Filtre takmadığı için termik santralleri mühürlenen şirkete 585 milyon TL’lik ihale!

Filtre takmadığı için termik santralleri mühürlenen şirkete 585 milyon TL’lik ihale!

Filtre takmadığı için işlettiği dört termik santrali mühürlenen Çelikler Holding, TCDD Yüksek Hızlı Tren hattında yapılacak 585 milyon TL’lik altyapı ikmal inşaatının ihalesini aldı.

Bacalardan çıkan zehirli gazları azaltıcı filtre takmadığı için işlettiği “dört termik santrali mühürlenen” Çelikler Holding, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) Yüksek Hızlı Tren hattında yapılacak milyonlarca liralık altyapı ikmal inşaatının ihalesini aldı.

TCDD Genel Müdürlüğü 16 Ocak’ta “Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Kayaş-Elmadağ arası altyapı ikmal inşaatı işi” için ihaleye çıktı. İhaleyi 585 milyon 758 bin TL teklif veren Çelikler Holding’e bağlı YSE Yapı Sanayi ve Ticaret Şirketi kazandı. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Şirket ile TCDD arasında da 7 Şubat tarihinde imzalanan sözleşme ile işin süresi 300 gün olarak belirlendi. İhale, Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı 21’inci maddesindeki hükümden yararlanılarak “pazarlık usulü” ile yapıldı.

FİLTRE TAKMAMAK İÇİN DİRENDİ

Çelikler Holding'in işlettiği Afşin-Elbistan A Termik Santrali, Kütahya Seyit Ömer Santrali, Kütahya Tunçbilek Termik Santrali ve Bursa Orhaneli Termik Santrali geçen aylarda filtre takmadığı için mühürlendi.

Çelikler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik'in ismi ise AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı bir telefon konuşmasıyla gündeme gelmişti. Erdoğan, santral bacalarına filtre takmayan Çelik'i telefonla arayarak, “Biz sana süre verdik. Şimdiye kadar ne yaptın?” demişti.

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİ KRİTİK KARAR

Öte yandan TCDD’ye bağlı üç demiryolu şirketi tek şirket altında bir araya getirildi. Şirketlerin tamamı yeni kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Ananoim Şirketi’nin altında birleştirildi.

TCDD Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklıkları olan Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ); Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii AŞ’nin (TÜDEMSAŞ) birleştirilmesiyle iktisadi devlet teşekkülü olarak Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) kurulması kararlaştırıldı.