Fransa'da polisler tarafından öldürülen kurye tekrar gündemde: 'Boğuluyorum'

Fransa'da polisler tarafından öldürülen kurye tekrar gündemde: 'Boğuluyorum'

Fransa'da ocak ayında gözaltındayken polisin boynuna bastırması sonucu hayatını kaybeden 42 yaşındaki Cedric Chouviat'ın ölümü yeniden gündemde.

Fransa basını, ocak ayında gözaltındayken polisin boynuna bastırması sonucu hayatını kaybeden 42 yaşındaki Cedric Chouviat'ın ölümünü yeniden gündeme getirdi. ABD'de George Floyd'un polis tarafından boynuna bastırılırken söylediği "Nefes alamıyorum" cümlesi gibi Chouviat'ın da yedi kere "Boğuluyorum" dediği ortaya çıktı. 

Le Monde'de yer alan habere göre, 42 yaşında kurye olarak çalışan Cedric Chouviat, 5 Ocak'ta polis tarafından boynuna bastırılmasından 2 gün sonra hayatını kaybetti. Chouviat'ın hayatını kaybetmeden önce polise 7 defa "Boğuluyorum" dediği ortaya çıktı. 

Chouviat'ın hayatını kaybetmesinden sonra ocak ayında ailesiyle görüşen Fransa İçişleri Bakanı Chrisopthe Castaner, ölüme ilişkin 'meşru soru işaretleri' olduğunu söyledi. Ancak olayla bağlantılı olduğu bilinen dört polis memuru hakkında geçen haftaya kadar bir işlem başlatılmadı.

POLİS ŞİDDETİYLE YAŞAMINI YİTİRENLER GÜNDEMDE

Polislerin gözaltı sırasında kullandığı yöntemler mercek altına alınırken Fransa'da da daha önce polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden vatandaşlar gündeme geldi. 

Le Monde gazetesi ve Mediapart internet sitesi, Ocak ayında ölen Chouviat'ın dosyasına ilişkin ayrıntıları ortaya çıkardı. Raporlarda yer alan görüntülerde Chouviat'ın gözaltında olduğu süre boyunca 7 defa polislere "Boğuluyorum" dediği görüldü.