTTAÅž SAYISI ARTTI
Fox TV açısından önemli bir demografik deÄŸiÅŸime dikkat çekiyor. Kanal izleyicilerinin etnik kökenlerinde deÄŸiÅŸiklik olduÄŸu belirtilen raporda, “2017 yılına dek düÅŸük düzeylerde kalan Kürt izleyiciler, bugün her beÅŸ Fox TV izleyicisinin birini temsil ediyor” ifadeleri yer alıyor.
Gazeteci Işıl Özgentürk'ün 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor!
İlk duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, yazar Özgentürk hakkında "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
05-12-2019 19:28

Gazeteci Işıl Özgentürk'ün 4 yıl önce Twitter'da yaptığı bazı paylaşımlara ÅŸikayet üzerine dava açıldı. Savcı, Özgentürk'ün 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis istedi
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, Twitter hesabındaki bazı paylaşımlara iliÅŸkin olarak "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan hakim karşısına çıktı. İlk duruÅŸmada mütalaasını açıklayan savcı, yazar Özgentürk hakkında "Terör örgütü propagandası" yapmak suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruÅŸmaya sanık Işıl Özgentürk katıldı. Sanık avukatları da salonda hazır bulundu.
‘BEN BARIÅžSEVERİM, ÜLKESİNİ SEVEN BİR GAZETECİYİM’
DuruÅŸmada Işıl Özgentürk savunma yaparak, "YaÅŸamım boyunca kitap yazmış, film cevirmiÅŸ, film atölyeleri iÅŸletmiÅŸ ve ömrümün 50 yılından beri Cumhuriyet Gazetesi'nde röportaj muhabiri ve köÅŸe yazarı olarak çalışan biriyim. Beni ihbar edenin ne yazdıklarımdan ne de kitaplarımdan, filmlerimden haberi var. Sadece ihbar etmiÅŸ. Ben dünyanın ve Türkiye'nin her yerine gittim. Gördüklerimi yaÅŸadıklarımı gerek gazetemde gerekse kitaplarımda anlattım. Ben bir barışseverim. Ben ülkesini seven bir gazeteciyim. Dava konusu paylaşımlarım suç deÄŸildir" dedi.
DuruÅŸmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Twitter hesabından 6 Eylül 2015 ve 4 Nisan 2015 tarihlerinde yaptığı paylaşımları nedeniyle, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gazeteci, yazar Işıl Özgentürk'e 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Savcının mütalaası üzerine söz alan gazeteci yazar Işıl Özgentürk, "Mütalaayı dinlediÄŸimde ben kendimi korkutucu bir insan gibi gördüm. Paylaşımlarım çarpıtılıyor, mütalaayı kabul etmiyorum. Terör örgütü propagandası yapmadım. Hayatım boyunca terör örgütlerinin karşısında oldum. Beraatımı istiyorum" dedi.
Sanık avukatları savcının mütalaası üzerine esas hakkında yazılı savunma yapabilmek için süre talep etti.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esas hakkında savunma yapabilmek için süre verdi. Sanık gazeteci yazar Işıl Özgentürk'ün duruÅŸmalardan vareste tutulmasına karar veren heyet, duruÅŸmayı erteledi.
İşten çıkarılan Hürriyet çalışanlarından gazete önünde eylem: 'Hakkımızı verin'
Yapılan basın açıklamasında, "Demirören Grubu hem mağdur ettiği 45 gazetecinin hakkını kuruşu kuruşuna ödeyecek, hem de sendika hakkına saygı duymayı öğrenecek" denildi.
03-12-2019 14:57

İleri Haber
Hürriyet gazetesinde Ekim ayında toplu olarak iÅŸten çıkarılan gazeteciler, tazminatlarını alamadıklarını belirterek bugün gazete binasının önünde eylem yaptı İşten çıkarılan gazeteciler adına konuÅŸan gazeteci Mesude ErÅŸan, yasal hak arayışlarını sürdüreceklerini vurguladı.
Sendikalı oldukları gerekçesiyle evlerine tebligat gönderilerek iÅŸten çıkarılan 45 Hürriyet çalışanının tazminatları hala ödenmedi. Bugün gazete binası önünde eylem yapan Hürriyet çalışanları, tazminatlarının ödenmesini talep ederken, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.
'HAK ARAYIÅžINI SÜRDÜRECEĞİZ'
Eylem sık sık "Susma haykır sendika haktır" sloganı atılırken, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) BaÅŸkanı Gökhan DurmuÅŸ da bir konuÅŸma yaptı. İşten çıkarılanlar konuÅŸan Mesude ErÅŸan ise yasal hak arayışlarını sürdüreceklerini ifade etti. Eyleme, çalışanlar da destek verdi.
Eylem sonunda okunan basın açıklamasında ÅŸu noktalar dikkat çekti:
“Hürriyet yönetimi iÅŸten attığı bu gazetecilere haklarını ödeyerek lütuf yapmış olmayacak. Bu haklar arkadaÅŸlarımızın emeÄŸinin karşılığıdır.
Üyelerimizi maÄŸdur ederek, çalışanların kafasından sendika fikrini çıkartabileceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar.
Demirören Grubu hem maÄŸdur ettiÄŸi 45 gazetecinin hakkını kuruÅŸu kuruÅŸuna ödeyecek, hem de sendika hakkına saygı duymayı öÄŸrenecek.
Medya sektöründe artık hiçbir ÅŸey eskisi gibi olmayacak.
Çalışanın deÄŸer gördüÄŸü, hakkını alabildiÄŸi, editöryal bağımsızlığın olduÄŸu bir sektörü birlikte yaratacağız.”
İleri Haber'in yargılandığı dava ertelendi
İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni Onur Emre Yağan'ın 2014-2018 yayınlanan birçok haber nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi.
03-12-2019 13:34

İleri Haber
İleri Haber'in sitesinde 2014-2018 yılları arasında yer alan haberlerden dolayı önceki dönem Genel Yayın Yönetmeni ve köÅŸe yazarlarından Onur Emre YaÄŸan bugün hakim karşısına çıktı.
Dava, YaÄŸan'ın avukatının, aynı saatte 'cumhurbaÅŸkanına hakaret' suçlamasıyla baÅŸka bir davada yargılanması sebebiyle 20 Mart 2020, saat 10.30'a ertelendi.
Birçok basın organında da yer alan haberlerin soruÅŸturma konusu olarak yer aldığı iddianamede, Onur Emre YaÄŸan'a "zincirleme ÅŸekilde terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması isnat edildi.
İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Basın Suçları SoruÅŸturma Bürosu tarafından açılan davanın ilk duruÅŸması bugün, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.