Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Büyük Sahra IŞİD lideri öldürüldü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Büyük Sahra IŞİD lideri öldürüldü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Büyük Sahra'daki IŞİD lideri Adnan Ebu Velid el-Sahrawi'nin Fransa kuvvetlerince öldürüldüğünü duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri askerlerine ve yabancı yardım görevlilerine yönelik ölümcül saldırılar düzenlemekten aranan Büyük Sahra'daki IŞİD lideri, Fransa askerlerinin düzenlediği operasyonda öldürüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Adnan Ebu Velid el-Sahrawi'nin "Fransız güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini" söyledi.

Macron, operasyonun yerini veya ayrıntılarını vermeden, "Bu, Sahel'deki terörist gruplarla mücadelemizde bir başka büyük başarı" dedi.

Cihatçı lider, 2020'de Fransalı yardım çalışanlarının öldürülmesinin arkasındaydı ve ayrıca 2017'de Nijer'deki ABD birliklerine yönelik ölümcül bir saldırı nedeniyle ABD tarafından aranıyordu.

Mali, Nijer ve Burkina Faso bölgesindeki cihatçı saldırıların çoğundan Büyük Sahra'daki İslam Devleti sorumlu tutuluyor.

5 MİLYON ÖDÜL KONULMUŞTU

Bianet’in haberine göre; ABD, 4 Ekim 2017'de Nijer'de dört ABD Özel Kuvvetleri ve dört Nijer askerini öldüren bir saldırıda aranan Sahrawi'nin nerede olduğu hakkında bilgi verene 5 milyon dolar ödül vermişti.

Sahrawi, 9 Ağustos 2020'de Nijer'de, ISGS başkanı, altı Fransız yardım görevlisinin ve Nijer rehberlerinin ve sürücülerinin öldürülmesini bizzat emretti.

MALİLİ BİR GRUBU YÖNETİYORDU

Sahrawi daha önce İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQIM) bir üyesiydi ve aynı zamanda 2012'de Cezayir'deki İspanyol yardım görevlilerini ve Mali'de bir grup Cezayirli diplomatı kaçırmaktan sorumlu Malili İslamcı bir grup olan Mujao'nun ortak liderliğini yapıyordu.

Mali'nin kuzeyi 2013'te Fransa'nın askeri müdahalesiyle şehirlerden atılana kadar bir yıl için cihatçıların kontrolündeydi.

Ancak en az 20 etnik gruba ev sahipliği yapan yoksul ve karayla çevrili bir ülke olan Mali, cihatçı saldırılara ve genellikle komşu ülkelere yayılan toplumlararası şiddetle savaşmaya devam ediyor.