Fransa’nın Lyon şehrinde okul yemekhanelerinden mahrum kalan hayvan yetiştiricileri öfkeli

Fransa’nın Lyon şehrinde okul yemekhanelerinden mahrum kalan hayvan yetiştiricileri öfkeli

Hayvan yetiştiricileri hükümet içinde anlaşmazlıklara yol açan bir karara karşı belediye binası önünde protesto gösterisi düzenledi.

Çeviren: Ayça Gürdal

Onlarca çiftçi, Rhône bölgesinde bulunan Ulusal Çiftçi Birlikleri Federasyonu’nun (FDSEA) çağrısı üzerine 22 Şubat Pazartesi sabahı Lyon sokaklarında gösteri yürüyüşü yaptı. Yetiştiriciler, Belediye Başkanı Grégory Doucet’in (Avrupa Ekolojisi Yeşiller Partisi EELV); yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı sağlık nedenleriyle Paskalya tatiline kadar, yani yedi hafta boyunca, okul yemekhanelerinde et çıkmasını durdurma kararını protesto etti.

Ete izin yok ama balık veya yumurtaya var. "Tek ve etsiz menü çıkarmak, Lyon'un okul yemekhanelerinde her gün dağıtılan 29.000 yemeğin servisini kolaylaştırmak anlamına gelir, çünkü yemekhanedeki çocuklar arasında iki metre mesafe bırakmak zorundayız. Lyon Belediye Başkanlığı Sözcüsü, bunun aynı anda çok daha az öğrencinin yemek yemesine sebep olduğunu doğruluyor. Et geçici olarak menülerden kaldırıldı, çünkü normal zamanlarda da Lyon’lu küçüklerin yarısı etsiz yemek tercih ediyor."

Bu, yetiştiriciler tarafından çok kötü karşılanan bir seçimdi. Bir protestocunun pankartında “Meralarımızdaki et=Sağlıklı çocuklar" yazılıydı. Yetiştiriciler, içinde bulundukları kötü duruma dikkat çekmek için Galya'nın başkentinde belediye başkanı ofislerinin önünde küçük bir çiftlik kurdular. Rhône kıyısında daha kırsal bir ortam yaratmak için bazılarına inekler veya keçiler de eşlik etti.

Sabahın sonunda, Belediye’nin Yerel Gıda Ürünlerinden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Gautier Chapuis bir çiftçi heyetini belediyede karşıladı. Lyon Belediye Başkanlığı Sözcüsü, "Başkanımız bunun istisnai bir önlem olduğunu belirterek yetiştiricilerin içlerini ferah tutmalarını istedi. En kısa zamanda eti tekrar menülere koyacağız ve dolaylı dağıtımını teşvik edeceğiz" dedi. Ancak çiftçiler bu açıklamayla ikna olmadı. Rhône bölgesi FDSEA Başkanı Pascal Girin, "Sağlık protokolünün argümanı, vejetaryen menünün olacağı yönündeki seçim vaadini faaliyete geçirmek için arkasına saklandığı bir bahanedir" açıklamasını yaptı.

Kasaplar ise bu siyasi kararı kınıyor. Fransız Kasap, Kasap-Şarküteri ve Hazır Yemek Şirketleri Konfederasyonu (CFBCT) Başkanı Jean-François Guihard, "Fransız şarküteri ürünlerinin kalesi olan Bocuse şehrinde belediye, kayırma yoluyla çocukları etten mahrum bırakmayı tercih ediyor. Oysa mütevazı çevrelerden gelen bazı öğrenciler için, günün tek dengeli yemeği buydu" diye belirtiyor.

‘İDEOLOJİ ÇOCUKLARIMIZIN TABAĞINDA’

Tarım Bakanı, pazar günü Twitter'dan duruma tepki gösterdi. Julien Denormandie tweetinde, "Çocuklarımızın tabağına ideoloji koymayı keselim! İyi büyümeleri için gerekenleri verelim. Et de onlardan biri. Rhône valisinin görevine el koydum" cümlelerini dile getirdi. Bakana göre belediyenin kararı, okul yemeklerinde beslenme kalitesiyle ilgili olan 30 Eylül 2011 tarihli kararnameye ters düşmekteydi. Tarım Bakanı’na katılanlar, "Kararname metni, okul yemekhanelerinde servis edilen yirmi öğünden en az dördünün et içermesi gerektiğini çok net bir şekilde göstermektedir. Sağlık güvenliği sebepleri etin servisini nasıl engeller?" diye belirtiyor.

Gérard Collomb başkanlığındaki bir önceki belediyenin de geçen mayıs ayında aynı seçimi yaptığı dikkatlerden kaçmayan bu karar, diğer hükümet bakanlarının karşı tepkisine yol açtı. Bu hafta sonu, Lyon Belediye Başkanı tarafından tedbirin resmen açıklanması üzerine, diğer bakanlar da kararı İçişleri Bakanı Gerald Darmanin gibi kınayarak, "Bu, Fransız çiftçilere ve kasaplara karşı kabul edilemez bir hakarettir" dedi. Bakanlar kararın, "Yeşiller Partisi'nin halk sınıflarını dışlayan ahlaki ve elitist politikasının sembolü" olduğunu söylediler.

Bu pazartesi günü, konuşmalar oldukça farklıydı. Eski bir Avrupa Ekolojisi Yeşiller Partisi (EELV) Milletvekili olan Ekolojik Geçiş Bakanı Barbara Pompili, "Etin balık, yumurta ve baklagillerle yer değiştirebileceği bilindiği için ‘vejetaryen olmak dengesiz bir beslenme şeklidir' gibi eskimiş klişe düşüncelerin varlığından üzüntü duyduğunu" açıkladı. Sağlık Bakanı Olivier Véran, Lyon'a yaptığı bir gezide, "tartışmaya gerek olmadığını" düşündüğünü söyleyerek ortamı yatıştırmaya çalıştı. Julien Denormandie tarafından görevine el koyulan valinin durumunun ne olup olmayacağı konusunda bilinmezlik devam ediyor. 

Kaynak: Le Figaro

DAHA FAZLA