Ford Otosan'da iş durdurma: Dolardaki yükseliş mi sebep oldu?

Ford Otosan'da iş durdurma: Dolardaki yükseliş mi sebep oldu?

Ford Otosan Sanayi'deki iş durdurma kararını işçiler kaygıyla karşıladı. Doların yükselişinin sebep olabileceğini söyleyen işçiler sendikanın sessizliğine karşı da öfkeli.

Ford Otosan Yeniköy fabrikasında temmuz ayı içinde 3 gün kaynak, boyahane ve montaj bölümlerinde üretim yapılmayacağı belirtildi. Duruşun gerekçesinin yurt dışından ithal edilen şanzıman eksikliği olduğu ifade edildi. Bu duruma dolar kurundaki yükselişin neden olduğu yorumları yapılırken, işçiler yaşananları endişeyle takip ediyor.

“İŞÇİLER BİRLİK OLMALI”

Evrensel’den Arzu Erkan’a konuşan işçiler “Daralma diye diye yine küçülen bizim ekmeğimiz olur. Bu sefer böyle olmamalı. Herkes birlik olmalı” çağrısı yaptı. Yeniköy fabrikasında üretilen Courier marka ticari aracın bu markanın dünyadaki tek üretim merkezi olduğunu belirten işçiler, o nedenle 3 günlük duruşun kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu ve önümüzdeki aylarda da bu türden duruşların yaşanabileceği kaygısını artırdığını dile getiriyorlar.

Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada sendikacıların konuyla ilgili sessizliğine tepki gösteren işçiler “Bu konuda sendikadan da bir açıklama yapılmış değil. Böyle durumlarda sendikacıları ara ki bulasın” şeklinde konuştu.

Üretim yapılmayacağını telefonlarına gelen kısa mesajla öğrendiklerini kaydeden bir işçi ise “Bize söylenilen şanzıman eksikliği nedeniyle bu günlerde üretim yapılmayacağı. Ücretlerimizden kesinti mi yapılacak, yoksa borçlandırılacak mıyız henüz bilmiyoruz.”  dedi.

“DOLARDAKİ YÜKSELLİŞ Mİ ETKİLİ OLDU?”

 Ekonomideki kötü gidişatın zaten kendilerini kaygılandırdığını ifade eden işçi “Şimdi deniyor ki şanzıman eksikliği nedeniyle duruş var. Yurt dışından geliyor bu malzeme. Acaba dolardaki yükseliş mi buna neden oldu? İnsan düşünmeden edemiyor. 2009 yılında yaşananlar eski işçilerin hâlâ hafızalarında. O zaman da böyle başladı. Ayda 4 gün çalıştık, 3 gün izin. Maaşımızın yüzde 26’sı kesildi. Hepimiz perişan olduk. Evini geçindirmek için pazarda limon satan da vardı, inşaatta yevmiyeye giden de” dedi.