Fıstık fidesi fiyatı altıya katlandı

Fıstık fidesi fiyatı altıya katlandı

Ekonomik kriz sonucu fıstık fidesi fiyatı altıya, saksısı ise dörde katlandı.

Şanlıurfa merkez Eyyubiye ilçesi Akçakale yolu üzerindeki fidancılar, çiftçinin alım gücünün düşmesinden etkileniyor.

Fidancılardan 24 yaşındaki Hasan Demirli, “Hem çiftçi hem de biz perişan durumdayız. Artık isyan ediyoruz” diyerek, yaşadıkları sıkıntıları Mezopotamya Ajansı'na anlattı.

5 LİRAYA SATILAN ÜRÜN 20 LİRAYA SATILMAYA BAŞLADI

Hasan Demirli, son iki yıldır yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirerek, “Keşke bu mesleği yapmasaydım” dedi. Son iki yıl arasında çok büyük bir farkın olduğunu söyleyen Demirli, “Önceden 5 liraya sattığımız ürünleri şimdilerde 15-20 liraya satıyoruz. Bu sene meyve fidanlarının hepsi elimizde kaldı. Bunları alacak çiftçinin durumu yok. Geçen yıl 1 liraya sattığımız fıstık fidanı, bu yıl 6 lira olmuş. 1 liraya aldığımız saksı, bu yıl 4 lira olmuş. Artan fiyatlardan dolayı getirdiğimiz mal elimizde kaldı, satılmıyor. Çiftçide de para yok. Çiftçinin arkasında kimse durmuyor. Çiftçi perişan. Hem çiftçi hem de biz mağdur durumdayız” diye konuştu.

40 BİN LİRA ZARAR

Bu yıl yaklaşık 40 bin liralık zarar oluştuğunu belirten Demirli, “Geçen yıl cebimizde bir harçlık kalırdı. Ama bu yıl her şey zararına gidiyor. Geçen seneye göre 40 bin lira zarara girdik. Geçen sene zarar 20 bin idi, bu yıl 40 bin oldu. Ne alırsak üç katı zam gelmiş. Saksı, toprak, ilaç, plastik hepsi dolar üzerinden alındığı için çok pahalı oldu. Her şeye zam geldi. Yani bu ekonomik krizden dolayı çok yıprandık” dedi.

İşlerinin düzelmesi ihtimaliyle işyerlerinin bulunduğu yerden başka bir alana taşınması kararının belediye tarafından kendilerine iletildiğini, ancak seçim bitince vaadin kalktığını söyleyen Demirli, “Hiçbir şey yapmadılar. Yani her şey seçime kadardı. İşyerlerimizi başka bir yere taşınmasını istedik. Belediye taşınma ve yerleşme konusunda yardım edeceklerini, yüzde 70’ini karşılayacaklarını söylediler. Ama verdikleri sözü tutmadılar. Bırakın yüzde 70’ini yüzde 1’ini bile karşılamadılar. Verdikleri sözler seçim gününe kadardı. Şu an isyan ediyoruz. Keşke bu mesleği yapmasaydık. Bu meslekte olduğumuz için pişmanız” diye konuştu.

DAHA FAZLA