Fiyatlar uçarken enflasyon nasıl düştü?

Fiyatlar uçarken enflasyon nasıl düştü?

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,99, yıllık 9,26 oldu.

Özgür Yılmaz - @ozgurr_yilmaz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); eylül enflasyon rakamlarını açıkladı. 

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,99, yıllık 9,26 oldu.

Ancak özellikle sosyal medyada, her gün yeni zamlar gelirken enflasyonun nasıl tek haneye düştüğü merak konusu haline geldi.

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez'e "Her gün yeni zamlar gelirken, enflasyon nasıl tek haneye düşebilir?" sorusunu yönelttik. 

Sönmez soruyu şu şekilde yanıtladı:

"Şunu unutmamak lazım: Enflasyon 430 küsür mal ve hizmetin fiyatının takibiyle oluşturuluyor. Bu hem aylık, hem de yıllık olarak takip ediliyor. Aylık olarak baktığınızde bir düşüş yok, yine yüzde 1 artmış. Fakat geçen eylül ve bu eylül karşılaştırıldığında tek haneye inmiş görünüyor. Bunun nedeni de aritmetik. Geçen eylül enflasyon yüzde 6'ya yakın artmıştı. Dolayısıyla kıyaslama, geçen eylülle yapıldığında yüzde 9.5'u bulmuş anlamını taşıyor. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Ancak tüketicinin tepkisi doğrudur. Tüketicinin bu kadar hissetmesinin nedeni, gelirlerin enflasyon kadar artmaması. Gelirler artmadığı için insanlar bunu daha çok hissediyor. Mesele burada gelirlerin düşük kalması. Ücretin, maaşın artışı bu fiyat artışlarını karşılayamıyor. Ayrıca enflasyonun önemli bir kısmını oluşturan, alt orta sınıfların kullandığı, başta gıda olmak üzere temel malların fiyatlar ortalamadan daha çok arttı. Elektrikteki artış yüzde 30'a yaklaşıyor. Bazı malların fiyatları daha yavaş arttığı için bu arada kaynayıp gidiyor. Önemli olan alt orta sınıfların yaşadığı enflasyon. Onların yaşadığı enflasyon ortalama enflasyonun üstünde, gelirleri de artmadığı için haklı olarak yoksullaştıklarını öne sürüyorlar."