Fitch: Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde ekonomik faktörler birincil olarak dikkate alınmıyor

Fitch: Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde ekonomik faktörler birincil olarak dikkate alınmıyor

"Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde siyasi unsurların rol oynadığını göz ardı etmek zor¨ yorumunu yapan Fitch Ratings direktörlerinden Erich Arispe, ¨Yıl sonu için yüzde 17.2 olarak öngördüğümüz enflasyon tahminimiz üzerinde riskler yukarı yönlü¨ dedi.

Fitch Ratings'in Türkiye'den de sorumlu kıdemli direktörlerinden Erich Arispe, Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürmesini değerlendirdi. Arispe, "Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde siyasi unsurların rol oynadığını göz ardı etmek zor. Ekonomik faktörler birincil olarak dikkate alınmıyor" dedi.

TCMB'nin perşembe günü politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirme kararı almasının ardından Türk lirasının en düşük seviyelerde rekor kırdığını belirten Reuters'ın haberinde ifadelerine yer verilen Arispe, "Bizim açımızdan şu anda odak noktası, bu yanlış adımların, bu erken gevşemenin, ekonomi için, özellikle bankalar ve şirketler için dış finansmanın azalmasına ne ölçüde dönüşebileceğini görmek" ifadelerini kullandı.

"Şayet bu olursa, rezervler üzerinde uzun süreli uluslararası baskı göreceğimiz bir döneme yol açabilir" diyen Arispe'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

¨Türkiye'nin erken faiz indirimleri, belirsizliği artıran yanlış politika adımlarıdır.

Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde siyasi unsurların rol oynadığını göz ardı etmek zor. Ekonomik faktörler birincil olarak dikkate alınmıyor.

Ödemeler dengesi kaynaklı belirgin baskı oluşması halinde ortodoks (politikalara) faiz artışına yeniden dönüş olabilir.

TCMB'nin TL'yi savunmaya ihtiyaç duyarsa buna ilişkin çok sınırlı bir alanı var.

Yıl sonu için yüzde 17.2 olarak öngördüğümüz enflasyon tahminimiz üzerinde riskler yukarı yönlü.¨

DAHA FAZLA