Fırtınanın vurduğu Ayvalık'ta denizcilerden birlik çağrısı: 'İnanıyoruz, inat edenler kazanacak'

Fırtınanın vurduğu Ayvalık'ta denizcilerden birlik çağrısı: 'İnanıyoruz, inat edenler kazanacak'

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 21 Mayıs’ta kopan fırtınada kıyıya bağlı büyük gezi tekneleri ile birçok balıkçı teknesi parçalanarak batmıştı. İlçedeki bazı binaların çatıları uçmuştu, birçok evin pencere camları kırılmıştı. Felaketten en büyük hasarı alan denizcilerin de aralarında olduğu yaklaşık 250 kişi bugün Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yaptı.

İleri Haber

Ayvalık’ta geçen hafta kopan fırtınada büyük zarara uğrayan denizciler, bugün bir eylem yaparak zararlarının karşılanmasını ve güvenli bir liman inşa edilmesini talep etti. Yapılan açıklamada, “Deniz insanları sabırlı, inatçı ve cesurdur. Biz bu taleplerimizde haklıyız, mücadele edeceğiz, mücadelede inat edeceğiz. İnanıyoruz, inat edenler kazanacak. Yeter ki birlik olalım, gerisi gelecek” denildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 21 Mayıs’ta kopan fırtınada kıyıya bağlı büyük gezi tekneleri ile birçok balıkçı teknesi parçalanarak batmıştı. İlçedeki bazı binaların çatıları uçmuştu, birçok evin pencere camları kırılmıştı. Felaketten en büyük hasarı alan denzicilerin de aralarında olduğu yaklaşık 250 kişi bugün Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yaptı.

Buradaki açıklamada, fırtınanın bu boyutta bir hasara sebep olmasının teknelerin barınabileceği bir liman olmamasından kaynaklandığı vurgulandı.

AYVALIK LİMANI KOÇ’UN DEĞİL, BİZİMDİR’

Ayvalık’ta hiç zarar görmeyen teknelerin de olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Peki ama nerede? Zamanında bir şekilde Koç’a verilen marinada. Bu marinanın Ayvalık halkına hiç bir faydası yoktur. Hizmetinden akaryakıtına marketinden dinlentisine kadar burada ekonomik bir ağ kurmuşlar. Koç’un bu paraya çok mu ihtiyacı var? Var ise ve Ayvalık’a da bir marina gerekiyorsa siyasilere bizden çok daha yakın olan bu arkadaşlar, bu işi çok hızlı bir şekilde planlayabilirler. Ayvalık limanı bizimdir hakkımızdır. Ayvalıklı denizcilere geri verilmelidir. Bu da yetmez, buranın rüzgarlarını biz biliyoruz, deneyimli balıkçıların görüşleri alınarak en az bir yeni barınak daha yapılmalıdır.

Güvenli bir yere ihtiyacımız var, sadece rüzgarlardan korunmak için değil, teknelerimizi çalan insan kaçakçılarından da korunmak için… Biz bu zorlukları yaşarken Cunda’da dar kapasitesi ile balıkçı arkadaşlara hizmet veren barınağın büyük bir kısmı sahil güvenlik komutanlığına tahsis edilmek isteniyor.

‘SİYASİLER VAAT VERİYOR AMA ORTADA PROJE YOK’

Her seçim döneminde siyasiler gelerek,  bir sürü vaatte bulunulduğu belirtilen açıklamada, barınak sözünün hep verildiğini ancak hâlâ ortada bir proje olmadığı hatırlatıldı.

‘DENİZCİLERİN BİRLİĞİNİ KURALIM’

Bir denizci birliği kurularak mücadeleye devam edilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, talepler de sıralandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Vaatlerin hepsi palavra. Biz artık bu palavralara inanmıyoruz. Büyükşehir halkın hiç bir görüşünü almadan kent dokusuna hiç uymayan ucube bir köprü için milyonlarca liralık ihale açtı. Döşeme yolun suyu mu çıkmıştı? Bu kaynak pekala halkın ihtiyaçlarına aktarılabilirdi.

O yüzden, bugünden tezi yok bir denizci birliği kuracağız ve bu birliği mücadelemizle yaşatacağız.

Taleplerimizin takipçisi olacağız. İki tane talebimiz var:

1- Acilen teknelerimizi güvenle bağlayabileceğimiz bir liman istiyoruz.

2- Geçen haftaki afette tekneleri parçalanan, zarar gören bütün arkadaşlarımızın, balıkçı, ticari ya da amatör ruhsatlı ayrımı yapılmaksızın bütün zararları karşılanmalıdır.

Bu taleplerimize sahip çıkmayan, samimi bir biçimde destek olmayan siyasiler bir daha gözümüze görünmesin.

‘DENİZ İNSANLARI İNATÇIDIR’

Deniz insanları sabırlı, inatçı ve cesurdur. Biz bu taleplerimizde haklıyız, mücadele edeceğiz, mücadelede inat edeceğiz. İnanıyoruz, inat edenler kazanacak. Yeter ki birlik olalım, gerisi gelecek.

KAYMAKAMLIK SÖZ VERDİ

Eylemin ardından Ayvalık Kaymakamlığı’na bir yürüyüş yapıldı. Burada zararın giderilmesi için Kaymakamlığa dilekçe verildi. Kaymakamlığın ise zararın bir kısmını karşılayacağı sözünü verdiği öğrenildi.

DAHA FAZLA