Fransa: Türkiye'ye yaptırımlar gelecek hafta görüşülecek

Fransa: Türkiye'ye yaptırımlar gelecek hafta görüşülecek

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin, gelecek hafta yapılacak AB Zirvesi’nde, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların görüşüleceğini söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı askeri harekat sonrası Avrupa ülkelerinden operasyona son verme çağrısı gelirken, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlar da gündeme gelmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin, gelecek hafta yapılacak AB Zirvesi’nde Türkiye’ye uygulanabilecek olası yaptırımların görüşüleceğini açıkladı. Bakan, "Yaptırımlar gelecek hafta Avrupa Konseyi'nde tartışılacak. Açıkça görülüyor ki, masada. Siviller, Suriyeli güçler ve bölgenin istikrarı için sarsıcı olan bir durumla karşı karşıya kaldığımızda aciz davranmayacağız" dedi.

Operasyonun başlamasının ardından Finlandiya, Türkiye'ye askeri ihracatı askıya almış, onu Norveç takip etmişti. İsveç de bu yaptırımın AB çapında uygulanması önerisinde bulunmuştu.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

KOALİSYONA ÇAĞRI

Öte yandan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği harekâı sürerken Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun acilen toplanması gerektiğini açıkladı. France 2 televizyonuna konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, "Uluslararası koalisyon toplanmalı, çünkü yeni koşullar ortaya çıktı ve bu yüzden IŞİD’e karşı mücadele yeniden başlayabilir" dedi.

Toplantının 'acilen' yapılması gerektiğini kaydeden Drian, "Bundan böyle ne yapabileceğimizi, Türkiye’nin neler yapmak istediğini ve militanların hapiste bulunduğu yerlerin güvenliğini nasıl sağlayabileceğimizi söylememiz gerekiyor. Tüm bu konular değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'A CEVAP

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada Avrupa Birliği'ne seslenerek, "Kapıları açarız" sözlerini değerlendirmesi istenen Le Drian, "Bunu yaptığı ilk defa değil" dedi ve "Avrupa Birliği şantajla çalışmaz" ifadelerini kullandı.