Fincancı, sağlıkçıların koşullarına dikkat çekti

Fincancı, sağlıkçıların koşullarına dikkat çekti

TTB Başkanı, Adıyaman'da incelemelerde bulundu.

Adıyaman'da incelemelerde bulunan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kent genelinde yalnızca 37 ASM'nin çalıştığını söyledi. Fincancı, depremzede sağlık çalışanlarının da çalıştırılmaya zorlandığını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı kentlerden Adıyaman'da incelemelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, izlenimlerini paylaştı ve yaşanan sorunlara dikkat çekti. Kentte ilk olarak Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret ettiğini ve hastanenin faal olduğunu belirten Fincancı, "Adıyaman’da depremde Kadın Doğum Hastanesi zarar gördüğü için gebelere ilişkin tıbbı destek sorunu yaşanmış ve şimdi kısmı olarak giderilmiş. Fakat birinci basamak sağlık hizmetinde ciddi sorunlar var" dedi.

'37 ASM ÇALIŞIYOR'

Mezopotamya Ajansı'ndan Ömer Akın'ın haberine göre Fincancı, kent genelinde 213 Aile Sağlık Merkezi (ASM) bulunduğunu ancak yalnızca 37'sinin çalıştığı bilgisini paylaştı. Fincancı, depremler sonrasında 20 ASM'nin çalıştığını, sayının daha sonra arttığını belirtti.

"ASM’ler özelleştirilmiş bir sağlık hizmetidir" diyen Fincancı, "Onun için kendileri de kendilerinin yarattığı yerlerde sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor ama bunlar da güvenli yerler değilmiş. Deprem bunu bize gösterdi. Hepsi enkaz altında kaldı. Oysa sağlam ve güvenli binalarda bu hizmetin sunulması gerekiyordu. Sağlık hizmetleri açısından bu sağlık kurumlarının ayakta durması lazımdı" ifadelerini kullandı.

TABİP ODALARI BÖLGEDE

Sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle tabip odalarının sorumluluk alarak bölgeye gelip sağlık hizmeti sunmaya çalıştığını aktaran Fincancı; Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Adıyaman tabip odalarının bu süreçte dönüşümlü olarak yoğun bir şekilde çalıştığını kaydetti.

'DEPREMZEDE SAĞLIKÇILAR ÇALIŞTIRILMAYA ZORLANIYORLAR'

Depremzede sağlık emekçilerinin çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Fincancı, bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı bilgilendirdiklerini ve gerekli uyarılarda bulunduklarını ifade etti. Bu uyarılarına çok geç cevap verildiğini ve olumlu yanıt aldıklarını dile getiren Fincancı, "Ancak Adıyaman’ın kendine özgü başka bir sorunu var. Buraya diğer illerden atanan valiler ve buranın üst düzey kamu yönetimi, depremzede hekimleri ve sağlık çalışanlarını çalışmaya zorluyor. Biz defalarca uyarılarda bulunduk fakat hala bu zorlama devam ediyor. Hatta 160 saate varan nöbetler yaptırılıyor. Böyle inanılmaz nöbet saatine zorlama var. İnsanların kendi evleri yok. Barınacak alanları yok. Yakınlarını kaybetmiş durumdalar. Bunları düzene sokma olanakları yok. Yitirmedikleri yakınlarını güvenli bir yerde konaklatma olanakları yok. Ama buna rağmen çalıştırılmaya zorlanıyorlar" diye konuştu.  

'UMKE NEDEN ORTADA YOKTU?'

Depreme karşı devletin hazırlıklı olmadığının altını çizen Fincancı, "3 gün boyunca hiç arama kurtarma yapılmadığı belirtildi. Teorik olarak Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) diye bir birim var. UMKE ortada yoktu. Neden yoktu? Zaten insanlar dişleriyle, tırnaklarıyla kendi yakınlarını kazıp çıkarmaya çalıştılar. Ama bir sağlık görevlisi olmadığı için insanlar sağ çıktığında bile onun ne tür bir sağlık sorunu olduğu tespit edebilme olanağı olmadı. Alanlarda dile getirilen en büyük yakınmalardan biri buydu" dedi.

'DEPREM BÖLGELERİNDE AYRIMCILIK OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK'

Depremin yaşandığı bölgelerde en dikkat çeken bir diğer hususun ise sağlık hizmetinde yaşanan ayrımcılık olduğuna dikkat çeken TTB Başkanı Fincancı, "Bu arada deprem bölgelerinde bir ayrımcılık olduğunu gözlemledik. Kamu otoritesi, siyaseten kendisine yakın olan birimlerde hastane ayakta olsa bile sağlık hizmeti sunumunu yapabilecek birtakım çadırlar, sağlık birimleri oluşturmuş. Hatay ilçelerinin bir kısmı, İskenderun, Samandağ, Antakya gibi çok dilli ve kültürlü olan alanlarda böyle bir hizmet sunumunun olmadığını gördük. Ancak buralarda kolluk görevlilerinin yeterli olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.