Fransa'da tüm ticari mağazalar kapanıyor

Fransa'da tüm ticari mağazalar kapanıyor

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 91'e yükselmesi üzerine, kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczaneler dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren kapatılmasına karar verildi

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Salgının merkezi Çin’den Avrupa’ya geçerken, İran’da da ölü sayısı artmaya devam ediyor.

FRANSA'DA TÜM TİCARİ MAĞAZALAR KAPANIYOR

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 91'e yükselmesi üzerine, kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczaneler dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren kapatılmasına karar verildi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon ile koronavirüs salgınına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Philippe, virüsün hızlı yayıldığını ve bazı bölgelerde yoğun bakımda bulunanların sayısının ciddi anlamda arttığını belirtti.

Kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczane dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren yeni bir emre kadar kapatılacağını duyuran Philippe, insanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Philippe, toplu taşıma araçlarının durdurulmayacağını ve yarın düzenlenecek yerel seçimlerin ilk turunun iptal edilmediğini kaydetti.

Salomon da salgında yaşamını yitirenlerin sayısının 12 artarak 91'e ulaştığını, vaka sayısının da son 72 saatte ikiye katlanarak 4 bin 500'e çıktığını söyledi.

Koronavirüs vakalarının Fransa'nın tüm adalarında da görüldüğünü ifade eden Salomon, salgında alarm uyarısının 3. seviyeye geçtiğini sözlerine ekledi.

İTALYA'DA SAYI 1441'E YÜKSELDİ

Geçtğimiz gün İtalya'da 24 saat içerisinde 250 kişinin virüs sebebiyle yaşamını yitirmiş, bu sayıda kişinin yaşamını yitirmesi bir günde en çok yaşanan can kaybı olarak kayıtlara geçmişti. Son yapılan açıklamada,  yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 175 kişi artarak 1441'e, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 21 bin 157'ye yükseldiği bildirildi. 

İtalyan ANSA ajansının haberine göre Eğitim Bakan Yardımcısı Anna Ascani'nin de yapılan test sonucunun pozitif çıktığı ve Ascani'nin kendisini karantinaya aldığı bildirildi.

Bakan Yardımcısı Sileri, yaptığı yazılı açıklamada, "Birkaç gün önce pozitif çıkan bir şüpheliyle temasım olmuştu. Belirtilerim olduğu ilk andan itibaren kendimi izole ettim. Testim pozitif çıktı. Hemen Sağlık Bakanlığının belirlediği protokolü uygulamaya başladım. Evde de eşim ve çocuğumla yaşadığım yerleri ayırdık." ifadelerini kullandı.

İSPANYA KARANTİNAYA ALINIYOR

İspanya'da, cuma ve cumartesi günleri arasında 1.500'den fazla yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Öte yandan İspanya hükümeti yaygınlığı artan koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülkeyi karantina altına alınacağını açıkladı.

İspanya şu ana kadar 5232 vaka ile dünyada en çok koronavirüs vakasının görüldüğü ülke konumunda. Ülkede şu ana kadar açıklanan rakamlara göre 133 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

‘AVRUPA PANDEMİNİN MERKEZ ÜSSÜ HALİNE GELDİ’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği ve sadece DSÖ yetkilileri ile kendisinin yer aldığı "sanal basın toplantısı" olarak adlandırılan toplantıda, yazılı, e-posta ve telefonla gelen soruları yanıtladı.

Avrupa'da günlük bildirilen COVID-19 vaka ve ölüm sayısının Çin'i geçtiğine dikkati çeken Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Çin hariç dünyanın geri kalanından bildirilen daha fazla vaka ve ölüm sayılarıyla Avrupa artık Kovid-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi." dedi.

Ghebreyesus, dünya genelinde 123 ülke ve bölgeden 132 bin Covid-19 vakasının bildirildiğini belirterek, "5 bin kişinin hayatını kaybetmesi bir dönüm noktasıdır." diye konuştu.

Dünyanın sadece COVID-19'a odaklandığına işaret eden Tedros Adhanom Ghebreyesus, bununla beraber sıtma, AIDS ve daha pek çok hastalıkla günlük mücadele veren ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Ghebreyesus, dünyanın neresinde ortaya çıkarsa çıksın hastalıkların insanlığın "ortak düşmanı olduğu" mesajını verdi, ayrıca ülkelerin COVID-19'un bulaşma zincirini kırmak için "virüsü erken tespit etmeleri, insanları korumaları ve tedavi etmeleri" gerektiğini kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, COVİD-19'un en yaygın olarak görüldüğü ülkelere bakarak, "Bizde böyle olmayacak" diyen ülkelerin "ölümcül bir hata yaptığını" ve COVID-19 pandemisinin her ülkede patlak verebileceğini söyledi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart'ta DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, COVİD-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen "pandemi" kararını açıklamıştı.

DSÖ'nün salgını 24 saat boyunca değerlendirdiğini, virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bundan dolayı COVID-19'un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık" şeklinde konuşmuştu.

AVRUPA’DA SON DURUM

İtalya'nın ardından Avrupa'da virüsten en fazla etkilenen ülke olan İspanya'da vaka sayısı 5 bin 200'e, ölenlerin sayısı 133'e çıktı. Sadece Madrid'de virüsten 86 kişi yaşamını yitirdi.

Yunanistan'daki vaka sayısı ise 192'ye, 2 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından bu ülkedeki ölüm vakası 3'e yükseldi.

İsveç'te COVID-19 tespit edilenlerin sayısı 820'ye ulaşırken, 2 kişi hayatını kaybetti.

Avusturya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede yeni tip koronavirüs bulaşan kişi sayısı 602'ye yükselirken, bu rakam Çekya'da 150, Polonya'da 84, Slovakya'da 32 ve Macaristan'da ise 25 oldu.

İsviçre'de pozitif vaka sayısı 1359'a, ölenlerin sayısı 11'e ulaştı.

Vaka sayıları, Balkan ülkelerinden Sırbistan'da 41'e, Hırvatistan'da 37'ye ve Bosna Hersek'te 18'e çıktı.

İRAN’DAN 97 KİŞİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ: TOPLAMDA 611 ÖLÜ

İran'da koronavirüs salgını nedeniyle 97 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başladığı günden beri ülkede ölenlerin sayısı 611'e yükseldi.

SALGININ ÇIKIŞ YERİ ÇİN'DE SON DURUM

Çin’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 189’a çıktı.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, COVID-19 nedeniyle ülkede son 24 saatte 13 kişi hayatını kaybetti, 11 yeni vaka tespit edildi.

Ülkede salgın nedeniyle yaşanan toplam can kaybı 3 bin 193’e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı 3 bin 610’unun durumu ciddi olmak üzere 80 bin 824’e yükseldi.

Şüpheli vaka sayısı 115, müşahade altındaki kişi sayısı 10 bin 879’a gerilerken, bugüne kadar iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 65 bin 541’e çıktı.

Diğer yandan Çin’e gelen yabancı ülke vatandaşlarında tespit edilen Kovid-19 vakası 7 artarak, 95’e yükseldi. Çin ana karası dışında Hong Kong’da ise vaka sayısı 137’ye çıktı.