Fransız doktorlardan skandal ifadeler: 'Koronavirüs aşı ve ilaçları Afrika'da denensin'

Fransız doktorlardan skandal ifadeler: 'Koronavirüs aşı ve ilaçları Afrika'da denensin'

Fransa'da, koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika'da denenmesi gerektiğini söyleyen iki doktorun ifadeleri dünya çapında tepki topladı.

İleri Haber

Fransa'da, verdiği röportajda yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika'da denenmesi gerektiğini söyleyen iki doktorun ifadeleri tepkiye neden oldu.

Fransa'da sağlık alanında araştırmalar yapan Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü Genel Direktörü doktor Camille Locht ve Paris'teki Cochin Hastanesi Acil Servisi Şefi Prof. Dr. Jean-Paul Mira, LCI televizyonunda koronavirüs salgını ve geliştirilen aşılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

O diyaloglar şöyle:

- Dr. Camille Locht: ... birçok yabancı ülkede geniş ölçekli yürütülen bir araştırma bu. Farklı verem aşısı türleri olduğu için hepsi aynı protokol, aynı türdeki aşı ve aynı zamanda aynı plasebo ilaçlar üzerinden koordineli olarak çalışmakta. İstatistiksel olarak anlamlı değerler elde etmek için yeterli sayılara ulaşmayı umuyoruz. 

- Dr. Jean Paul Mira: Biraz kışkırtıcı olayım.. Acaba bu çalışmayı maskenin, tedavinin, yoğun bakım ünitesinin olmadığı Afrika’da yapamaz mıyız? Bazı AIDS araştırmalarının fahişeler üzerinde denenmesi gibi. Çünkü onların da hastalığa fazlasıyla maruz kaldıklarını, hiç korunmadıklarını biliyoruz. Siz ne düşünürsünüz bu konu hakkında?

- Dr. Camille Locht: Evet haklısınız. Bir yandan biz de bu verem aşısı ve plasebolar için tam da benzer bir yaklaşımla Afrika’da bir araştırma yürütmeyi düşünüyoruz. Sanırım böyle bir çağrı yapıldı ya da yapılacak. Gerçekten de bu konu üzerinde de ciddi biçimde düşünmeliyiz.

'AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ'

Eski Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu açıklamalar kabul edilemez. İçeriği de söylenme şekli de kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Vallaud-Belkacem, Görsel İşitsel Yüksek Konseyi'ne bu konuda başvuru yapılması gerektiğini belirtti.

'SÖMÜRGE BİTMEDİ, BARBARLAR!'

Gazeteci Sihame Assbague de "Sömürge bitmedi. Televizyon programına katılan iki doktor insanların hayatları üzerinde hiyerarşi oluşturuyor. Bu ırkçılıktır. Onlar barbardır. Bu açıklamalar sömürgeciliğin devamıdır" diye konuştu.

'AFRİKA BİR TEST LABORATUVARI DEĞİLDİR'

Doktorların sözlerine bir tepki de futbolcu Didier Drogba'dan geldi. "Bunu dikkate almaya devam etmek tamamen akıl almaz. Afrika bir test laboratuvarı değildir" diyen 42 yaşındaki eski golcü "Bu aşağılayıcı, yanlış ve derin bir şekilde ırkçı sözleri yürekten kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Drogba, "Afrika’yı süregelen Kovid-19'dan kurtaralım. Dünya ekonomisini baltalayan ve dünya çapında nüfusları yıkıcı bir şekilde etkileyen virüsten kendimizi kurtaralım. Afrikalı insanları birer kobay olarak görmeyin. Bu tamamen iğrenç… Afrikalı liderlerin, halklarını bu korkunç teorilerden koruma sorumluluğu var. Tanrı bizi korusun!" dedi.