Fransa'da üniversiteler ayakta: İşçiler destek için greve çıkıyor

Fransa'da üniversiteler ayakta: İşçiler destek için greve çıkıyor

Fransa’da boykotta olan üniversite öğrencileri Öğrenci Sendikası önderliğinde yarın ülke genelinde eyleme gidecek. Öğrencilere işçiler de greve çıkarak destek olacaklarını açıkladı.

Hazal Destina Alarcın / Fransa

Yaklaşık iki ay önce gündeme gelen Yeni Öğrenci Planı ve Vidal Yasası'na karşın ülke genelinde bir dizi toplantı yapan öğrenciler, bir ayı aşkın süredir Öğrenci Sendikası önderliğinde üniversitelerde boykottalar. Başta Paris, Lyon, Marsilya, Montpellier, Toulouse, Nimes gibi büyük şehirlerde örgütlenen boykot, şu anda neredeyse ülkenin tamamına yayılmış durumda ve 22 Mart için eş zamanlı büyük eylemler planlıyorlar.

Montpellier'deki sendika temsilcisiyle yaptığımız görüşmede, boykot sürecini öğrenci ve akademisyenlerle birlikte planladıklarını, ardı ardına yaptıkları toplantılarla süreci uzun soluklu kılmak istediklerini söyledi. Bir aydan uzun bir süredir üniversitede ders işlenmemesinden kendilerini değil bu yasayı getirenleri sorumlu tuttuklarını belirten temsilciler, yasal değişiklikler durdurulana kadar eylemliliklerini sürdüreceklerini belirtti.

AÇIK DERSLERİN DOYURUCULUĞU BOYKOTU BAŞARILI KILDI

Medyadan destek alamadıklarını da belirten sendika temsilcisi, buna şaşırmadıklarını ve bunların "Macron'dan sonra Fransa" başlığında birleştiğini söylerken, boykota öğrencilerin neredeyse tamamının destek vermesini ise yapılan değişikliklerin ağırlığıyla beraber boykot komitesi tarafından düzenlenen açık derslerin, etkinliklerin oldukça doyurucu olmasına bağlıyorlar. Taleplerinin eşit, özgür ve ücretsiz eğitim olduğunu ve kazanımlarından ödün vermeyeceklerini söylüyorlar.

YARIN ÜLKE GENELİNDE EYLEM VAR: İŞÇİLERDEN ÖĞRENCİLERE GREVLE DESTEK!

22 Mart'ta ülke genelinde yapacakları eyleme üniversite ve lise öğrencilerinin yanı sıra çeşitli kamu sendikalarından da destek geldi. Ülkenin en önemli kamu işletmelerinden olan SNCF tren yolu işletmeleri sendikası gençlerin eylemine 22 Mart'ta greve giderek destek veriyor.

YENİ ÖĞRENCİ PLANI VE VİDAL YASASI NEDİR?

Yeni Öğrenci Planı ve Vidal Yasası'nda; üniversiteye başvuru süreci de dahil olmak üzere, harç ücretleri, staj anlaşmaları, lisans-yüksek lisans ders kredileri gibi birçok başlıkta öğrencilerin aleyhine değişiklikler yer alıyor.