Filyasyon ekibi, koronavirüs testi pozitif olan kişiyi halayda bulmuş
Ankara'da filyasyon ekibinin PCR testi pozitif çıkan kişiyi, tedavisini planlamak için evine gittiğinde sokak düğününde halay çekerken bulduğu ortaya çıktı.
26-12-2020 13:18

Başkent'te salgın ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin koronavirüsün izini sürerken yaşadıkları ilginç olaylar şaşırttı. Altındağ İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki filyasyon ekibinin, PCR testi pozitif olan kişiye müdahale içine evine gittiğinde sokak düğünü ile karşılaştığı ve söz konusu kişinin de halay başında olduğu belirlendi.
Filyasyon ekibinde yer alan diş hekimi Emre Yoldaş, şahit oldukları bu durumu anlatarak, "Yazın düğünlerimiz oldu, kına gecelerimiz oldu. Kapalı ortamlar yasaklandı; ama vatandaşlarımız sokak düğünlerinde yer aldı. Biz de filyasyona gittiğimiz kişiyi ararken bir baktık sokak düğünü var. Adres ararken, 'kime geldiniz, kimi arıyorsunuz' tarzında sorular ile muhatap olduk. Mümkün olduğu kadar kişinin kimliğini hasta mahremiyeti açısından koruyoruz; ama ulaşamadığımız durumda komşusundan, yakınından bilgi alıyoruz. O sırada komşusundan birine denk geldik. 'Falanca kişi şurada halay başı, halay çekiyor' dedi. Tabi şaşırdık biz. Hemen uygun bir şekilde müdahale ettik duruma" dedi.
'TEMASLI AMCA CAMİDEN GELİYORDU'
Yoldaş, yine kendilerini telefonla arayan ve temaslı olduğunu, kendisini iyi hissetmediğini, kötü olduğunu söyleyen kişinin evine gittiklerinde kimseyi bulamadıklarını anlatarak, "Amcamızın evine gittik, zilini çaldığımızda kimseyi bulamadık. Apartmandan ayrılırken bir amca geldi, bize doğru. 'Kime geldiğiniz?' diye sorarken bizim aradığımız kişi kendisiymiş. Amca o sırada seccadesini alarak vakit namazına gitmiş. Böyle vakalar da söz konusu oluyor. Bu dönemde böyle şeylerden kaçınmalıyız" ifadelerini kullandı.
'FİŞLEME GİBİ DÜŞÜNENLER VAR'
Yoldaş, vatandaşların farklı yaklaşımları olduğuna dikkat çekerek, "Bizi çok iyi niyetli karşılayan vatandaşlarımız var. 'İyi ki geldiniz, sizin varlığınız bize yetiyor, bize güç veriyorsunuz' diyerek bizi onore eden vatandaşlar var. Ama bazen hem vakit olarak erken gitmemiz hem de toplumda 'el alem ne der' kaygısı, hastalığı normal bir virüs gibi görmeyen, daha kalıcı, topluma zarar veren bir etiket olarak gören vatandaşlarımız var, 'fişleme' gibi düşünen vatandaşlar var. 'Apartmana geldiniz; ama konu-komşu duyarsa ne der', 'biz bir daha el alemin yüzüne bakamayız' yaklaşımında olan vatandaşlar var. Bazen vakalar sistemimize düşüyor, bu vakalar daha aranmadan evlerine gittiğimiz durumlar da oluyor. Kişi kapıyı açtıktan sonra, 'kimse aramadı, ben pozitif olduğumu ilk defa sizden öğreniyorum' gibi yaklaşımlar oluyor" diye konuştu.
İLGİLİ HABERLER
Pirim borçluları sağlık hizmetlerinden yıl sonuna kadar yararlanabilecek
GSS ve Bağ-Kur prim borçluları 31 Aralık'a kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürecek.
23-01-2021 11:43

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-Kur prim borcu olanların yıl sonuna kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edeceğini bildirdi.
Selçuk, Resmi Gazete'de yayımlanan kararı Twitter hesabından paylaşarak, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile GSS ve Bağ-Kur prim borcu olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2021'e kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir."
Dünyada ilk kez bir kişiye ikili omuz ve kol nakli yapıldı
Doktorlar, nakil yapılan 48 yaşındaki Felix Gretarsson'un iyileşme sürecinin iyi gittiğini ifade etti.
23-01-2021 11:01

Dünyada ilk kez bir kişiye ikili omuz ve kol nakli yapıldı. Nakil, yaklaşık 20 yıl önce uzuvlarını kazada kaybeden 48 yaşındaki bir İzlanda vatandaşına yapıldı.
Nakil geçen haftalarda Fransa'nın Lyon kentinde yapılmıştı. Doktorlar, nakil yapılan Felix Gretarsson'un iyileşme sürecinin iyi gittiğini ifade etti.
Gretarsson'un yeni kol ve omuzlarını ne kadar hareket ettirebileceği henüz bilinmiyor ancak nakli gerçekleştiren cerrah Aram Gazarian, "Çok şey kaybetmiş birine az da olsa bir şey verebildiysek bu zaten çoktur" dedi ve ekledi: "Eğer dirseğini tekrar bükebilecek bir noktaya gelirse bu büyük bir başarı olur."
NE OLMUŞTU?
Geçmişte elektrikçilik yapan Gretarsson, 1998 yılında elektrik akımıyla elini yakıp daha sonra soğuk havada yere düşmüştü. Vücudunda birçok kırık ve yaralanma meydana gelen Gretarsson, 3 ay komada kalmış ve bu süreçte kolları kesilmişti.
Bakan Koca duyurdu: Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşlar geçici olarak durduruldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyona uğramış koronavirüsün artış gösterdiği Brezilya ile uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
22-01-2021 20:57

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mustasyona uğramış koronavirüsün görüldüğü ülkelerden olan Brezilya ile uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
Kararı sosyal medya hesabından duyuran Koca, "Mutasyon sebebi ile İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştı. Bu ülkelere bugün itibariyle artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya da eklenmiştir" ifadelerini kullandı.
Resmi verilere göre koronavirüs nedeniyle 149 kişi daha hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 149 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 967 vaka tespit edildi.
22-01-2021 19:29

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) verilerine göre, son 24 saatte 149 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 967 vaka tespit edildi. 'Hasta' sayısı 734, iyileşen sayısı ise 6 bin 18 olarak kaydedildi.
Hayatını kaybedenlerin sayısı 149 artarak 24 bin 789'a, toplam vaka sayısı 2 milyon 418 bin 472'ye ulaştı. İyileşenlerin toplam sayısı ise 6 bin 18 artarak 2 milyon 296 bin 50'ye yükseldi.
Ağır hastaların sayısı 2 bin 3, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 5,1 olarak kaydedildi.
Verilerde erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 31,2 olarak verildi.
Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için bir şirketle anlaşıldığı duyuruldu
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Sputnik V aşısının üretimi için Türkiye'den bir ilaç firmasıyla anlaşıldığını duyurdu.
22-01-2021 18:47

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yeni tip koronavirüs aşısı (Covid-19) Sputnik V'in üretimi için Türkiye'den bir ilaç firmasıyla anlaşıldığını duyurdu.
Sputnik'te yer alan haberde, üretim için gerekli teknoloji transferinin başladığı bildirildi.
Haberde, aşının hem Türkiye iç pazarına hem de diğer ülkelere sevkiyatının yapılacağı kaydedildi.
Anlaşma imzalanan şirkete ve anlaşmanın koşullarına ilişkin ise bilgi verilmedi.
Sağlık emekçilerinin 'özlük hakkı' eylemine polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı
Sağlıkçıların eylemine saldıran polis, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu ile SES Ankara Şube Eş Başkanları ve Dev Sağlık-İş’lilerin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
22-01-2021 14:39

İleri Haber
Ankara’da sağlık emekçilerinin özlük hakları için Şehir Hastanesi’nde yaptıkları alkışlı eyleme polis saldırdı. Aralarında sendika ve oda yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, saldırıyı protesto eden sağlıkçılar da gözaltıyla tehdit edildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında en ağır yükü çeken sağlık emekçileri, Ankara Şehir Hastanesi, özlük haklarını talep etmek için Ankara Şehir Hastanesi’nde alkışlı eylem yapmak istedi.
Eyleme saldıran polis, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu ile SES Ankara Şube Eş Başkanları ve Dev Sağlık-İş’lilerin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Saldırıyı protesto eden sağlık emekçileri de polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildi.
Saldırı sonrası SES Genel Sekreteri Pınar İçel’in polis saldırısına dair yapmak istediği açıklama da polisin engellemesiyle karşılaştı.
Ankara'da sağlık emekçilerinin 'özlük hakkı' eylemine polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı
— İleri Haber (@ilerihaber) January 22, 2021
TTB: GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak gözaltına alınan sağlıkçıların derhal serbest bırakılmasını istedi.
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Anayasal haklarını kullanan meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Emeğimize sahip çıkmak, yönetemeyenler yüzünden daha fazla sağlık çalışanı arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz demek sorumluluğumuz ve anayasal hakkımızdır, engellenemez.
Pandemi koşullarında sağlıkçıları görmezden gelenlere rağmen taleplerimizi dile getirmeye, gerçekleri söylemeye devam edeceğiz.
Gözaltına alınan ATO Başkanı Ali Karakoç'un da aralarında bulunduğu hekimler ve sağlık çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır."