Fransız menşeli olmayan markalar da 'boykot listesi'ne girdi: 'Biz Brezilya markasıyız, bizi çıkarın'

Fransız menşeli olmayan markalar da 'boykot listesi'ne girdi: 'Biz Brezilya markasıyız, bizi çıkarın'

Erdoğan'ın Macron'u ve mizah dergisi Charlie Hebdo'yu hedef göstermesi üzerine sosyal medyada yayılan ''boykot listeleri''nde Fransız menşeli olmayan ürünlerin de yer aldığı görüldü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransız mallarına boykot çağrısı sonrasında sosyal medyada Fransa menşeli ürünleri içerdiği iddia edilen listeler dolaşmaya başladı. Bu listelerde gerçekte başka ülke menşeli çok sayıda ürünün ve markanın da yer aldığı dikkat çekti. Bunlardan biri olan Avon, “Biz kökeni ABD'ye dayanan bir Brezilya markasıyız, listeden çıkarın” açıklaması yaptı.

"Avon, 1886 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan, 2020 yılının başında da Natura&Co grubu ile birleşerek Brezilya merkezli çok uluslu bir güzellik grubunun parçası haline gelen bir doğrudan satış şirketidir'' ifadelerinin yer aldığı açıklamada ''Markamızın Fransız devleti ile bir bağı olmayıp Fransa’da operasyonu dahi bulunmamaktadır. Basına yansıyan ‘Boykot edilecek Fransız markaları‘ başlıklı haberler içerisinde yer alan markamızla ilgili asılsız haberlere itibar edilmemesini ve haberlerde yer alan markamızın bu listeden çıkartılmasını önemle rica ederiz” denildi.

FRANSIZ MALLARI NEDEN BOYKOT EDİLİYOR?

Fransa’da yayımlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun da Hz. Muhhamed’e ilişkin karikatürler yayınlamasının ardından, 7 Ocak 2015 tarihinde, Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine saldırı düzenlenmiş ve 11 kişi yaşamını yitirmişti. Silahlı saldırganlar Charlie Hebdo ofisinden ayrıldıktan sonra binanın dışında bekleyen polisleri de öldürmüşlerdi. Saldırıyı yapan silahlı kişiler kendilerini Arap Yarımadası el-Kaidesi’ne ait olarak tanımlamıştı.

Saldırıın ardından 5 yıl geçti ancak saldırıya ilişkin dava 2 Eylül 2020’de görülmeye başladı. Davanın başladığı hafta Charlie Hedbo yeniden Hz. Muhammed karikatürünü kapak yaptı. Bu olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Charlie Hedbo karikatürü için basın özgürlüğünü savunması ve “Cumhurbaşkanı, gazetecilerin editöryel seçimleri hakkında yorum yapamaz” ifadelerini kullanması hedef gösterildi.

Geçen hafta ise öğrencilerine Muhammed Peygamber’in karikatürleri üzerinden ifade özgürlüğünü anlatan öğretmen Samuel Paty’nin başının kesilerek öldürülmesi Fransa’daki İslam karşıtlığını alevlendirdi. Macron ise tüm bu olayların ardından Hz. Muhammed hakkında olanlar da dahil, karikatürleri yayımlamaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Erdoğan, Macron’un bu sözleri üzerine geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol” ifadelerini kullandı.