Finans kuruluşlarının kara para aklama operasyonlarındaki rolü ifşa oldu

Finans kuruluşlarının kara para aklama operasyonlarındaki rolü ifşa oldu

ABD Mali Suçları Araştırma Ağı'nın yürüttüğü soruşturmada Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan gibi dev finans kuruluşlarının uluslararası şüpheli fonlardaki rollerine ilişkin gizli belgeler basına sızdırıldı. Belgelerde Türkiye'ye dair ayrıntılar da dikkat çekti.

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı çalışan Mali Suçları Araştırma Ağı’nın (FinCEN) kara para aklama operasyonuna ilişkin yürüttüğü soruşturmayla ilgili basına sızan belgeler, 2 trilyon doları bulan şüpheli fonlarla ilgili dev finans kuruluşlarının rolü olduğunu gösteriyor. 

Uluslararası  Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından incelenen ve bugün haberleştirilen dosya, 2000-2017 yılları arasında bankaların ABD’li yetkililere gönderdikleri gizli belgelerden oluşuyor. BBC’nin derlediği habere göre, belgelerde büyük finans kuruluşları ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

- HSBC, ABD’li yetkililerin de aralarında olduğu dolandırıcıların yüz milyonlarca dolarlık çalıntı parayı finansal sisteme sokmasına göz yumdu. 

- JP Morgan, bir şirketin, Londra'da, daha sonra FBI tarafından en çok aranan 10 kişi arasında bulunduğu anlaşılan bir kişiye ait bir hesap üzerinden 1 milyar dolardan fazla para transferi yapmasına izin verdi. 

- Barclay’s, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bir ismin, Rusya’ya uygulanan yaptırımları aşmasına göz yumdu. 

- Deutsche Bank, Batılı ülkeler tarafından terörist olarak tanımlanan şahıslar ile suç örgütlerinin kara para aklamasına aracılık etti. 

FinCEN belgelerinde İran’a karşı uygulanan yaptırımların aşılmasında Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası’nın da aracılık ettiği belirtildi. 

Deutsche Welle Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre, FinCEN'e sunulan raporlarda, Türkiye'deki banka hesaplarının gönderen ya da alıcı olarak geçtiği 538 işlem “şüpheli” olarak nitelendirildi.

Türkiye’deki hesaplardan gelen “şüpheli fon”ların miktarı toplamda 70 milyon doları aşarken, Türkiye'den yurtdışına yapılan “şüpheli havale” miktarının ise 71 milyon dolar olduğu belirtildi. 

Şüpheli olarak belirtilen işlemler arasında Reza Sarrab’la ilgili süregiden soruşturmada ismi geçen Nadir Döviz ve Nadir Gold LLC de bulunuyor.