Fitch uyardı: Koronavirüs salgını ülkelerin mali durumlarını zayıflatacak

Fitch uyardı: Koronavirüs salgını ülkelerin mali durumlarını zayıflatacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada " Koronavirüs salgını ülkelerin mali durumlarını zayıflatacak" denildi.

Fitch Ratings, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada salgına bağlı olarak uygulanan politikaların ekonomik etkilerinin, bu yıl ortalamadan daha fazla kredi notu aksiyonu alınmasına neden olabileceği ifade edilirken, salgınının ülkelerin mali durumlarını zayıflatacağına dikkat çekildi.

Fitch'in gayrisafi yurt içi hasılaya göre mali dengeleri, hükümetlerin borç stoklarını, faiz ödemelerini ve döviz cinsinden devlet borçlarını göz önünde bulundurarak kamu maliyesini ölçtüğü ifade edilen açıklamada, mevcut durumda kuruluşun mali girişimleri kredi temelleri üzerindeki orta vadeli etkileri açısından değerlendirmeyi sürdüreceği belirtildi.

Açıklamada, kuruluşun geçici olması amaçlanan koronavirüs salgınına karşı alınan önlemleri değerlendirirken aynı analitik çerçeveyi uygulayacağı kaydedilerek gelişmekte olan ülkelerde mali koşulların genellikle emtia fiyatları, döviz kurları ve küresel fonlama koşulları gibi değişimlere maruz kaldığı ifade edildi.

Söz konusu faktörlerin kuruluşun değerlendirme sürecinin bir parçası olacağı belirtilen açıklamada, bu faktörlerin gelişmekte olan ülkelerin kamu maliyesini hem gelir hem de harcamalar anlamında daha oynak hale getirdiği ve gelecek dönemde bu oynaklığın beklendiği kaydedildi.

DAHA FAZLA