Fransa'da yüz binler grevde: Polisten biber gazlı saldırı

Fransa'da yüz binler grevde: Polisten biber gazlı saldırı

Fransa'da Macron hükümetinin 'emeklilik reformu'na karşı yüz binler greve gitme kararı aldı. Grev nedeniyle çok sayıda tren, metro ve uçak seferleri yapılamadı. Okulların büyük çoğunluğu kapanırken, polis eylemlere sis bombası ve biber gazıyla saldırdı.

Fransa'da Macron hükümetinin 'emeklilik reformu'na karşı çalışanlar greve çıktı. Grev nedeniyle çok sayıda tren, metro ve uçak seferleri yapılmadı. Ülke genelinde hayat adeta felce uğrarken, polis eylemcilere sis bombası ve biber gazı ile saldırdı.

250 farklı noktada gerçekleşen gösterilerde katılımcı sayısının 500 bini bulduğu ifade edilirken, sendikalara göre, gösterilerin ana odak noktası olan Paris'te 250 bin kişi Macron yönetimini protesto etti.

Başkent Paris başta olmak üzere tüm noktalardaki eylemlere polis saldırısı yapıldı. Yerel medyaya göre, sadece başkentte gözaltı sayısı 70'i geçti, yarın için uçak seferlerinin yüzde 20'si ise şimdiden iptal edildi.Sendikalar grevlerin pazartesi gününe kadar süreceğini açıkladı.

Yerel medyaya göre, sadece başkentte gözaltı sayısı 70'i geçti, yarın için uçak seferlerinin yüzde 20'si ise şimdiden iptal edildi.

PARİS’E ABLUKA

Paris'te polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın etrafında barikat kurarak yoğun önlemler aldı. Başkentte güvenlik için 180'i motorlu 6 bin polis görevlendirildi.

Sarı yeleklilerin de katıldığı eylemler nedeniyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı, hızlı tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.

Fransız hava yolu şirketi Air France, yarınki iç hat uçuşlarının yüzde 30'unun iptal edildiğini duyurdu.

Paris'teki ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'i iş bıraktı.

MACRON'UN REFORMU TARTIŞILIYOR!

Fransa'da onlarca farklı emeklilik sistemi bulunuyor ve Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

BBC'de yer alan değerlendirmeye göre, Fransa'da son 10 yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilse de Fransa OECD içindeki zengin ülkeler arasında en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri.

Yeni sistem, emeklilikte en avantajlı gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.

64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye'de aynı oran yüzde 7,7.

Macron Fransa'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle reform yapmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Metro işçileri ise on yıllar önce mücadele ederek kazandıkları ve uzun saatler yer altında çalışmanın karşılığı olarak gördükleri erken emeklilik haklarını kaybetmek istemiyorlar.

Fransa'da yapılan bir ankete katılanların yüzde 75'i emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu söylese de yalnızca üçte biri mevcut hükümetin doğru değişiklikleri yapabileceğine inanıyor.