Fransa'da hedef emeklilik yaşını yükseltmek

Fransa'da hedef emeklilik yaşını yükseltmek

Fransa'da emeklilik yaşı 64'e yükseltilmek isteniyor.

Emeklilik yasasına ilişkin tartışmaların devam ettiği Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının 2030 yılında 64'e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yasaya göre 2027 yılında emekli olmak için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Fransa'da tartışmalara neden olan ve emeklilik yaşının yükseltilmesini hedefleye yasaya ilişkin Başbakan Elisabeth Borne açıklamalarda bulundu. "Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransızlar arasında soru işaretleri ve korkular uyandırdığının farkındayım" diyen Borne, emeklilik yasasını "reform" diye nitelendirdi ve hükümetin gerekli olduğuna yönelik halkı ikna etmeye çalışacağını belirtti.

"Bugün emeklilik sistemimizi dengeleyecek bir proje sunuyoruz, adil bir proje" iddiasında bulunan Borne, "Gerçeklerle yüzleşmeli ve sosyal modelimizi korumak için çözümler bulmalıyız" dedi. Borne, Avrupa'daki komşularının da son yıllarda emeklilik yaşını yükselttiklerini hatırlattı.

EMEKLİLİK İÇİN 43 YIL ÇALIŞMAK GEREKECEK

Emekliliğe ilişkin değişiklikler öneren yasaya göre Fransa'da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

SENDİKALARIN GÜNDEMİ GREV

Fransa'nın önde gelen sendikalarının başkanları, söz konusu yasaya protestolar ve grevlerle karşılık verilmesini görüşmek üzere bir araya gelecek. Odaxa araştırma şirketi tarafından yapılan bir ankete göre her 5 Fransa vatandaşından 4'ü söz konusu yasaya karşı çıkıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2017'den beri gündeminde olan yasanın, yürürlüğe girmesi için parlamentodan geçmesi gerekiyor. (İHA)