Fransa Genelkurmay Başkanı, muhtıra yazan askerleri istifaya çağırdı

Fransa Genelkurmay Başkanı, muhtıra yazan askerleri istifaya çağırdı

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetine iç savaş uyarısında bulunan askerlere, ordudan istifa etmeleri çağrısında bulundu.

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, aşırı sağcı Valeurs Actuelles'te dergisinde her rütbeden askerler tarafından yayınlanan "İç savaş çıkacak" bildirisinin ardından, ordudaki tüm askerlere mektup gönderdi.

Lecointre mektubunda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere uyarılarda bulunana muhtıracı askerleri istifa etmeye çağırdı.

Metne imza atan askerlerin görüşlerini özgürce savunabilmesi için üniformalarını bırakmasının en mantıklı şey olacağını belirten Lecointre, her askerin uymak zorunda olduğu ihtiyat yükümlülüğünün son haftalarda büyük ölçüde ihlal edildiğini kaydetti.

Lecointre, mektuba imza atanların kişisel fikirlerini savunma adına orduyu, müdahale yetisi ve misyonu olmayan siyasi tartışmaların içine çektiğini ifade etti.

Askerleri sağduyu sergilemeye davet eden Genelkurmay Başkanı Lecointre, "Her asker istediğini düşünmekte özgürdür ancak vatandaş ve asker olarak sorumluluklarını açık bir biçimde ayırmak da askerin kendi yükümlülüğüdür" ifadesini kullandı.